Filistinliler ile İsrail arasında gerilim tırmanıyor: Can kayıpları artıyor

Filistinliler ile İsrail arasında gerilim tırmanıyor: Can kayıpları artıyor

İsrail yönetiminin Gazze Şeridi’ne dönük saldırılarının ardından çeşitli noktalardan İsrail kentlerine yapılan füze saldırıları düzenlendi. Saldırılarda siviller yaşamını yitirirken, İsrail’in saldırıları sonucu Gazze’de yaşamını yitirenlerin sayısı 30’a yükseldi.

Doğu Kudüs’te Filistinlileri zorunlu göçe zorlayan İsrail yönetiminin, yaşanan gerginliğin ardından Gazze’ye düzenlediği hava saldırısı bugün de devam etti. Birçok yüksek katlı binayı hedef alan İsrail savaş uçakları, Hadi kulesini ve gazetecilerin ofislerinin bulunduğu Cevheri binasını yerle bir etti.

Filistin direniş güçleri ise saat 21.00’da Tel Aviv’i hedef alan füzelerle İsrail’e karşılık verdi. İsrail’in Demir Kubbe savunma sistemi yeterli olmadı. Birçok bölgede füzeler can kayıplarına yol açtı.

Hamas'tan yapılan açıklama Tel Aviv'in 130'dan fazla roket ile hedef alındığı duyuruldu.

BEYAZ SARAY’DAN İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM AÇIKLAMASI

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD’nin İsrail’in kendisini savunmasına destek verdiğini ve Gazze’den yapılan saldırıları kınadığını belirtirken, ülkesinin, "İki halkın erişmeye çalıştığı adil ve kalıcı barış” için iki devletli çözümden yana olduğunu dile getirdi.

RUSYA’DAN GERİLİMİ AZALTMA ÇAĞRISI

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, her iki tarafa da gerilimi daha tırmandıracak  adımlardan uzak durma çağrısında bulunarak,  “Moskova, bu tehlikeli gelişmelerden dolayı endişe duyuyor. Milliyeti veya dini ne olursa olsun sivillere saldırıları şiddetle kınıyoruz. Tarafları itidal sergilemeye ve gerilimi daha da tırmandıran adımlar atmamaya çağırıyoruz” denildi.

İSRAİL ORDUSU GAZZELİLERİ UYARDI: HAMAS’I VURUYORUZ

İsrail ordusundan ''Gazze halkına'' başlığıyla yapılan açıklamada, ''İsrail ordusu, sivil binaların içine gizlenmiş Hamas cephaneliklerini vuruyor. Hamas sizi tehlikeye atmak istese de, cephaneliklerden uzak durun. Hedefimiz sadece terörle mücadeledir'' ifadesi kullanıldı.

NETANYAHU: HAMAS VE İSLAMİ CİHAD BÜYÜK BİR BEDEL ÖDEYECEK

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ''Hamas ve İslami Cihad büyük bir bedel ödeyecek'' açıklamasını yaptı. İsrail Savunma Bakanı Gantz ise ''Gazze'ye ağır darbeler indirdik, birçok hedefimiz var ve bu sadece başlangıç'' açıklamasını yaptı. 

Gantz'in ardından açıklama yapan İsrail Genelkurmay Başkanı Aviv Kohavi, "Gazze'de 500 hedefi vurduk, onlarca teröristi öldürdük ve çok sayıda altyapı tesisini imha ettik" dedi.

GAZZE’DE CAN KAYBI 30’A YÜKSELDİ

Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ''Gazze'de şehit sayısı 10'u çocuk olmak üzere 30'a yükseldi, 203 kişi yaralandı'' denildi.

LOD KENTİNDE KAOS

İki tarafın saldırıları sürerken İsrail’in Lod kentinin sokaklarında Araplar ve Yahudiler arasında taşlı sopalı çatışmalara yaşanmaya başladı. Lod Belediye Başkanı Yair Revivo, Başbakan Benyamin Netanyahu'dan olağanüstü hal ilan etmesini istediğini söyledi. Revivo, "Yaşananlar polis için büyük ve ağır olaylar" diyerek ordunun şehirde konuşlandırılması çağrısında bulunurken, "Tüm İsrailliler bilmeli, kontrol kaybedildi. Sinagoglar yakılıyor, yüzlerce araba ateşe verildi. Sokaklarda yüzlerce eşkıya Arap dolaşıyor. Burada iç savaş patlak verdi" ifadelerini kullandı.

Netanyahu ise, Twitter hesabından yaptığı açıklamada kontrolün kaybedildiği Lod kentine Yahudiye ve Samarya'daki sınır taburlarının gönderileceği bilgisini verdi.

Netanyahu, "Lod'da ve ülkenin her yerinde asayişi yeniden sağlayacağız" dedi.

‘TAM ÖLÇEKLİ SAVAŞA SÜRÜKLENİYOR’

BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland, İsrail ve Filistin'in 'tam ölçekli bir savaşa doğru sürüklendiği' uyarısı yaptı.