Filistin'de bayram bombardıman altında geçiyor: Can kaybı 126'ya yükseldi

Filistin'de bayram bombardıman altında geçiyor: Can kaybı 126'ya yükseldi

İsrail'in Filistin halkına 10 Mayıs'tan bu yana devam eden saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 126'ya yükseldi.

Filistinliler, bayramı İsrail’in hava bombardımanları altında geçiriyor. İsrail hava kuvveteri Gazze Şeridi’ndeki yüksek katlı binaları hedef almayı sürdürürken, 10 Mayıs'tan bu yana İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının en az 126'ya yükseldiği bildirildi.

İsrail askerleri, Kudüs ve işgal altındaki Batı Şeria’nın birçok yerinde Filistinlilere gerçek ve plastik mermilerle saldırarak 139 kişiyi yaraladı. Filistin Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada İsrail askerlerinin, Kudüs ve işgal altındaki Batı Şeria’nın birçok yerinde Gazze Şeridi'ne destek amaçlı düzenlenen eylemlere gerçek ve plastik merminin yanı sıra göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği belirtildi. Saldırı sırasında 139 Filistinlinin yaralandığı ifade edilen açıklamada, yaralıların bir kısmının ayakta tedavi edildiği, diğerlerinin ise hastanede tedavilerinin sürdüğü aktarıldı. Açıklamada, yaralıların durumuna ilişkin bilgi verilmedi.

İsrail'in 10 Mayıs'tan bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda şu ana kadar en az 28'i çocuk, 15'i kadın olmak üzere 126 kişi hayatını kaybetti, 950 kişi yaralandı.

AŞIRI SAĞCI YAHUDİLER: ARAPLARA ÖLÜM

Batı Kudüs'teki bir halk pazarında yürüyüş yapan aşırı sağcı Yahudi bir grup "Araplara ölüm" sloganları attı. İsrail polisi, aralarında kar maskeli kişilerin de bulunduğu gruba müdahale etmedi. 

ET-TEVANE KÖYÜNDE FİLİSTİNLİLERE SALDIRI

Batı Şeria'nın güneyinde yer alan Et-Tevane köyünde İsrail polisinin Filistinlilere ateş açması sonucu 8 kişi yaralandı. Tevane Köy Meclisi Başkanı Muhammed Rab'i bir grup Yahudi yerleşimcinin, bayramlaşmak için köyde dolaşan Filistinlilere taşlarla saldırdığını söyledi.

Rab'i, köy halkının yerleşimcilerin saldırısına karşı koymak için toplanması üzerine İsrail askerlerinin olaya müdahale ederek Filistinlilere gerçek ve plastik mermilerle ateş açmaya başladığını belirtti.

PARİS'TEKİ FİLİSTİN YÜRÜYÜŞÜNE SÜRESİZ YASAK

Fransa'nın başkenti Paris'te emniyet müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı'nın kararıyla Cumartesi günü düzenlenecek 'Filistin'e destek yürüyüşü'nün güvenlik gerekçesiyle süresiz yasaklandığını duyurdu.

İsrail askerlerinin ateş açması sonucu 8 Filistinlinin yaralandığını kaydeden Rab'i, Sputnilk'te yer alan habere göre yaralıların durumuyla ilgili bilgi vermedi.

LÜBNAN'DAN İSRAİL'E ROKET ATILDI

Al Jazeera kanalı, Lübnan'dan İsrail'e 3 roket atıldığını duyurdu. 

İsrail ordusu, Lübnan'dan ülkenin kuzeyine 3 roket atıldığını bildirdi. Ordudan yapılan açıklamada, roketlerin İsrail'in kuzeyindeki Celile bölgesindeki sahil kesimine doğru atıldığı belirtildi. Roket atışları nedeniyle sirenlerin çalmadığı ifade edilirken, herhangi bir hasar veya can kaybı olup olmadığına ilişkin bilgi verilmedi.

İsrail ordusu da haberleri doğrulayarak, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Kısa bir süre önce Lübnan'dan İsrail'in kuzey kıyıları açıklarında Akdeniz'e üç roket atıldı" ifadelerini kullandı.

Lübnan basını ise ülkenin güneyindeki Sur kentinde Filistinlilerin yaşadığı Reşidiye Mülteci Kampına yakın bölgeden İsrail'e yönelik roket atışı yapan kişi veya kişilerin güvenlik güçlerince gözaltına alındığını aktardı.

Kaç kişinin gözaltına alındığı ve Lübnan vatandaşı olup olmadığına dair henüz bilgi verilmedi.

'AŞDOD VE AŞKELON'A 90 ROKET ATILDI'

Hamas'ın askeri kanadı İzzettin El Kassam Tugayları, Aşdod ve Aşkelon bölgelerine 90 roket saldırısı düzenlendiğini bildirdi.

Her iki yerleşimde de sirenler aktif edildi.

FİLİSTİN İÇİN YAPILACAK BMGK TOPLANTISI ABD SEBEBİYLE ERTELENİYOR

BM Güvenlik Konseyi mayıs ayı dönem başkanı Çin ve Konseyin geçici üyelerinden Norveç ile Tunus, İsrail ve Filistin arasındaki gerginliği ve yaşanan şiddeti cuma günü açık oturumda görüşme talebinde bulundu.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, ABD, yarın yapılmak istenen açık BMGK oturumunun "gerginliği azaltma çabalarına katkı sağlamayacağını" gerekçe göstererek toplantıya karşı çıktı ve gelecek hafta salı günü toplantı yapılabileceği önerisinde bulundu.

BM Güvenlik Konseyi bu hafta iki kez acil oturumda toplandı ancak ABD'nin itirazı üzerine hiçbir adım atamadı.

ABD'DEN 'İSRAİL'E SALDIRILARI DURDURUN' ÇAĞRISI

Avustralyalı mevkidaşıyla ortak açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 'Filistinli militanların İsrail'e yönelik roket saldırılarını sonlandırması gerektiğini' söyleyerek, 'İsrail'in kendisini savunma hakkına olan desteklerini' yineledi.

NETANYAHU: HENÜZ BİTMEDİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ablukaya aldıkları Gazze Şeridi'ne saldırıları sürdüreceklerini söyledi.

Filistinli direniş örgütü Hamas’ın yöneticilerine her yerde ulaşabileceklerini belirten Netanyahu, "Henüz bitmedi. Şehirlerimizin ve vatandaşlarımızın güvenliğini yeniden sağlamak için her şeyi yapacağız" diye konuştu.

İSRAİL ORDUSU: SURİYE'DEN 3 ROKET ATILDI

İsrail Savunma Kuvvetleri'nden yapılan açıklamada, Suriye'den İsrail'e 3 roket atışı yapıldığı, bu roketlerden birinin Suriye topraklarına düştüğü duyuruldu.

FİLİSTİN SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, ülkede hayatını kaybedenlerin sayısının 126'ya, yaralı sayısının ise 950'ye yükseldi.

İSRAİL, FİLİSTİN İÇİŞLERİ BAKANLIĞINI VURDU

İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları devam ederken, İsrail savaş uçakları Filistin İçişleri Bakanlığı'nı vurdu.

Hava saldırılarını bugün de sürdüren İsrail güçleri F-15 savaş uçakları ile Gazze’nin batısında bulunan Filistin İçişleri Bakanlığı binasını vurdu.