Filistin Sağlık Bakanlığı: Yaşamını yitirenlerin sayısı 69'a yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığı: Yaşamını yitirenlerin sayısı 69'a yükseldi

İsrail’in Filistinlilere dönük saldırıları sürüyor. Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, ABD ve İsrail’e “Yakamızı bırakın” diye seslenirken, İsrail Başbakanı Netanyahu saldırıların süreceği mesajı verdi.

Filistinliler ve İsrail arasında yaşanan çatışmalar sürüyor. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, İsrail bombardımanında hayatını kaybedenlerin sayısı 17'si çocuk olmak üzere 69'a yükseldi ve 388 kişi yaralandı.

İsrail Ordusu sözcüsü Jonathan Conricus, bugün yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne kara harekatı hazırlıklarını sürdürdüğünü, ancak şu ana kadar harekete geçme emri verilmediğini söyledi.

The Times of Israel tarafından aktarılan habere göre, Gazze'nin işgal edilmesine ilişkin Gazze Tümeni ve Güney Komutanlığı tarafından hazırlanan plan, tamamlanmasının ardından siyasi liderliğe sunulacak.

CUMHURBAŞKANI RIVLIN: SİZE YALVARIYORUM

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, ülkenin çeşitli noktalarında İsrailliler arasındaki şiddet olayları yaşanırken durumun bir iç savaşa evrilebileceği uyarısında bulundu. İsrail'in en çok izlenen kanallarından Kanal 12, canlı yayında Rivlin'e bağlandıktan sonra Cumhurbaşkanı, "Aramızda nedensiz bir iç savaş yaratıyoruz. Lütfen bu deliliği durdurun" dedi. 

Yetkileri büyük oranda sembolik olan Rivlin, "Bütün yerel liderlere, dini liderlere, vatandaşlara ve anne-babalara yalvarıyorum. Gözlerimizin önünde yaşanan bu korkunç olayları durdurmak için her şeyi yapın" dedi.

İSRAİL GAZETE OFİSLERİNİN BULUNDUĞU BİNAYI VURDU

İsrail kuvvetleri Gazze’de yüksek katlı binaları hedef almayı sürdürdü. Dün gazeteci ofislerinin bulunduğu Cevheri binasını vuran savaş uçakları bugün yine ajansların ofislerinin bulunduğu bir binayı ve El Şuruk kulesini yerle bir etti.

Filistinli direnişçiler ise bir kez daha saat 21.00’ı göstererek eylem mesajı verdi. İsrail, füzelerle vuruldu.

BEYAZ SARAY: HEDEFİMİZ GERGİNLİĞİN AZALTILMASI

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, yaptığı açıklamada,  Doğu Kudüs'te artan gerginliğin azaltılmasının ve bölgedeki halkın korunmasının, öncelikleri olduğunu söyledi.

İsrail ve Filistin'in yanı sıra Katar, Tunus, Ürdün ve Mısır da dahil 25 üst düzey görüşme gerçekleştirildiğini belirten Psaki, bunların 10'unun dün gerçekleştiğini bildirdi. Psaki, Biden yönetiminin İsrail'e bir büyükelçi atayıp atamayacağının sorulması üzerine, "Tabii ki İsrail'e gelecek haftalarda nitelikli ve deneyimli bir büyükelçi atayacağız. Bu süreç devam ediyor ve tamamlandığında bu ismi duyuracağız." değerlendirmesinde bulundu.

Psaki, "Şu anda diplomatik kanallar ile bölgeyle iletişimimiz sürüyor. Bizim bölgedeki hedefimiz gerginliğin azaltılması. Aynı zamanda bölgedeki halkın korunmasını da istiyoruz" diye konuştu.

NETANYAHU’DAN ABD’YE TEŞEKKÜR

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, bölgedeki çatışmalar ile ilgili ''Bu daha başlangıç. Hamas'a hayal edemeyeceği darbeler indireceğiz'' açıklamasını yaptı. 

Ayrıca Netanyahu, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, İsrail ve Filistin arasında meydana gelen son gerginliklere ilişkin Blinken ile bir telefon görüşmesi yaptığını ifade etti.

Başbakan Netanyahu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in görüşme sırasında İsrail'in kendisini savunma hakkının olduğunu hatırlattığını söyledi.

Netanyahu, Blinken'e ABD'nin İsrail'e "kendisini savunması için" verdiği desteklerden dolayı teşekkür ettiğini kaydetti.

AŞKELON’DA 20 KİŞİ YARALANDI

Gazze Şeridi’nden atılan roketlerle İsrail kentleri vuruldu. Aşkelon ve Aşdod şehirlerinde sirenler çalmaya başladı. Aşkelon'da 20 kişinin yaralandığı açıklandı.

İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı'ndan yapılan açıklamada, yaralanan 7 kişinin Askalan kentindeki Barzilai Hastanesi'ne kaldırıldığı ifade edildi.

Açıklamada, yaralılardan birinin durumunun ağır olduğu bilgisi paylaşıldı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada da Gazze’den atılan roketler sonucu yaralananlardan birinin 6 yaşındaki bir çocuk olduğu kaydedildi.

TEL AVİV’E UÇUŞLAR İPTAL EDİLDİ

ABD’den Tel Aviv’e yapılan uçuşlar iptal edildi. Uçuş takip platformu FlightAware'in verilerine göre, United Airlines, Delta Air Lines ve American Airlines'ın çarşamba ve perşembe ABD'den Tel Aviv'e olan uçuşları iptal edildi.

United Airlines ve Delta Air Lines şirketlerinin sözcüleri, söz konusu uçuş iptallerini doğrularken, şiddetin arttığı İsrail'deki durumu izlediklerini belirtti.

ABBAS: HER TÜRLÜ ÖNLEMİ ALACAĞIZ

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ''Filistinlerin güvenliğini sağlamak için her türlü önlemi almaya devam edeceğiz. Bunun için her seçenek üzerinde çalışıyoruz'' açıklamasını yaptı. 

İsrail’in Gazze Şeridi, Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da Filistinlilere karşı amansız bir saldırı gerçekleştirdiğine dikkati çeken Abbas, “Kudüs, Gazze ve Batı Şeria’da halkımıza yönelik gerçekleştirilen barbarca saldırganlığı durdurmak için tüm çabamızı sürdürüyoruz.” dedi.

Abbas, “İsrail saldırganlığı tüm sınırları aştı. Böylece tüm uluslararası hukuku ve örfü ayaklar altına aldı.” ifadelerini kullandı.

İsrail’in saldırılarının Filistin halkının ulusal birliğinin önemini arttırdığına vurgu yapan Abbas, bu ulusal birliğin Filistin halkının savunulması için şart olduğunu kaydetti.

Abbas, ABD ve İsrail’e hitaben, “Bardak taştı artık! Gidin başımızdan. Yakamızı bırakın artık. Vatanımızdan çıkmayacağız, gözünüze bir diken gibi batmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

Filistin yönetimi olarak ABD ile iletişim halinde olduklarına vurgu yapan Abbas, “Kudüs, Arap ve İslam’ın olarak kalacaktır. Kudüs’ün çağrısı tüm dünyayı birleştiriyor.” ifadelerini kullandı.

Abbas, “Kudüs kırmızı çizgidir, Kudüs özgürlüğüne kavuşmadan barış olmaz.” şeklinde konuştu.

İSRAİL’DE ARAPLARA DÖNÜK SALDIRILAR

İsrail kentlerinde yaşayan Araplarla çatışmalar devam ediyor. Batı Yam ve Tiberias şehirlerinde aşırı sağcı İsrailliler, Arapların dükkanlarına ve araçlarına saldırdı.

HAMAS: İŞGALCİLER BİZDEN YENİ ŞEYLER GÖRDÜ

Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı Danışmanı, İsrail topraklarına düzenlenen roket saldırılarına dair El Cezire kanalına yaptığı açıklamada "İşgalciler bizden yeni şeyler gördüler; durumu tırmandırmaya devam ederlerse fazlasını alacaklar" dedi.

Yetkili, "ABD yönetimi, bir tarafa karşı diğerine nazaran daha önyargılı olup olmadığını kanıtlamalıdır" belirtti. Bununla birlikte bölge ülkelerinin ateşkes için yürüttüğü arabuluculuk faaliyetlerine ilişkin olarak Mısır ve Katar'a teşekkür etti.

LOD KENTİNDE ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR

Belediye Başkanı’nın Arapları hedef gösteren açıklamaları ile orduyu göreve çağırdığı ve olağanüstü hal ilan edilen Lod kentinde çatışmalar şiddetlendi.

BIDEN: İSRAİL’İN KENDİSİNİ SAVUNMA HAKKINA SAHİP

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da yaptığı basın toplantısı esnasında Filistin ve İsrail'de yaşanan son gelişmelere ilişkin bir soruyu yanıtladı.

İsrail'in yanı sıra Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi Orta Doğu ülkeleri ile de bu konuda yakın temas halinde olduklarını belirten Biden, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiklerini ve bu konuda yakın zamanda bir açıklama yayımlayacaklarını söyledi.

Yakın zamanda durumun sakinleşmesini beklediğini vurgulayan Biden, "Binlerce roket topraklarına düşerken İsrail'in kendini savunma hakkı var" değerlendirmesinde bulundu.

İSRAİL CUMHURBAŞKANI: BU ÇILGINLIĞI DURDURUN

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, ülkede yaşanan şiddet olayları ve çatışmalara dair açıklamada bulundu.

"Lütfen, bu çılgınlığı durdurun" mesajını veren Rivlin, tüm vatandaşlara tansiyonun düşürülmesi çağrısını yaptı.

‘GAZZE’YE DÖNÜK SALDIRILAR SÜRECEK’

İsrail Savunma Bakanı, Filistinli direniş gruplarının roket saldırılarından en büyük zararı gören kentlerden Askalan'ı ziyaret etti. 

Burada yaptığı açıklamada İsrail'in saldırılarını durdurmayacağını belirten Gantz, "İsrail ateşkese hazırlanmıyor. Şu anda bu operasyonun ne zaman sona ereceği belli değil. İsrail Savunma Kuvvetleri, saldırılara devam edecek ve uzun vadede tam bir sükunet sağlayacak." dedi.

Gantz, Gazze'de sivil yerleşim noktalarına saldırılar düzenleyen İsrail'e karşı uluslararası tepkilere ilişkin ise, "İsrail vatandaşlarını koruma görevimize karşı ahlaki vaazlara kulak asmayacağız." ifadesini kullandı.

İSRAİL BAŞ HAHAMI: ARAPLARA SALDIRMAYIN

İsrail'de yayın yapan 7. Kanal'ın aktardığına göre İsrail'in baş hahamlarından Yitzhak Yosef "İsrail'de masum siviller terör örgütlerince saldırıya maruz bırakılıyorlar, kalplerimiz öfkeyle dolu, neler olduğunu izlemek zor. Ancak, provokasyonlara boyun eğmemeli, insanlara saldırmamalı veya mülklerine zarar vermemeliyiz." İfadelerini kullandı.

‘BIDEN, İSRAİL’E ABD’NİN SARSILMAZ DESTEĞİNİ İLETTİ’

Sputnik’te yer alan habere göre, Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, Biden'ın bugün Netanyahu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtildi.

Açıklamada, "Biden, Hamas ve diğer terör gruplarının Kudüs ve Tel Aviv de dahil bölgelere yönelik roket saldırılarını kınadı. Biden, İsrail'in güvenliği ve İsrail'in sivilleri korurken kendini ve halkını meşru müdafaa hakkına sarsılmaz desteğini iletti" ifadelerine yer verildi.

Biden'ın bölgede sürdürülebilir sükunetin tekrar tesis edilmesi konusundaki görüşünü de ilettiğinin aktarıldığı açıklamada, "Biden, tüm dünyadaki çeşitli inançlardan insanlar için çok önemli bir şehir olan Kudüs'ün barış yeri olması gerektiğini belirtti" bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada, Biden'ın Netanyahu'ya son dönemde Mısır, Ürdün, Katar ve Filistin dahil bölge ülkeleri ile yapılan diplomatik diyaloglar konusunda da bilgi verdiği vurgulanarak, "İki lider, dışişleri, savunma bakanları, genelkurmay başkanları, ulusal güvenlik danışmanları seviyesinde devamlı ilişkilerin sürdürülmesi konusunda mutabık kaldı" bilgisine yer verildi.