Fidel sonsuzluğa uğurlandı: 'Comandante'ye son selam!

Fidel sonsuzluğa uğurlandı: 'Comandante'ye son selam!

90 yaşında hayata veda eden Küba devriminin efsanevi önderi Fidel Castro'nun külleri sade bir törenle Santa İfigenia mezarlığında defnedildi.

Küba'nın efsanevi lideri Fidel Castro'nun külleri, 29 Kasım salı günü Havana’dan başlayıp adayı baştan sona kateden ve 'Karavan' olarak adlandırılan seyahatten sonra 3 Aralık cumartesi günü Santiago de Cuba’ya ulaştı.

Santiago’da devrim meydanında milyonların katıldığı veda töreni sonrasında Fidel’in külleri 4 Aralık pazar günü, Kübalı devrimci ve özgürlük savaşçısı Jose Marti’nin de mezarının olduğu Santa İfigenia mezarlığında defnedildi.

Küba devrimi sürecinde Fidel, Che, Camilo, Raul ve diğer gerilla önderlerinin katettikleri yolun tersini izleyen 'Karavan'ın seyahati, yol boyunca geçilen tüm şehir ve köylerde halkın sevgi gösterilerine sahne oldu. Fidel'in külleri, bir geceyi Santa Clara’da Che’nin mozolesinde diğer bir geceyi de Camilo Cienfuegos’un adını taşıyan şehirde geçirdi. 

Cenaze Santiago de Cuba’ya ulaştıktan sonra Devrim Meydanı’nda yapılan milyonların katıldığı törende konuşan Küba Komünist Partisi Birinci Sekreteri ve Küba Devlet Konseyl Başkanı Raul Castro, Fidel'in vasiyetini açıkladı. Fidel'in vasiyetinde, hiçbir sokağa, caddeye ve yapıya adının verilmemesini ve büstünün yapılmamasını ayrıca cenaze töreninin sade bir şekilde gerçekleştirilmesi istediği belirtildi. 

Raul Castro son törende yaptığı konuşmada, “Burada Fidel’in önünde vatanı ve sosyalizmi savunacağımıza yemin ediyoruz” ifadelerini kullandı. Fidel'in külleri veda töreninin ardından ailesi ve parti liderlerinin yer aldığı sade bir işlemle defnedildi.