Fidel Castro 93 yaşında!

Fidel Castro 93 yaşında!

13 Ağustos 1926 tarihinde ülkenin doğusunda bulunan küçük bir yerleşim yeri olan Birán'da çiftçi bir ailenin çocuğu olarak doğan Castro’nun bugün 93. yaş günü.

İleri Haber

Dünyada mücadele ve azmin sembolü olan Fidel Castro'nun 93. yaş günü Küba'da coşkuyla kutlanıyor.

Küba'da yüzlerce genç, 13 Ağustos'ta Birán'da dünyaya gelen Castro'nun çocukluğunun geçtiği eve yürüyecek.

Castro ve yoldaşları, 26 Temmuz 1953 tarihinde Santiago de Cuba’da bulunan Moncada Kışlası’nı ele geçirmeye çalışmış, bu da Devrim'in kırılma anı olarak görülmüştü. 1 Ocak 1959'da Küba Devrimi'ni gerçekleştiren Castro 32 yaşındaydı. Fidel Castro, 25 Kasım 2016'da hayatını kaybetti.

Sağlık sorunları nedeniyle 82 yaşında yönetimi 2006’da kardeşi Raul Castro’ya devreden Fidel Castro, 2016 nisan ayında, 53 yıl önce iktidara getirdiği Küba Komünist Partisi'nin 7. Kongresi'nde yaptığı veda konuşmasında, hayatımın sonlarına yaklaştığını ifade ederek, partililerden fikirlerini yaşatmaya devam etmelerini istemişti. İşte o konuşmadan bazı bölümler:

'KÜBALI KOMÜNİSTLERİN FİKİRLERİ YAŞAMALI'

Küba Devrimi'nin efsanevi lideri Fidel Castro, Küba Komünist Partisi'nin 7. kongresinin kapanış töreninde yaptığı konuşmada Kübalı komünistlere güvenini belirterek "Kübalı komünistlerin fikirleri, bu gezegende insanların gayret ve haysiyetinin, ürettikleri maddi ve manevi değerlerin kanıtı olarak yaşayacak" demişti.

"Latin Amerika'daki ve dünya üzerindeki kardeşlerimize şunu söylemek zorundayız. Küba halkı zaferi kazanacak" şeklinde konuşan Castro, Küba tarihinin bağımsızlık simgeleri olan Jose Marti, Antonio Maceo ve Maximo Gomez'e atıfta bulunarak "Marti, Maceo ve Gomez'in sadakati ve kuvvetiyle yürüyüşümüzü sürdürmeliyiz" demişti.

Castro, "ben hayatımın sonuna yaklaştım ama Kübalı komünistlerin fikirleri yaşamalı" demişti.

Dünyada mücadelenin ve azmin sembolü olan Fidel'in yeni yaşını, Carlos Puebla'nın ünlü Y en eso llego Fidel (Ve sonra Fidel geldi) şarkısıyla selamlıyoruz.