Fetihtepe’deki altyapı hizmetleri, uygulama kararı olmadan kesilmiş!

Fetihtepe’deki altyapı hizmetleri, uygulama kararı olmadan kesilmiş!

Av. Onur Cingil: Fetihtepe Mahallesi'ndeki altyapı hizmetlerinin, uygulama kararı olmadan kesildiği idare avukatları tarafından ifade edildi.

Ersan Kınık

AKP’li Beyoğlu Belediyesi’nin kentsel dönüşüm bahanesiyle elektrik, su ve doğal gazlarını kestiği Fetihtepeliler, süreçle ilgili açılan dava kapsamında İstanbul Bölge İdare Mahkemesi önünde bir araya geldi. Görülen duruşmanın ardından, Fetihtepe Mahallesi’nin avukatı Onur Cingil, mahalle sakinleriyle birlikte basın açıklaması düzenledi.

Açıklamada mahalle sakinleri “Zorla değil adil ve şaffaf rızaya dayalı bir kentsel dönüşüm istiyoruz” yazılı bir pankart ile birlikte “Rant için değil halk için dönüşüm”, “Ömür boyu borçlanmak istemiyoruz” yazılı dövizler taşındı.

22 günden bu yana Fetihtepelilerin elektrik, su ve doğal gaz olmadan hayatlarını idameye çalıştıklarını dile getiren Cingil, mahallede yaşayan diyaliz ve KOAH hastalarının makinelerini elektriğe bağlayamadıklarını, şeker hastalarının ise düzenli olarak kullanmak zorunda oldukları iğnelerini soğuk zincirlerde muhafaza edemediklerini söyledi.

UYGULAMA KARARI OLMADAN ALTYAPI HİZMETLERİ KESİLDİ

Kentsel dönüşüm bahanesiyle AKP’li Beyoğlu Belediyesi tarafından altyapı hizmetlerinin kesilmesine ilişkin açılan davalardan iki hak sahibinin duruşmasının görüldüğünü ifade eden Cingil, davaya ilişkin çarpıcı bir detaya dikkat çekti. Cingil, idare avukatlarının davaya konu olan altyapı kesim işlemleriyle ilgili idari kararın, uygulama kararı değil bildirim mahiyeti taşıdıklarını ifade ettiğini aktardı ve şunları söyledi:

“İşlemlerin yapıldığı ve bizim dava açtığımız idari kararın aslında bir bildirim olduğunu, bir uygulama kararı olmadığını, bir karar niteliğinde olmadığını söylediler. Bunu söylemeleri bizim için büyük bir sürprizdi. Madem bu bir uygulama kararı değildi. Bu karara dayanarak elektrik, su ve doğal gaz nasıl kesildi?”

Uygulama için öncelikle kanuna göre yapılması gereken işlemlerin olduğunu vurgulayan Cingil, mahallede dönüşüme razı gelen 2/3 çoğunluğun, imar planlarının, projenin ve sözleşmenin bulunmadığı söyleyerek yapılan işlemlerin hukuka aykırı bir şekilde ilerlediğini ifade etti.

‘FETİHTEPE, FETİHTEPELİLERİN KALANA KADAR MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEKTİR’

Cingil son olarak, ortada tahliye ve yıkım kararı yokken insanların evlerinde oturduğu esnada altyapı hizmetlerinin kesilmesine ilişkin “Bu durum savaş dönemlerinde bile yapılmadı. Devlette keyfiyet yoktur. Devletin kanuna uyması şarttır. Buradaki mücadelemiz de kentsel dönüşüme karşı değil rantsal dönüşüme karşıdır. Fetihtepe, Fetihtepelilerin kalana kadar mücadelemiz devam edecektir” dedi.

Okmeydanı Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkan Yardımcısı Rüstem Karakuş ise “Bunlar hukuksuz ve kanunsuz işlem yapıyorlar. Bu mahkeme de bunu gösterdi. Biz burada avukatımız aracılığıyla bir kentsel dönüşümün nasıl yapılması gerektiğini ortaya koyduk. Burada açıkça kanunlara uygun hareket edilmiyor. Bir plan yokken, bir proje yokken en sondan başlayarak insanlar zulümle baş başa bırakılıyorlar. Bu kanunsuzluğu bugün avukatımız aracılığıyla dile getirdik. Burada yukarıdan bir müdahale yapılmadı sürece biz kazandık diyoruz” dedi.

DAHA FAZLA