Fetihtepe'de 'kaynağı tespit edilemeyen' patlamada yaralanan yurttaş, hayatını kaybetti

Fetihtepe'de 'kaynağı tespit edilemeyen' patlamada yaralanan yurttaş, hayatını kaybetti

Fetihtepe Mahallesi'ndeki patlamada yaralanan Çetin Şenkal, hayatını kaybetti.

Rant projeleri ile gündeme gelen Fetihtepe'deki gecekondu patlamasında yaralanan Çetin Şenkal isimli yurttaş, hayatını kaybetti. Patlama sonrası mahalle sakinleri, inşaat çalışmaları sırasında doğal gaz borularına zarar verildiğini belirtirken, şirket yetkilileri ise iddiaları reddetmişti.

İstanbul'un Beyoğlu ilçesine bağlı Fetihtepe Mahallesi, kentsel dönüşüm adı altında yürütlen rant projeleri ile gündeme gelmiş ve mahalle sakinleri polis zoruyla evlerini terk etmek zorunda bırakılmıştı. AKP'li belediyenin projesine onay ve imza vermeyen yurttaşlar zorla evlerinden çıkarılırken, mahalleye ilişkin ihale de 740 milyon TL'ye AKP'ye yakınlığı ile bilinen Kuzu Grup'a verilmişti.

İnşaat çalışmalarının sürdürüldüğü mahallededeki bir gecekonduda ise 3 Mart tarihinde patlama meydana geldi ve Çetin Şenkal isimli yurttaş yaralandı. Patlamada Şenkal'ın vücudunda yanıklar oluşurken, ev kullanılamaz hale geldi. 

TOKİ VE KUZU YETKİLİLERİ, KENDİLERİNİ SAVUNDU

Medya Güne Bakış'ın aktardığına göre inşaat alanında yapılan bir kazı sırasında doğal gaz hattına zarar verildi ve etrafa yayılan doğal gazın üstü toprakla örtüldü. İtfaiye ekipleri tarafından yapılan incelemelerde ise inşaat alanından eve gaz sızdığı saptandı.

İTFAİYE RAPORUNDA 'DOĞAL GAZ SİSTEMİ YOK' DENİLDİ

İnşaat alanından sorumlu TOKİ yetkilileri ile kepçe operatöründen sorumlu Kuzu Grup yetkilileri, tüp patlaması yaşandığını savunrak kendi hataları olmadığını öne sürse de itfaiye ekiplerinin yangına ilişkin tutanakları söz konusu savunmaları boşa çıkardı.

İtfaiye olay raporunda, Çetin Şenkal'ın ifadesine yer verildi ve çakmağını ateşlemesinin ardından patlama yaşandığını ifade ettiği belirtildi. Raporun devamında ise "Gecekondu içerisinde gaz kaynağı ile ilgili yapılan detaylı araştırmada, doğal gaz tesisatının olmadığı tespit edilmiştir" denildi. Set üstü ocağın da kapalı olduğunun tespit edildiği raporda yer alırken, evde bulunan 2 tüpten birinin boş olduğu, diğerinin ise kısmen dolu olduğu aktarıldı. 

Çevredekilerle yapılan görüşmelerde inşaat alanında yapılan çalışmalar sırasında doğal gaz borularına zarar verildiğinin ve bitişik binada ikamet edenlerin de patlamadan kısa süre önce yoğun gaz kokusu aldığını belirttiği kaydedildi.

'EVE DOLAN GAZIN KAYNAĞI TESPİT EDİLEMEDİ'

Raporun sonuç bölümünde ise "Tüm bu bilgiler ışığında, gecekondu dahilinde yaşanan yangının gaz patlaması sonucu meydana geldiği kanaatine varılmış ancak içeriye dolan gazın kaynağının kesin ve net sebebinin tespiti yapılamamıştır" ifadeleri kullanıldı.

YARALANAN ÇETİN ŞENKAL HAYATINI KAYBETTİ

Beyoğlu Emniyet Müdürlüğünü'nün patlamaya ilişkin soruşturması devam ederken; biri engelli 3 kızı olduğu kaydedilen Çetin Şenkal'ın da 18 Mart tarihinde hayatını kaybettiği ortaya çıktı.