Ferhat Encü'nün vekilliği düşürüldü

Ferhat Encü'nün vekilliği düşürüldü

HDP’li Ferhat Encü'nün milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili fezleke TBMM'de kabul edildi.

HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü’nün vekilliği, kesinleşmiş yargı kararı gerekçesiyle düşürüldü. HDP’li Encü’ye, 9 Haziran 2017’de, “terör örgütü propagandası yapmak” ve “5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu’na muhalefet” iddialarıyla 4 yıl 7 ay hapis cezası verilmişti. Cezası, 19 Ekim 2017’de İstinaf Mahkemesi tarafından onaylanmıştı.

Encü’nün vekilliği TBMM Genel Kurulu’nda yapılan oylamayla düşürüldü.

Kararın ardından söz alan HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, Encü’nün vekilliği yedinci HDP’li olduğunu belirterek, “Demokratik Meclis’e, bu dönemin Meclis’ine hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

‘VİCDANIMIZ YARALANDI’

Kararı eleştiren Kerestecioğlu, “Roboski’de öldürülen gencecik çocukların katillerini bulmayanlar, Roboski milletvekilinin vekilliğini düşürerek yakınlarını kaybeden insanların vicdanlarında çok derin bir yara daha açmışlardır. Vicdanlarımız yaralandı evet ama halk nezdinde vekillerimizin vekilliği düşmez. Bu da böyle bilinmelidir. Bugün genel kurulda kalmamızı gerektiren bir durum yoktur” diye konuştu.

İLERİ HATIRLATIYOR

Daha önce de 6 HDP’li milletvekilinin vekilliği düşürülmüştü

Bu isimler arasında, HDP eski Eş Başkanı Figen Yüksekdağ, Van milletvekili Tuğba Hezer, Siirt milletvekili Besime Konca, Şırnak milletvekili Faysal Sarıyıldız, Diyarbakır milletvekili Nursel Aydoğan ve Ağrı milletvekili Leyla Zana yer alıyordu.

HDP, 1 Kasım 2015 seçimlerinde Meclis’te 59 sandalye kazanmıştı.

Encü’nün vekilliğinin de düşürülmesiyle, eş başkanı Selahattin Demirtaş dahil 9 vekili tutuklu bulunan HDP’nin vekil sayısı 52’ye indi.