Ferhan Şensoy’un ardından: Ses Tiyatrosu’na ziyaretler devam ediyor

Ferhan Şensoy’un ardından: Ses Tiyatrosu’na ziyaretler devam ediyor

Ortaoyuncular, usta sanatçı Ferhan Şensoy’un vefatının ardından Ses 1885 Tiyatrosu’nu halkın ziyaretine açtı.

Ersan Kınık - @ErsanKinik

Ortaoyuncular tiyatro topluluğunun kurucusu, usta tiyatro sanatçısı Ferhan Şensoy 31 Ağustos günü aramızdan ayrıldı. Şensoy, çok sayıda tiyatro oyunu ve edebi eserin yanı sıra tarihi Ses 1885 Tiyatrosu’nu da sevenlerine miras bıraktı. Ortaoyuncular, Ferhan Şensoy’u kaybedişimizin ardından Ses 1885 Tiyatrosu’nu bir haftalığına ziyarete açıldığını Twitter hesabı üzerinden duyurdu. Biz de 17 Eylül’e kadar ziyarete açık olan tarihi tiyatroyu ziyaret ettik.

Tarihi tiyatrodan içeriye girdiğimizde sergide ilk olarak Ferhan Şensoy’un 2 binden fazla oynayarak dünya rekoru kırdığı  Ferhangi Şeyler’in 2 bininci gösteriminde giydiği ayakkabılar karşımıza çıkıyor. Bununla birlikte sergiye Ferhan Şensoy’un Ferhangi Şeyler oyununun ikinci perdesinde giydiği çizgili pijama üstü de eklenmiş. Ayrıca sergide, Can Dündar’ın Silivri Cezaevi’nde bulunduğu sırada Ferhan Şensoy’ya yazdığı mektup da sergileniyor.

Tarihi tiyatronun bekleme alanında ise Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun sembolü olan kavuğa sahip olan Kel Hasan Efendi, İsmail Dümbüllü, Münir Özkul, Ferhan Şensoy, Rasim Öztekin ve son olarak Şevket Çoruh’un fotoğrafları yer alıyor. Tabii ki duvarlarda yer alan fotoğraflar bunlarla sınırlı değil. Şensoy’un geçmişten günümüze sergilediği Şahları da Vururlar, İstanbul’u Satıyorum, Seyircili Seyir Defteri gibi çok sayıda oyuna ait fotoğraflar ve oyun afişleri bulunuyor. 

Tiyatro salonundan içeriye girdiğimizde ise sahnede beyaz bir perde görüyoruz. Perdede Ferhan Şensoy’un geçmişte oynadığı oyunlardan kesitler yer alıyor. Ayrıca Ferhan Şensoy’un Beyoğlu’nda Şarabi isimli şiirini de Tuncel Kurtiz’den dinliyor gelen ziyaretçiler.

‘ORTAOYUNCULAR SIKI BİR ÖRGÜT’

Ses Tiyatrosu’nun ziyarete açılmasını değerlendiren Ses 1885 Tiyatrosu Müdürü Mustafa Gültekin, ziyaretlere olan ilginin beklediklerinden de yüksek olduğunu ifade ederek insanların bu ziyaretler ile duygularını yaşadıklarını ifade etti. Gültekin, Ortaoyuncular’ın Ferhan Şensoy’dan sonra faaliyetlerine devam edip etmeyeceğine ilişkin ise “Ortaoyuncular büyük bir oyuncu kadrosuna sahip tiyatro ve Ferhan Bey’in dediği gibi ‘sıkı bir örgüt’ dolayısıyla yüzyıllar boyu devam edecek bir tiyatro” ifadelerini kullandı.

Gültekin, pandeminin ilan edilip sahnelerin kapanmasıyla 40 yıl aradan sonra tekrar sahnelenme imkânını kaybeden Şahları da Vururlar isimli oyunun gelecek dönemlerde Ortaoyuncular tarafından sahnelenip sahnelenmeyeceğine ilişkin sorumuza ise henüz ortada net bir şeyin olmadığı ancak böyle bir ihtimalin varlığını koruduğu şeklinde yanıt verdi.

SES 1885’İN TARİHİ

Ses 1885, Campanaki isimli mimar tarafından inşa edildi. 87 yıl tiyatro ve 17 yıl sinema salonu olarak hizmet verdikten sonra, 1989 yılında Ferhan Şensoy tarafından bir bölüm hissesi alınarak yeniden tiyatroya çevrildi. Ses Tiyatrosu, Ferhan Şensoy tarafından alındığı yıllarda kullanılamayacak bir durumda iken, Ortaoyuncular el ele vererek restorasyon işine girişiyor ve Ses 1885, bugünkü halini aldı.

Tiyatronun girişinde bulunan pirinç levhada, Ortaoyuncular imzasıyla şu sözler yer alıyor:

“Bu tiyatro, Ferhangi Şeyler oyununu izleyen 112 bin 437 Anadolu tiyatroseverinin ödediği bilet parasıyla halk tarafından onarılmıştır.”

Ses Tiyatrosu’na ziyaretler 17 Eylül’de sona erecek.                                     

 

DAHA FAZLA