Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nın ihaleye açılmasına karşı eylem: ‘Marina değil, yeşil alan istiyoruz’

Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nın ihaleye açılmasına karşı eylem: ‘Marina değil, yeşil alan istiyoruz’

Fenerbahçe-Kalamış Dayanışması, ÇED Raporu alınmadan ihaleye açılan Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı için Süreyya Operası'nda eylem yaptı.

İzel Sezer - @izelsezer

Fenerbahçe-Kalamış Dayanışması, Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nda bulunan 100 bin metrekarelik alanın Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu alınmadan ihaleye açılmasına karşı Süreyya Operası’nda eylem yaptı.

İstanbul'un Kadıköy ilçesinde yapılan açıklamada yapılaşma, artan tekne sayısı ve otopark yapımı sonucu hava koridorlarının kapanmasıyla hava ve deniz kirliliğinin artacağına dikkat çekildi. Denizde ekolojik dengenin bozularak kokunun artmasına neden olacağının vurgulandığı açıklamada, müsilaj gibi sorunlar artacağı kaydedildi.

Fenerbahçe-Kalamış Dayanışması üyesi Serpil Öztürk’ün okuduğu açıklamada şu ifadeler yer aldı:

1980’lerde başlayan süreçle, ülke kaynaklarını, özelleştirme yoluyla yurt içi, yurt dışı firmalara aktaran, kamu yararını yok sayan iktidar, Kalamış’ta, Validebağ’da, Beykoz’da, İkizdere’de, Akbelen’de doğa ve yaşam alanlarımıza saldırmaya devam ediyor.

Yaşam alanlarımıza müdahale etmekten vazgeçmeyen ve pandemiyi fırsat bilerek ekoloji kırımını hızlandıran siyasi iktidar, kamusal alanlarımızı belli firmalara ve kişilere peşkeş çekmeye devam etmektedir.

‘ÖZELLEŞTİRME İDARESİ’NİN KARARI İDEOLOJİKTİR’

Son olarak Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı’nı 40 yıllığına ihaleye çıkaran Özelleştirme İdaresi, ÇED raporu olmamasına rağmen mevcut yat limanının dere ağzına kadar büyümesinin önünü açmaktadır.

Özelleştirme İdaresi’nin Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı’nın Kadıköy Belediyesi’ne devredilemez kararı ideolojiktir. Halka açık kıyıların, yeşil alanların yağmalanmasıdır.

‘BİLİMİN SESİ DİNLENMİYOR’

21 Eylül 2021 son teklif verme tarihi olan bu ihaleden sonra, Fenerbahçe Kalamış sahili yapılaşmaya açılacak, bölge en az 3 yıl şantiye alanına dönecek ve Fenerbahçe Stadı’nın getirdiği trafik yükü daha da çekilmez hale gelecek, bölgemizin tarihi dokusu bozulacak, mahalle kültürümüz tamamen yok olacaktır.

Yapılaşma, artan tekne sayısı ve otopark yapımı sonucu hava koridorlarının kapanmasıyla hava ve deniz kirliliği artacak, denizde ekolojik denge bozularak kokunun artmasına neden olacak ve deniz salyası (müsilaj) gibi sorunlar artacaktır. Bilim insanları müsilajın gelecek yıllarda daha büyük çevre, ekoloji yıkımı olacağını söylemektedir. Bilimin sesi dinlenmemektedir.

‘İMAR PLANLARININ İPTALİ İÇİN AYM’YE BAŞVURDUK’

Kıyı silueti kent hafızasıdır, değerlidir, kaybetmek istemiyoruz ve Kalamış sahilinden hiçbir şekilde yararlanamayacağımız gibi bisiklet yolumuzu ve spor alanlarımızı da kaybedeceğiz.

Haklarımızı savunmak üzere Anayasa Mahkemesi’ne imar planlarının iptali için başvurulmuştur.

‘MARİNA DEĞİL, YEŞİL ALAN İSTİYORUZ’

Bizler yaşadığı çevreye, doğasına, tarihine, kültürüne ve kentine saygısı olan Kadıköylüler ve İstanbullular olarak; planlı- plansız yapılan tüm kent yağmalarına karşı çıkıyoruz. Kıyılarımıza, yeşil alanlarımıza ve parklarımıza sahip çıkmak, kamusal alanlarımızın rant projeleriyle kaybolmasını engellemek için Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı’nın ihalesinin iptalini, bilimin yolunun takip edilmesini ve sesimizin duyulmasını istiyoruz.

Ve diyoruz ki: ¨Fenerbahçe Kalamış sahili halkındır, satılamaz. Marina değil, yeşil alan istiyoruz. Kıyıya erişim hakkı engellenemez!¨

DAHA FAZLA