Fen lisesine yandaş Eğitim-Bir-Sen kuşatması: ‘Namus mesafesi’, darp, ‘din sohbetleri’…

Fen lisesine yandaş Eğitim-Bir-Sen kuşatması: ‘Namus mesafesi’, darp, ‘din sohbetleri’…

Yandaş Eğitim-Bir-Sen’in kadrolaştığı Edirne Süleyman Demirel Fen Lisesi’nde karma eğitime zıt uygulamalar dikkat çekiyor. Eğitim-Bir-Sen’li müdürün atanmasıyla, okulda kız ve erkek öğrencilerin arasındaki en ufak temas “namus mesafesi” yaptırımına uğrarken, tepki gösteren öğrenciler mimleniyor. ‘Mimli’ öğrencilere yapılan baskı ise Eğitim-Bir-Sen’li öğretmenler tarafından şiddete kadar götürülüyor.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

Edirne Süleyman Demirel Fen Lisesi’nde yandaş Eğitim-Bir-Sen’in kadrolaşmasıyla öğrencilere yönelik gerici baskılar arttı. Kız ve erkek öğrenciler arasındaki en ufak temas “namus mesafesi” gibi gerekçelerle yaptırım sebebi sayılırken, tepki gösteren öğrenciler mimlendi. Bu öğrencilerden biri, müdür yardımcısının eşi ve aynı zamanda Eğitim-Bir-Sen Edirne Şube Başkan Yardımcısı olan bir öğretmen tarafından darp edildi.

Edirne Süleyman Demirel Lisesi’ne sene başında müdür olarak yandaş Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Edirne Şube Başkan Yardımcısı Fatma Dalgıç atandı. Aynı zamanda Eğitim-Bir-Sen Edirne Şube Başkanı Erdinç Dalgıç’ın eşi olan Fatma Dalgıç’ın atanmasıyla birlikte özellikle karma eğitime zıt uygulamalarla öğrenciler baskı altına alınmaya çalışıldı.

Okulda, kız ve erkek öğrencilerin birbirine en ufak teması okul yönetimi tarafından“namus mesafesi” gibi söylemlerle yaptırıma uğrarken, öğrencilerin aileleri üzerinden tehdit edildiği öğrenildi.

‘BİR SÜRÜ ARKADAŞIN VARKEN, NEDEN ONUNLA OTURUYORDUN?’

Bir öğrenci kız arkadaşıyla karşılıklı yemek yediği için Müdür Fatma Dalgıç tarafından hakkında dilekçe yazıldığını ve ardından ailesinin aranarak, durumun kriminalize edilmeye çalışıldığını söyledi.

Öğrenci, şunları söyledi:

“Sene başında okul müdürünün değişmesiyle başlayan olaylar biz Edirne Fen Lisesi öğrencilerini oldukça üzüyor. Sene başından itibaren karma eğitim sistemine zıt yönde uygulamalar yapan müdüremiz, kız arkadaşım ve beni karşılıklı yemek yerken, ayrıca diğer birkaç arkadaşımın da aralarında hiçbir yakınlık olmamasına rağmen yan yana gördüğü için hakkımızda dilekçe yazdı. Bu olaydan sonra dilekçede ismi geçen her öğrencinin ailesi aranarak asılsız söylemlerde bulunularak okula çağırıldı. Odasına gidip, ‘Ailemi neden aradınız?’ diye sorduğumda ‘görüşmek istiyorum’ cevabını verdi. Ben ise ‘Derdinizin ne olduğunu bilmiyorum, neden ilişkilerimize karışıyorsunuz?’ diye sordum. ‘Sınıfta bir sürü arkadaşın varken neden onunla oturuyordun?’ gibi anlamsız bir soru sordu.”

‘FEN LİSESİ ÖĞRENCİSİNİN İŞİ DİN VE BİLİM ÖĞRENMEKTİR’

Müdürün okulda sık sık ”Kızlar ve erkekler 35 cm’den daha yakın olamaz. 35 cm namus mesafesidir” ve “Fen lisesi öğrencisinin işi din ve bilim öğrenmektir” söylemlerini tekrarladığını belirten öğrenci, yaşananlara tepki gösteren öğrencilerin ise mimlendiğini ve okulda her hareketlerinin titizlikle takip edildiğini ifade etti.

EĞİTİM-BİR-SEN’Lİ ÖĞRETMENDEN ÖĞRENCİYE DARP!

Bir sabah kıyafet kontrolü yapıldığı sırada, tüm kurallara uymasına rağmen Müdür Yardımcısı Reyhan Olgun tarafından kurallara uymayan öğrencilerin yanına alınarak, bekletildiğini söyleyen öğrenci, “Galiba her sabah burada kalacağım, bu şaka mı?“ dedikten sonra Reyhan Olgun’un eşi ve aynı zamanda Eğitim-Bir-Sen Edirne Şubesi Başkan Yardımcısı olan Matematik Öğretmeni Murat Olgun tarafından darp edildiğini öne sürdü.

Öğrenci, yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Ben o sözü söyledikten sonra kenarda duran Reyhan Olgun’un eşi Murat Olgun bana ‘Evet şaka, ben çok şakacıyımdır, sen benimle gel’ diyerek, beni kamera bulunmayan fotokopi odasına götürdü ve içerideki hizmetlileri dışarı çıkardı. Ardından ‘Bana bak ben kimseye benzemem’ dedi ve ben de karşılık olarak ‘ben de’ diye yanıt verdim. Bunun üzerine bana ‘adamın a... koyarım ha’ şeklinde küfrederek, boğazımı sıktı.”

Okul önündeki polislere durumu anlatan öğrenci, sonrasında gelen bir ekip arabasıyla hastaneye giderek darp raporu aldı. Buradan Çocuk Şube Müdürlüğü’ne götürülen öğrenci, burada Murat Olgun’dan şikayetçi oldu. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

BASKI SADECE OKULDA DEĞİL

Okuldaki gerici baskının okul yurdunda da devam ettiğini belirten bir başka öğrenci ise gerici dernek ve vakıflardan gelen kişilere yurtta “din sohbetleri” yaptırıldığını söylerken, bu yıl yönetim baskısının daha arttığını vurguladı. Okul Müdürü Fatma Dalgıç’ın yurda sık sık baskın yaptığını ifade eden öğrenci, konum itibarıyla şehirden izole olan yurtta öğrencilerin şehirle bağının daha da kısıtlanmak istendiğini belirterek, “Öğrencilerin izinleri farklı gerekçeler uydurarak kısaltıldı ya da kaldırıldı” şeklinde konuştu.

YEMEKHANEDE ‘DİN SOHBETLERİ’

Konuyla ilgili görüştüğümüz bir başka öğrenci ise yurttaki “din sohbetleri”nin okulda da yapıldığını söyledi. Öğrenci, “Her hafta yemekhanede Karaağaç Müftülüğü’nden geldiğini söyleyen birileri bu sohbetleri yapıyor” dedi.

EDİRNE GENÇLİK DAYANIŞMA AĞI: TAKİPÇİSİYİZ!

Öte yandan dün, Edirne Gençlik Dayanışma Ağı tarafından okulda yaşananlara ilişkin bir açıklama yapıldı. Okuldaki Eğitim-Bir-Sen kadrolaşması ve gerici uygulamaların “kuşatma” olarak nitelendiği açıklamada, hem darp edilen öğrenciyle ilgili yasal sürecin, hem de okulda yaşananların takipçisi olunduğu vurgulandı. Açıklamada ayrıca, kentte parasız ve bilimsel eğitim mücadelesi veren tüm eğitim kuruluşları ile gençlik dernekleri bu sürece sessiz kalmamaya davet edildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kentimizin en önemli eğitim kurumlarından olan, bilim öğretmesi gereken Edirne Fen Lisesi’nde bu yaşananlar kabul edilemez. Yandaş bir sendikanın kadroları tarafından yapılan bu kuşatma, hem öğrenci kardeşlerimizin iktidarın politikaları nedeniyle güç bela sürdürdükleri eğitimlerini zorlaştırmakta, hem de Anayasa güvencesinde olan karma eğitime bir saldırı anlamına gelmektedir. Edirne Gençlik Dayanışma Ağı olarak hem darp edilen öğrenci arkadaşımızla ilgili yasal sürecin, hem de okuldaki bu gerici kuşatmanın takipçisi olacağız.

Kentimizde parasız ve bilimsel eğitim mücadelesi veren tüm eğitim kuruluşları ile gençlik derneklerini bu sürece sessiz kalmamaya davet ediyoruz.”

 

DAHA FAZLA