Feminist Gece Yürüyüşü'nde 'ritmik zıplama' sebebiyle gözaltına alınan kadınlar serbest bırakıldı

Feminist Gece Yürüyüşü'nde 'ritmik zıplama' sebebiyle gözaltına alınan kadınlar serbest bırakıldı

İstanbul'da Feminist Gece Yürüyüşü'ne katılan 12 kadın ve bir kız çocuğu evleri basılarak gözaltına alındı.

İleri Haber

İstanbul'da Feminist Gece Yürüyüşü'ne katılan 12 kadın ve bir kız çocuğu gözaltına alındı. Hakkında gözaltı kararı verilen 15 kişinin  "Tayyip kaç kaç kaç kadınlar geliyor" sloganında ''ritmik şekilde'' zıpladığı gerekçesiyle "Cumhurbaşkanı'na hakaret" ile suçlandığı öğrenildi.

Gözaltına alınaların savcılık sorgusu başladı. Gözaltına alınan 18 yaş altındaki kişinin ifadesi bitti, adli kontrol talebiyle mahkemeye sevk edildi.

-------------

Aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) MYK Üyesi İlknur Birol ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi İlayda Cantaş'ın da bulunduğu 13 kişi gece saatlerinde evleri basılarak gözaltına alındı. Gözaltına alınan kadınların Vatan Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğü bildirildi. 

Suçlama konusu sloganın "Tayyip kaç kaç kaç kadınlar geliyor" olduğu belirten Adalet için Hukukçular, tutanaklarda kadınların ağzında maske olması sebebiyle slogan atanların tespit edilemediği, tespit edilenlerin ritme göre zıplayanlar olduğunun belirtildiğini aktardı. 

Soruşturma kapsamında 15 kişiye ek olarak ikameti şehir dışında bulunan iki kadın ve yaşı 18'den küçük olan bir kız çocuğuyla birlikte toplam 18 kişinin bulunduğu öğrenildi.

İLERİCİ KADINLAR MECLİSİ'NDEN GÖZALTILARA TEPKİ

İlerici Kadınlar Meclisi (İKM); Emniyet'in ritmik zıplamayı suç sayarak 13 kişinin evinden gözaltına alınmasına karşı bir açıklama yaparak ''Hiçbir anlamlı gerekçesi olmayan bu suç isnadı, AKP saray rejiminin kadın hareketinin gücünden ne kadar korktuğun kanıtıdır'' dedi.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

''Bu yıl 8 Mart, İstanbul-Kadıköy'de yaptığımız Büyük Kadın Buluşması ve Taksim'deki Feminist Gece Yürüyüşü ile kutlanırken gökkuşağına tahammülü olmayan polis şeflerinin baskısı ve engellemelerine rağmen coşku içinde tamamlandı. 

Büyük Kadın Buluşması’nda "Alışın Barışın Gitmiyoruz" diyen LGBTİ+ arkadaşlarımız eylem sonrası işkence ile gözaltına alındı. Kadın mücadelesinin bileşenlerini bölmeye çalışarak başarısız olan devlet güçleri, şimdi de maskeden ağızları görünmeyen kadınların hangi sloganı attıklarını saptayamadıkları için yeni bir suçlama uydurdular: Ritmik zıplama! Ritmik zıplamayı suç sayarak 12 arkadaşımız gözaltına alındı. Hiçbir anlamlı gerekçesi olmayan bu suç isnadı, AKP/Saray Rejimi'nin kadın hareketinin gücünden ne kadar korktuğunun kanıtıdır. 

İktidarın korkusunu anlıyoruz. Kadınların özgürleşmesinin onları ne kadar korkuttuğunun farkındayız. Emeğimiz, bedenimiz ve hayatlarımız için mücadeleden bir adım geri atmayacağız. İşsizliğe, yoksulluğa, eşitsizliği kadın düşmanlığına karşı kadınlar olarak AYAKTAYIZ!

Eşit ve özgür bir ülkeyi kendi ellerimizle kurana kadar; Susmuyoruz! Korkmuyoruz! İtaat Etmiyoruz!''

ADLİYEYE SEVK EDİLDİLER

Kadınlar, Vatan Emniyet'teki ifadelerinin ardından Çağlayan Adliyesi'ne sevk edildi. Kadınların burada iki grup halinde savcılık sorgulamalarının devam ettiği belirtildi. Öte yandan adliye önünde arkadaşlarını bekleyen kadınlar bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, gözaltıların kabul edilemez olduğu vurgulandı.

GÖZALTINDAKİ KADINLAR SERBEST

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, sosya medya hesabından yaptığı paylaşımla gözaltına alınan kadınların serbest bırakıldığını duyurdu. Açıklamada, "Gözaltındaki 18 kadından yaşı küçük olan bir kadın ayda bir imza kontrolü tedbiri ile serbest bırakıldı. 4 kadın imza ve yurt dışı çıkış yasağı, diğer kadınlar yalnızca yurt dışı çıkış yasağı tedbiri uygulanması talebi ile sulh ceza hakimliğine sevk edildi." denildi.

 

DAHA FAZLA