Felaket 'geliyorum' demiş: Tamamı yanan işçi koğuşlarında yangın söndürme sistemi yok, 5 kişilik koğuşta 10 işçi kalıyor!

Felaket 'geliyorum' demiş: Tamamı yanan işçi koğuşlarında yangın söndürme sistemi yok, 5 kişilik koğuşta 10 işçi kalıyor!

Ümraniye'de Yapı&Yapı İnşaat’a ait bir şantiyede işçilerin kaldığı koğuşlarda çıkan yangında 1 işçi hayatını kaybetti, 4 işçi ise yaralandı. İş cinayetinin meydana geldiği şantiyede, yangın söndürme sisteminin olmadığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı iddia edildi.

İzel Sezer - @izelsezer

İstanbul'un Ümraniye ilçesinde Yapı&Yapı İnşaat’a ait İstanbul Finans Merkezi şantiyesinde işçilerin kaldığı konteynerde gece saatlerinde yangın çıktı. Bir işçinin hayatını kaybettiği ve 2’si ağır 4 işçinin de yaralandığı şantiyede, yangın söndürme sisteminin olmadığı, iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı ve koğuşlarda olması gerekenin iki katı işçinin kaldığı iddia edildi.

Yangında evli ve 2 çocuk babası olan 55 yaşındaki demir ustası Hüseyin Yurtsever hayatını kaybederken, canını kurtarmak için yüksekten atlamak zorunda kalan 4 işçi ise hastaneye kaldırıldı. Yaralanan işçiler Ümraniye Devlet Hastanesi, Fatih Sultan Mehmet Hastanesi ve Haydarpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılırken, işçilerden birinin belinin kırıldığı, birinin ise durumunun ağır olduğu öğrenildi.

YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMİ VE İŞ GÜVENLİĞİ YOK

Çıkan yangının ardından İleri’ye konuşan işçiler, yaklaşık 300 yataklı ve 3 katlı konteynerlerde kaldıklarını ve konteynerlerde kullanılması gereken sprink yangın söndürme sistemlerinin olmadığını söyledi. İş güvenliği önlemlerinin alınmadığını ifade eden işçiler, şirketin de önlem alınmaması sebebiyle konteynerlerin tamamı yanana kadar müdahale edemediğini dile getirdi.

5 KİŞİLİK KOĞUŞLARDA 10’DAN FAZLA KİŞİ KALIYOR

Türkiye yeni tip koronavirüsün (Covid-19) etkisi altındayken bile 5-6 kişilik koğuşlarda 10 kişi kalan işçiler, bayram olması sebebiyle izinli olan kişiler olduğundan 10 kişi kaldıklarını, koğuşlarda normalde daha da kalabalık olduklarını ifade etti.

'PATRONLAR MAAŞLARI CANLARI İSTEYİNCE ÖDÜYOR'

Patronların koronavirüs salgınını bahane ederek işçilerin maaşlarını aksattığını ve zamanında yatırmadığını belirten işçiler, ‘’Patron ne zaman isterse o zaman paramızı yatırıyor. Bazen 2-3 ayı buluyor. ‘Bu işçilerin çocuğu mu var, evde ne yiyecekler’ diye düşünen yok. Elektrik, su, doğalgaz faturası gelince bu ay ödemeyelim diyemiyoruz. Faturalar aylık geliyor ama maaş cebimize aylık girmiyor’’ dedi.

ŞİRKETİN İLK VUKUATI DEĞİL

Nisan 2018’de Yapı&Yapı İnşaat firmasının başka bir şantiyesinde, ücretlerini ödemediği İnşaat-İş Sendikası üyesi işçiler direnişe başlamıştı. Direnişlerini sürdüren işçiler 8 gün içinde 7 kez gözaltına alınmış ve mücadeleleri sonucu ücretlerini almıştı.

Aynı şirket, daha önce de İstanbul’da işçilere Kürtçe konuşmayı yasaklamıştı. Şirket yetkilileri, işçilerin tepkisi üzerine özür dilemek için ziyaret ettikleri işçilere “Yasaklama yazısı burada çalışan Suriyelilere ilişkin” derken, özre de tepki gösteren işçiler inşaatta Suriyeli işçilerin çalışmadığını belirtmişti.

İŞ VE YANGIN GÜVENLİĞİ UZMANLARI OLMASI GEREKEN ŞARTLARI ANLATTI

İnşaatlarda iş güvenliği ve yangın güvenliği konusunda görüşlerine başvurduğumuz uzmanlara göre öncelikle; şantiyelerde acil bir durum anında itfaiye gelene kadar müdahale edilmesi için standartlara uygun yangın söndürücülerin olması, elektrik panolarının uygun şekilde kurulması, topraklama tesisatları ve kaçak akım röleleri olması, işçi barakaları/konteynerleri içinde kalan işçilerin temel gereksinimleri için gerekli elektriğin seyyar çoklu prizlerden verildiği ve kabloların güvensiz olduğu durumların ortadan kaldırılması, tahta kıymıkları, talaş kozları gibi yangın olasılığını artıran malzemelerin özellikle barınma yerlerinde olmaması, temizlik yapılması gerektiğinin altı çiziliyor. 

Bunların yanı sıra, söz konusu şantiyede, yağmurlama (sprinkler) sistemi (Yangını söndürmek, soğutmayı sağlamak ve gelişen yangını itfaiye gelinceye kadar sınırlamak amacı ile kurulan ve su püskürtmesi yapan otomatik sistem) bulunması gerektiğinin de altını çizen uzmanlar, sprinkler kullanımının zorunlu olduğu yerleri ise şöyle belirtiyor:

1- Yapı yüksekliği 30,50 metreden fazla olan konut haricindeki bütün binalar,
2- Yapı yüksekliği 51,50 metreyi geçen konutlar,
3- Alanlarının toplamı 600 m2’den büyük olan kapalı otoparklarda ve 10’dan fazla aracın asansörle alındığı kapalı otoparklar,
4- Birden fazla katlı bir bina içerisindeki yatılan oda sayısı 100’ü veya yatak sayısı 200’ü geçen otellerde, yurtlarda, pansiyonlarda, misafirhanelerde ve yapı yüksekliği 21.50 m’den fazla olan bütün yataklı tesisler,
6- Toplam alanı 2000 m2’nin üzerinde olan katlı mağazalarda, alışveriş, ticaret ve eğlence yerleri,
7 - Toplam alanı 1000 m2’den fazla olan, kolay alevlenici ve parlayıcı madde üretilen veya bulundurulan yapılar.

Burada şantiyedeki yatak sayısının 200’ün üzerinde olup olmadığına bakılması gerektiği belirten uzmanlar, eğer yağmurlama sistemi yoksa, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik gereği, acil çıkışların olması gerektiğini belirtiyor ve şu hususları, geçmişteki yangınlardan da yola çıkarak ısrarla vurguluyor:

- Bütün yapılarda, aksi belirtilmedikçe, en az 2 çıkış tesis edilmesi ve çıkışların korunmuş olması gerekir.

- Kapıların birbirinden olabildiğince uzakta olması gerekir. Bölünmemiş tek mekânlarda iki kapı gerekiyor ise, kapılar arasındaki mesafe yağmurlama sistemi bulunmadığı takdirde diyagonal mesafenin 1/2’sinden ve yağmurlama sistemi mevcut ise, diyagonal mesafenin 1/3’ünden az olamaz.

- Bir koridor içindeki iki kaçış merdiveni arasındaki mesafe, yağmurlama sistemi olmayan yapılarda koridor uzunluğunun yarısından ve yağmurlama sistemi olan yapılarda ise, koridor uzunluğunun 1/3’ünden az olamaz.