Fehmi Tosun'u kim kaçırdı? 26 yıllık karartma Meclis gündeminde...

Fehmi Tosun'u kim kaçırdı? 26 yıllık karartma Meclis gündeminde...

Soruşturma boyunca Tosun’un avukatları tarafından olayın aydınlatılması için ileri sürülen hiçbir talep yerinde görülmedi. Adeta zamanaşımı süresinin dolması beklenen dosya, 20 yılın sonunda kapatıldı.

İleri Haber

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Fehmi Tosun’u kaçırılan plakanın araştırılmamasını Meclis gündemine taşıdı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Ersoy, başka birinin özel hayatın gizliliğinin ileri sürülmesinin ve araştırma yapılmasını reddetmenin hukuk dışı olduğunu söyledi.  

Fehmi Tosun, 19 Ekim 1995’te, saat 19.00 sıralarında İstanbul Avcılar’daki evinin önünden 34 UD 597 plakalı beyaz bir araca zorla bindirilerek kaçırılmıştı. Fehmi Tosun kaçırılmasına eşi ve çocukları şahit olmuş, oğlu Ali Tosun babasının peşinden gitmeye çalışsa da babasını kaçıran kişiler tarafından darp edilip silahla tehdide maruz kalmış; Fehmi Tosun’un eşi de Tosun’un araca bindirilirken ağzının kapatıldığını gördüğünü belirtmişti.

Fehmi Tosun’un kaçırılması ve kaybedilmesiyle ilgili soruşturmanın Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 1997/13776 soruşturma dosyası ile başlamış ve 2015/25023 karar numarası ile de “KOVUŞTURMAYA YER OLMADIĞI” kararı verilmişti.

Soruşturma boyunca Tosun’un avukatları tarafından olayın aydınlatılması için ileri sürülen hiçbir talep yerinde görülmedi. Adeta zamanaşımı süresinin dolması beklenen dosya, 20 yılın sonunda kapatıldı.

MECLİS’E TAŞINDI

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Tosun’u kaçırıldığı aracın plakasının araştırılmasına yönelik engellemeyi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

Ersoy; dosyada Fehmi Tosun’u kaçıran kişilerin kullandığı aracın plaka numarasının bulunduğu halde ve son derece önemli bir delil olan plakanın savcılık tarafından araştırılmadığını dile getirdi. Ersoy; Tosun’un avukatları tarafından 09.10.2015 tarihli başvuruda CMK 172/2 çerçevesinde delil oluşturmak amacıyla 34 UD 597 plakalı aracın 19.10.1995 tarihinde kimin adına kayıtlı olduğu bilgisinin İçişleri Bakanlığı’na sorulmasına rağmen, 4982 sayılı yasanın 21’inci maddesi gereğince özel hayatın gizliliği gerekçe gösterilerek bilgi edinme talebinin reddedildiğini vurguladı.

‘ARACIN O TARİHTE KİME AİT OLDUĞU ARAŞTIRILSIN’

Fehmi Tosun’un kaçırılması, kaybedilmesi ve yaşam hakkının ihlal edildiği düşünüldüğünde, başka birinin özel hayatın gizliliğinin ileri sürülmesinin ve araştırma yapılmasını reddetmenin hukuk dışı olduğunu söyleyen Ersoy, olayın ortaya çıkarılması ve Fehmi Tosun’un akıbetinin açıklanması için söz konusu plakanın olay tarihinde kimin üzerine kayıtlı olduğu bilgisinin dava süreci için önem taşıdığının altını çizdi.

‘NEDEN BİLGİ VERİLMİYOR?’

Ersoy, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Ersoy önergesinde şu soruları yöneltti:

1- 34 UD 597 plakalı araç 19.10.1995 tarihinde kimin adına kayıtlıdır?

2- 34 UD 597 plakalı aracın kimin adına kayıtlı olduğu bilgisi Fehmi Tosun’un ailesi ve avukatlarına niçin verilmemektedir?

3- Aracın kimin adına kayıtlı olduğuna ve olayla ilgisine dair de bir araştırma yapılmış mıdır?

4- Olayın ortaya çıkarılması açısından son derece önemli olan söz konusu plakanın, olay tarihinde kimin üzerine kayıtlı olduğunun yaşamsal önemine rağmen bilgi edinme yasası çerçevesinde avukatlara bilgi verilmemesinin dava sürecini sekteye uğratacağını düşünüyor musunuz?