Fay hattı üzerine kurulacak olan siyanürlü atık tesisine bakanlıktan 'ÇED olumlu' raporu

Fay hattı üzerine kurulacak olan siyanürlü atık tesisine bakanlıktan 'ÇED olumlu' raporu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Eskişehir'de yaşam alanlarının yakınına yapılması planlanan siyanürlü ikinci atık depolama tesisi projesine 'ÇED' olumlu kararı verdiği ortaya çıktı.

Türkiye yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla savaşırken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın,  Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yönetimindeki Koza Altın İşletmeleri'nin Eskişehir Sivrihisar’da yaşam alanlarının yakınına sessiz sedasız yapmayı planladığı siyanürlü ikinci atık depolama tesisi projesine  30 Nisan’da “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu” kararı verdiği ortaya çıktı.

Konuyu gündeme getiren CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Yüzlerce itiraz dilekçesi görmezden gelinerek ÇED raporunun yangından mal kaçırır gibi onaylanması kabul edilemez. Tüm dünya korona salgınında insan sağlığını korumak için mücadele ederken, Türkiye’de iktidar insan sağlığını, yaşam alanlarını, doğayı ve çevreyi tehlikeye atacak adımlardan vazgeçmiyor. ÇED sonrası inşaat çalışmaları başladı. Siyanürlü atık göletine karşı direnen, imza toplayan mahalle sakinleri ise jandarma eşliğinde ifadeye çağrıldı” dedi.

‘FAY HATTI ÜZERİNDE’

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre, tesisin fay hattı üzerinde olduğunu vurgulayan Çakırözer şunları söyledi: 

“Büyükşehir belediyemiz, vatandaşlar, sivil toplum örgütlerimiz karşı. Eskişehir siyanüre karşı hukuk mücadelesi verecek. Çünkü öncelikle 40 hektar mera alanı yok olacak. Hayvancılık yapılamayacak. Altını ayıklarken siyanür ile birlikte kurşun, kadmiyum, çinko, bakır ve cıva gibi zehirli ağır metaller doğaya karışacak ve geri dönüşü olmayan çevre felaketleri doğacak. Kaymaz mahallemizden diri fay hattı geçmekte. Diri fay hattının bulunması depremlerde maden ocaklarındaki barajlarda taşma, çökme ve yarılma ihtimalini güçlendirmekte. Yani deprem riski çok büyük. İçme ve kullanma suları kaynakları ve rezervleri tehlikeye girecek Oluşacak çevre kirliliği kentimizin toplum ve çevre sağlığını tehdit edecektir. Bu yüzden karşıyız.”

DAHA FAZLA