Fatih’te intihar eden 4 kardeşin cenazesi vasiyet ettikleri kişiye verilmiyor: ‘Sebebi olayın soğutulmak istenmesi olabilir’

Fatih’te intihar eden 4 kardeşin cenazesi vasiyet ettikleri kişiye verilmiyor: ‘Sebebi olayın soğutulmak istenmesi olabilir’

Fatih'te siyanürle intihar ettikleri belirtilen dört kardeşin cenazesi yasal tüm prosedürlerin tamamlanmasına rağmen vasiyet ettikleri arkadaşlarına verilmezken; TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve CHP'li Ali Şeker, süreci İleri'ye değerlendirdi.

İzel Sezer - @izelsezer

İstanbul'un Fatih ilçesinde yoksulluk ve biriken borçları sebebiyle siyanürle intihar ettikleri belirtilen dört kardeşin cenazesi yasal tüm prosedürlerin tamamlanmasına rağmen vasiyet ettikleri arkadaşlarına verilmiyor.

Konuyu yakından takip eden Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş ve CHP Milletvekili Ali Şeker, hayatını kaybeden kardeşlerin cenaze işlemlerinde işletilen hukuksuz sürece ilişkin İleri Haber'e konuştu.

‘AKP SUÇUNU BİLİYOR’

“AKP iktidarı ve onun etrafına kümelenen basın-yayın organlarının yaklaşımı kamuoyunun geniş kesimlerindeki haklılığın en net yansıması gibi” diyen Erkan Baş, “AKP’nin daha önce çokça suç işlemiş bir iktidar olarak çeşitli ‘yetenekler’ geliştirdiğini ve suçlarını örten bahaneler, yalanlar ürettiğini düşünürsek bu kez ortaya çıkan bu vahim durumun bir an önce unutulmasını beklemek dışında neredeyse hiçbir şey yapmıyor olmaları son derece önemli. Toplumun hızla unutmasına güveniyorlar ve bir iki gerçekten insanlık dışı yazı-yorum dışında konu neredeyse haber bile yapılmıyor. Bu aslında AKP’nin suçunu bildiğinin bir göstergesi” şeklinde konuştu.

‘SORUMLULUĞU HEPİMİZ HİSSETMELİYİZ’

“Sanıyorum cenazelere ilişkin yaklaşım da bunun bir ürünü” diyen Baş, “Açıkçası ilk andan itibaren, toplumun çok geniş kesimlerinin hep bir tepki hem bir tür suçluluk duygusu içinde olduğunu gözlemliyoruz, ki buna bizler de dahiliz. Sonuçta başta iktidar olmak üzere hepimiz bu ülkenin insanlarının bu tür bir çaresizliğe düşmüş olmasının sorumluluğunu hissetmeliyiz” dedi.

‘HAKSIZLIĞA, ADALETSİZLİĞE KARŞI MÜCADELE EDEN HERKES BU CENAZELERİ SAHİPLENMELİ’

Hayatını kaybeden kardeşlerin Kimsesizler Mezarlığı’na gömülmeleri olasılığına karşı ortaya çıkan tepkinin önemli bir insani tavır olduğunu ve kıymetli olduğunu vurgulayan Baş, “Yaptığımız görüşmeler sonunda umuyorum ve sanıyorum an itibarıyla bu artık gündeme getirilmeyecek. Fakat yetmez, şimdi tam tersini yapmak; haksızlıklara, adaletsizliğe, yoksulluğa karşı mücadele eden herkes bu cenazeleri sahiplenmelidir. En azından bundan sonra tek bir yurttaşımızın bile kendisini ‘kimsesiz’ ve ‘çaresiz’ hissetmemesini sağlayacak bir adım atmalıyız. Bu intiharların unutulmasına izin vermeyeceğimizi göstermeliyiz, dört yurttaşımıza karşı son görevlerimizi yerine getirmeli ve emekçi onuruna yaraşır biçimde uğurlamalıyız” dedi.

Sabah saatlerinden itibaren, kardeşlerden Oya Yetişkin'in vasiyetinde defin işlemleriyle ilgilenmelerini istediği arkadaşlarıyla beraber defin işlemleri için uğraşan CHP'li Ali Şeker ise, hiçbir prosedüre uymamasına rağmen savcılığın cenazeleri beklettiğini dile getirdi.
 
'BAHSETTİKLERİ PROSEDÜRE UYMUYOR'

Şeker, yetkililerle yaptıkları görüşmeleri şöyle aktardı:

"Ölen kardeşlerden Oya Yetişkin, cenazelerin Serpil Hanım'a verilmesi isteğini vasiyetinde yazmış. Aileden kimseyle bağı yokmuş 4 kardeşin, dolayısıyla günlerdir Serpil Hanım ilgileniyor cenaze işlemleriyle. Dün Cumhuriyet Savcılığı'na dilekçe vermişti. Normalde otopsi işlemleri bittiği için olaya bakan savcının 'Mahsuru yoktur' dediği takdirde cenaze yakınına verilebiliyor. Otopsiyle ilgili işlemler tamamlandığı için, defnetmek üzere cenazeyi almak istiyor vasiyet edilen kişi.

Fakat 'Beklememiz lazım' gibi bir yaklaşımla cenazeleri vermiyorlar. Bununla ilgili olaya bakan savcıyla görüştüm, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekilleriyle görüştüm ama onlar bir prosedürden bahsetti. Fakat bu durum, bahsettikleri prosedüre de uymuyor. Maalesef bütün gün bununla uğraşmamıza rağmen cenazeler verilmedi."
 
'CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI GEREKLİ İZNİ VERMEDİĞİ İÇİN CENAZE VERİLMİYOR'

Saatlerdir Adalet Bakanı'na ulaşmaya çalıştığını fakat bir türlü ulaşamadığını dile getiren Ali Şeker, "15 günlük bekleme süresinden bahsediliyor, aslında '15 gün içinde' ibaresi var ama yanlış değerlendiriliyor. 'Yakınları yoksa 5 gün beklenir, belediye ya da kaymakamlık defin işlemini yapar' diye bir ibare var defin işlemleriyle ilgili. Aslında burada cenazeyi alan var fakat İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı gerekli izni vermediği için cenaze hala verilmiyor" şeklinde konuştu.

'CENAZELERİN VERİLMEMESİNİN SEBEBİ OLAYIN SOĞUTULMAK İSTENMESİ OLABİLİR'

Cenazelerin verilmemesinin sebeplerinden birinin, toplu intiharın basında yankı uyandırması olabileceğini söyleyen Şeker, "Cenazelerin verilmemesinin sebebi olayın soğutulması için beklenmesi olabilir,  cenazenin bir gösteriye dönüşmesinden endişe ediyor olabilirler. Böyle bir gecikme insani değil, zaten ortada toplu bir intihar var, dramatik bir tablo var. İnsanların cenazelerinin daha fazla morgda bekletilmesinin anlamı yok" dedi.

KİMSESİZLER MEZARLIĞI'NA GÖMÜLMEYECEKLER

Cenaze hizmetlerini yapmak için vasiyet edilen kişinin hala beklediğini ifade eden Ali Şeker, kardeşlerin vasiyette yazıldığı üzere Kimsesizler Mezarlığı'na gömülmeyeceğini aktardı.