Fatih Altaylı'dan Ahmet Hakan'a: 'Bir gazetenin başındaki kişi bu kadar fazla yalan söyleyebiliyorsa...'

Fatih Altaylı'dan Ahmet Hakan'a: 'Bir gazetenin başındaki kişi bu kadar fazla yalan söyleyebiliyorsa...'

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, hurriyet.com.tr'nin okunma rekorları kırdığını iddia eden Hürriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan'a ağır ifadelerle tepki gösterdi.

Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan’ın, gazetesinin dijitalde okunma rekorları kırdığı yönündeki iddiasının yankıları sürüyor. Journo’dan Emre Kızılkaya dün söz konusu iddianın gerçeği yansıtmadığını ortaya koyarken, bir tepki de Habertürk yazar Fatih Altaylı’dan geldi. 

Daha önceki yıllarda Hürriyet’in yönetiminde de bulunan Altaylı, hurriyet.com.tr'nin uluslararası ölçme ve denetleme yapan sistemlerin denetimine kapalı olduğunu belirterek “Tam bir ‘At yalanı sevsinler inananı’ durumu var” ifadelerini kullandı. 

‘UYDUR UYDURABİLDİĞİN KADAR’

Altaylı köşesinde şu satırlara yer verdi:

“Bir gazeteci, bir gazetenin başındaki kişi bu kadar fazla yalan söyleyebiliyorsa, o gazeteciye ve gazeteye okur güvenmemeli o yüzden yazmak zorundayım.

Söz konusu kişi, eğer kendisine hâlâ gazeteci demek mümkünse, Ahmet Hakan Coşkun.

(…)

Global bir organizasyon olan IAB’nin Türkiye ayağı internet gazetelerinin verilerini ölçümlüyor ve Deloitte da bunu denetliyordu.

Tekil kullanıcılar ayrıştırılıyor, kaç gerçek kişinin siteyi ziyaret ettiği belirleniyor, robot trafiği belirlenip ölçüm dışına çıkarılıyor ve doğru veriler elde ediliyordu.

Hürriyet gazetesi Türkiye’deki tüm doğru düzgün internet sitelerinin paydaşı olduğu bu denetimden Nisan 2018 itibarıyla kaçtı.

Yani Hürriyet’in gerçek verilerini artık kimse denetlemiyor.

Uydur uydur uydurabildiğin kadar.”

NE YAZMIŞLARDI?

Ahmet Hakan, pazartesi günkü köşe yazısında, “hürriyet.com.tr’de ayda 1.7 milyar sayfa görüntüleniyor. Geçen yılın son aylarına göre tam yüzde 70’lik bir büyüme demek bu” ifadelerini kullanmıştı. 

Türkiye Gazeteciler Sendikası tarafından desteklenen Journo adlı internet sitesinden Emre Kızılkaya ise yazısında şunları belirtmişti: 

“Demirören’in gazeteyi satın almasından sonra kâğıtta tirajların nasıl dibe vurduğu, ‘şişirilmiş” olmakla suçlanan resmi verilerde bile kabak gibi ortada.

Bu süreçte dijitalde de erişimin hızla düştüğü, üçüncü parti platformlardan görülebiliyor. ‘Geçen yılın son ayları’ dâhil…

Hürriyet’in dijital performansına dair detaylı sayıları ise bilmiyoruz.

Çünkü satın almadan sonra Demirören yönetiminin ilk icraatlarından biri, dijital verileri bağımsız olarak denetleyen Gemius platformundan çıkmak olmuştu.

‘Öncüyüz’ diyorsanız verilerinizi tarafsız bir denetçinin izleyip açıklaması gerekir, yoksa kendi kendine yaptığınız sayımı işi bilen kimse ciddiye almaz.”