Fas'ta dinozor kalıntıları bulundu

Fas'ta dinozor kalıntıları bulundu

Fas’ta stegorsaurus olarak bilinen dinozor türüne ait yeni kalıntılar bulundu. Bu buluntunun önemi ise Kuzey Afrika hattında bulunan ilk stegorsaurus olması.

Fas’ta bulunan Orta Atlas Dağları’nda yürütülen kazılarda İngiliz bilim insanları stegorsaurus olarak bilinen dinozor türüne ait yeni kalıntılar buldu. Bulunan kuyruk kalıntısından çıkan diken ve sivri kemiklerin dinozor türünün tespitinde kolaylık sağladığı aktarıldı.

Araştırmayı yürüten takım adına konuşan Dr. Susannah Maidment bulunan dinozorun yaklaşık 168 milyon yıl önceye, Orta Jurassic Çağ’a tarihlendirildiğini belirtti ve bulunan bu yeni stegorsaurus türünün Berber dilinde “Dağın Kertenkelesi” adına gelen Adratiklit boulahfa olarak adlandırıldığını aktardı.

Bu buluntunun önemi ise Kuzey Afrika hattında bulunan ilk stegorsaurus olması. Bu tip zırhlı dinozorlar genellikle Pangea Dönemi sonrasında oluşan Lavrasya Kıtası’nın parçalarında görülmektedir. Buluntuyla birlikte Gondvana Kıtası’nda da bu tip dinozor türlerinin bulunabileceği ihtimali güçlenmiştir.

DAHA FAZLA