Faşist Diktatörün Kemikleri Mezarından Çıkarılıyor

Faşist Diktatörün Kemikleri Mezarından Çıkarılıyor

Diktatörün ailesinin, kalıntıların yeni yeri konusunda karar vermek için iki haftası olduğu, aksi takdirde hükümetin yeni bir yer seçeceği belirtildi.

İspanya hükümeti tarafından kabul edilen kararnameyle diktatör Francisco Franco’nun anıt mezarındaki kemikler çıkarılacak. 

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in “İspanyolları bölen sembol” olarak tanımladığı Franco’nun anıt mezarına ilişkin karar kabul edilen kararla, 1975’te ölen Franco’nun kemiklerinin Madrid yakınlarındaki Valle de los Caidos anıt mezarından çıkarılmasının önü açıldı. Başbakan Yardımcısı Carmen Calvo, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Kararname, diktatör Franco’nun kalıntılarının savaşın kurbanlarının yattığı yerden çıkarılmasına izin verecek.” dedi.

'BİRBİRİYLE BAĞDAŞMIYOR'

Franco’nun mezarının, Valle de los Caidos’da bulunmasının, "Oraya gömülü kurbanlar için saygısızlık olduğunu” kaydeden Calvo, şu ifadeleri kullandı:

“Bunu yapmayı istiyoruz çünkü ülkemizde tarihi hafıza açısından yapılacak çok şey olduğunu düşünüyoruz. Kendimizi karşılaştırmayı sevdiğimiz uluslararası alanda 40 yıldır böylesine bir durumu sürdüren tek bir demokrasi yok. Demokrasi ve Franco’nun anısına yapılan bir mezar birbiriyle bağdaşmıyor.”

Başbakan Yardımcısı, ailenin, kalıntıların yeni yeri konusunda karar vermek için iki haftası olduğunu, aksi takdirde hükümetin bir yer seçeceğini söyledi. Ailenin onayı olmasa da kemiklerin çıkarılmasına imkan tanıyan düzenleme, parlamentoda kabul edildikten sonra uygulamaya konulabilecek.

'DÜZENLEMENİN GEÇMESİ BEKLENİYOR'

Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) hükümetinin, her ne kadar yeterli sandalyeye sahip olmasa da diğer sol partiler ve Katalan ile Bask partilerin oylarıyla düzenlemeyi rahat şekilde geçirmesi bekleniyor. Düzenlemeye oy vermeyecek karşı cephede ise muhafazakar Halk Partisi (PP) ile merkez sağdaki Ciudadanos yer alıyor.

CUMHURİYETÇİLERİN TOPLU MEZARINA KARŞI

Franco'nun anıt mezarının bulunduğu Valley of The Fallen’da iç savaş sırasında hayatını kaybeden 33000 kişinin toplu mezarı da bulunuyor. Bu toplu mezarı doğrudan görebilen bir yerde bulunan Franco’nun anıt mezarında, inşaatı cumhuriyetçi mahkumlara yaptırılan 150 metre yüksekliğinde bir haç bulunuyor. Haç içinden geçilerek girilen anıtta ise, biri faşist diktatör Franco’ya, diğeri İspanya’nın faşist sağ partisi Falanj’ın kurucusu Jose Antonio Primo de Rivera’ya ait iki mezar bulunuyor.

FRANCİSCO FRANCO KİMDİR?

Başkan Manuel Azanya’nın cumhuriyetçi anayasal hükümetine karşı askeri ayaklanma gerçekleştirerek İspanya İç Savaşı’nı (1936-1939)  başlattı. Bu savaştan yengiyle çıktıktan sonra “Tek, Büyük ve Özgür İspanya, İspanya İleri, Tanrı Yolunda İmparatorluk” sloganlarını dilinden düşürmemiş ve olağanüstü genişlikteki tüm yetkiyi elinde toplamıştır. 

Komünizm, sosyalizm ve laiklik karşıtı olan, demokratik hakları bütünüyle ortadan kaldıran Franco’nun 36 yıllık diktatörlüğü döneminde, tüm muhalifler işkencelerden geçmiş, uzun yıllarını zindanlarda geçirmiş, on binlercesi katledilmiş ya da yaşamlarını sürgünde geçirmek zorunda kalmıştır. Sendikalar kapatılmış, kadınların çalışma yaşamına kısıtlamalar getirilmiş; kadınlar evde oturup çocuk doğurmaya teşvik edilmiştir. El Caudillo (önder) lakabıyla da tanınan ve koyu bir Katolik olan Franco, dini, iktidarını sürdürmesinin önemli bir aracı olarak kullanmıştır.