Farklılıklarımızla, dostluğumuzla çocuğuz biz!
Ön yargının hâkim olduğu dünyada, dayanışma yoksunu insanlar yetiştiren sisteme kafa tutan, farklılıkları öne çıkaran, dayanışmayı öğreten iki evrensel kitapla soğuk kalplerimiz sıcacık olacak.
Gül Altıparmak
Çocuklar için “başka” yoktur. Bu başka dediklerini biz büyükler öğretiriz çocuklara. Onlar sevgiyle doğar ve yaşarlar. Zamanla bizler onlara dışlamayı, sevmemeyi, bencilliği öğretiriz. Oysa sevgi dolu çocuklarla başka bir dünya mümkün!
İlk kitabımız farklılıkların bir arada var olabileceğini öğreten güzel bir kitap, “ Dişe Diş”. İngiliz yazar ve çizer McKee'nin, onlarca farklı dile çevrilerek sayısız okurla buluşan kitabı, vurucu metni ve sade çizimleriyle; çocukların, birlikte var olmanın incelikleri üzerine okuyabilecekleri en güzel kitaplardan biri. Bir zamanlar yeryüzünde yaşayan tüm filler siyah ya da beyazmış. Tüm hayvanları seven filler birbirlerinden nefret edermiş. Aralarındaki anlaşmazlık kızışınca, fillerin çatışmaları bir süre sonra yok edici bir savaşa dönüşmüş.
Dünya üzerinde hiç siyah ya da beyaz fil kalmadığında barış yanlısı fillerin torunları ormanın derinliklerinden çıkagelirler. Şaşırtıcı biçimde bu filler gridir. Hikâyenin devamı daha eğitici ama heyecanlı elbette. David McKee'nin bu güzel kitabı çeşitliliği ve farklılığı anlatan, bunları yücelten felsefi öyküsüyle okurlarını tekrar tekrar düşünmeye ve hayatın gerçeklerini sorgulamaya davet ediyor. Bizden olmayanı sevmek değil, aslında hep beraber “biz” olduğumuzu öğretmek adına eğitici bir kitap olacaktır.
Diğer kitabımız, “Bir Dostluk Masalı”. Öncelikle ilk belirtilmesi gereken, çizimlerinin muhteşem olduğu, üstelik öyküde duygusal sonlar da var. Kahramanımız Sincap, içinde ne yazdığını bilmediği bir mektupla epey heyecanlanıyor ve yollara düşüyor. Acaba nereye gidiyor derken yolda ondan yardım isteyen bir sürü hayvanla karşılaşıyor. Aslında acelesi de var ama kibarlığından ve merhametinden yardım isteklerini geri çeviremiyor, her bir hayvanın işinin bir ucundan tuttuktan sonra varmak istediği yere nihayet varıyor. Hikâyenin en heyecanlı kısmı da orada. Çizimleri gerçekten çok güzel ve pastelliği de çocukların gözünü yormadan dikkatini çekebilecek özellikte. Kitabın orijinal ismi de bence çok güzel, “El momento perfecto”, yani mükemmel zamanlama.
Dayanışma her yaşta ve her dönemde önemliyken bencil dünyaya inat çok güzel bir kitap olmaz mı!
Özellikle okul öncesi dönem çocukları için dünya keşfedilmesi gereken koca bir yerdir. Tanırken dünyanın kötü yönlerini görmelerine pek de gerek yok, büyüdükçe fazlaca karşı karşıya kalacaklar zaten. Onlara yitirilmiş görünen saygı, sevgi, kardeşlik, dayanışma gibi değerleri kazandırmak, o koca deryayı kazanmak için atılabilecek en büyük adım desem inanın abartmış olmam. Çocuklar dünya üzerinde o kadar etkili ki, bir kelimeyle tepetaklak edebilirler bizleri. Bu gibi kitapların tercih edilmesi de bu nedenle okul öncesi yaşlarda önemlidir. Bırakın çocukların kalbi katılaşmasın, “biz”leri sevsinler; farklılıklara saygılı, dayanışan, dövüşmeyen bir nesil olsunlar. Kalbi soğuk olan bu dünyada, onlar yeniden öğretsinler bize sevmeyi! Keyifli ve sevgi dolu okumalar.
KÜNYE: Dişe Diş, David McKee, Çevirmen: Ümit Mutlu, Uçanbalık Yayınları, 2018, 32 Sayfa.
Bir Dostluk Masalı, Yazar: Susanna Isern, Çizer: Marco Somá, Çevirmen: Seçil Kıvrak, Uçanbalık Yayınları, 2017, 32 Sayfa.