Farelere özgü hepatitler insanlara bulaşabiliyor!

Farelere özgü hepatitler insanlara bulaşabiliyor!

Yeni araştırmalar farelere özgü hepatitlerinin insanlara bulaşabileceğini gösteriyor. Uzmanlar, "Hastalıklı farenin dışkısıyla gıdanın kirlenmesi mümkün" diyor.

İleri Haber

Çeviri: Metehan Akman

Yeni bulgular fare sarılığının insanlara bulaşabileceğini gösterirken uzmanlar ise, "Hastalıklı farenin dışkısıyla gıdanın kirlenmesi mümkün" diyor.

VİRÜSÜN NASIL BULAŞTIĞI NET DEĞİL

Hong Konglu bir araştırmacı, farelere özgü Hepatit E’nin bir insanda gözlendiği ilk deneyi geliştirdi. Hong Kong Üniversitesi doktorları, bu durumu karaciğer nakli sonrası bir hastanın üzerinde test yaparlarken keşfettiler.

Sonuçlara göre, 56 yaşındaki hastanın sahip olduğu hepatit, insanlarda genellikle görülenden “fazlasıyla farklıydı”. Araştırmacılar, hastanın “farelerle dolu çöp kovalarının bulunduğu bir toplu konut bölgesinde” yaşadığını söyleseler de virüsün hastaya tam olarak nasıl bulaştığı net değil.

HASTA TEDAVİ EDİLDİ

Raporda şöyle denmekte, “Gıdanın, kaynağında hastalıklı fare dışkısıyla kirlendiğini varsayıyoruz”. Hastanın, evinde fare dışkılarını gördüğü ancak farelerin kendisine rastlamadığı belirtildi. South China Morning Post’a göre hasta tedavi edildi ve iyileşiyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Hepatit E, kirlenmiş içme suyu aracılığıyla bulaşıyor ve hamile kadınlar için ölümcül olabiliyor. Profesör Yuen Kwok-yung ve Dr Siddharth Sridhar tarafından yürütülen çalışma, bir tıbbi dergi olan Emerging Infectious Diseases içinde Aralık 2018’de yayınlanacak.

HEPATİT E NEDİR?

Hepatit E virüsü dışkının bulaştığı yiyecek, içecekler ve kirli ellerle virüsün ağızdan alınması ile bulaşır. Genellikle kirli sularla yayılır, ancak pişmemiş veya az pişmiş hayvansal ürünlerin yenilmesiyle de bulaşabilir. Salgınlar, suya kanalizasyon karışması sonucu ya da uygun temizlik ve arıtma koşulları sağlanamayan yerleşim yerlerinde kirlenmiş su ile gerçekleşir. Hijyenik şartların kötü olduğu ülkelerde Hepatit E taşıyıcılık oranı yüksektir. Nadiren kan nakli yoluyla da bulaşma tanımlanmıştır.

Hastalığın kuluçka süresi 40 gün civarında olup, ortalama 3 ile 8 hafta arasında değişir. Bulaştırıcılık dönemi bilinmemektedir. Belirtiler; ateş, halsizlik, iştah kaybı, bulantı kusma, karın ağrısı, deri ve gözlerde sarılıktır. Hastalığın kronik bir aşaması bulunmamaktadır. Genellikle genç yetişkinlerde (15-49 yaş) görülür. Özellikle çocuklarda ve erişkinlerde hastalık belirtisiz de seyredebilir.

Kaynak: independent.co.uk

DAHA FAZLA