Fakülte sürgününe karşı çıkan öğrencilere soruşturma!

Fakülte sürgününe karşı çıkan öğrencilere soruşturma!

DEÜ'de fakültelerinin taşınmasına karşı basın açıklaması yapan öğrencilere soruşturma açıldı. Konuyla ilgili İleri'ye konuşan bir öğrenci, "Rektörlüğün sorumsuzluğunu ortaya koyduğumuz için hedef alındık" dedi.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

DEÜ’de, fakültelerinin taşınmasına karşı direnen öğrenciler hakkında, 19 Ağustos’ta baro ve milletvekillerinin de katıldığı basın açıklamasından dolayı okul yönetimi tarafından soruşturma açıldı.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) Narlıdere Kampüsü’nde bulunan Güzel Sanatlar Fakültesi’nin (GSF) depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle Tınaztepe Kampüsü’ne taşınmasına karşı 19 Ağustos’ta Rektörlük önünde bir basın açıklaması yapılmıştı. Basın açıklamasına öğrencilere destek için İzmir Barosu üyeleri, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır ile sivil toplum kuruluşları (STK) da katılmıştı.   

‘BASIN AÇIKLAMASINA KATILAN ÖĞRENCİLERE SORUŞTURMA’

DEÜ yönetimi tarafından basın açıklamasına katılan şu ana kadar 15 öğrenci hakkında disiplin soruşturması başlatıldı. 29 Ağustos tarihli soruşturma bildiriminin ulaştığı öğrencilerden savunma yapmaları istendi.

[ih2]

‘ÜNİVERSİTE YÖNETİMİNİN SORUMSUZLUĞUNU ORTAYA KOYDUĞUMUZ İÇİN HEDEF ALINDIK’

Hakkında soruşturma açılan bir Grafik Bölümü öğrencisi, üniversite yönetimin sorumsuzluğunu ortaya koydukları için kendilerinin hedef alındığını söyledi. Görüştüğümüz öğrenci, “Biz en temel hakkımızdan biri olan eğitim hakkını savunmak, bu hakkımızın gerektirdiği şekilde nitelikli bir eğitim almak için uğraşıyoruz. Tüm bu uğraşımız binlerce GSF öğrencisinin yaşayacağı mağduriyetlerin önüne geçmektir” dedi.

‘PLANSIZ, PROGRAMSIZ BİR SÜRECİN İÇİNE ATILDIK’

Bu gayeyle yapmış oldukları ve yapacakları eylemlerin haklılığına vurgu yapan öğrenci, bir anda her şeyin ‘oldu bitti’ye getirildiği plansız, programsız bir sürecin içine atıldıklarını ifade etti.

‘MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ’

Grafik öğrencisi şunları söyledi:

“Bu süreç nasıl işleyecek, binlerce öğrencinin mağduriyeti nasıl giderilecek buna dair söylenmiş hiçbir söz yok Rektörlük tarafından. Bu sorumsuzluğu ortaya koyduğumuz için hedef alındık ama bundan pişman değilim. Taleplerimiz yerine getirilene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.”

[ih3]

SÜRECE DAİR

DEÜ’nün Narlıdere’de bulunan Güzel Sanatlar Fakültesi’nin ‘depreme dayanıksızlığı’ gerekçesiyle boşaltılarak Tınaztepe Yerleşkesi’ne taşınması kararına öğrenciler ve bazı akademisyenler başından itibaren tepki gösterdi.

Taşınılması planlanan Tınaztepe Yerleşkesi’ndeki binanın, fakültedeki bölümlerin ihtiyaçlarını karşılamayacağını belirten öğrenciler, Narlıdere’deki mevcut binanın bile eğitim anlamında birçok imkandan yoksun olduğunu ve Tınaztepe’deki binanın şartları dolayısıyla eğitim almanın mümkün olmadığı gerekçesiyle buraya taşınmak istemediklerini vurguladılar.

19 AĞUSTOS’TA NE OLDU?

DEÜ GSF Dayanışması, 19 Ağustos’ta fakültenin taşınmasına karşı Rektörlük binası önünde basın açıklaması gerçekleştirmişti.

Açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı:

"GSF'ye ait olduğu iddia edilen raporların kamuoyuyla paylaşılması ve Rektörlük tarafından yaratılan bu güvensizlik ortamı sebebiyle bağımsız kurum veya kuruluşlarca deprem testinin yeniden yapılmasını, bu raporların binamızın depreme dayanıksız olduğunu ortaya koyduğu takdirde mevcut arazide yeni bir GSF kurulacağına dair projelerin derhâl hazırlanıp resmi bir biçimde açıklanmasını ve tüm bu işleyişin fakültemizin tüm öznelerinin bilgisi dahilinde yapılmasını, bu süreç içinde rektörlük binası olarak tasarlanmış ofis binası yerine, GSF'nin eğitimlerinin hiçbir şekilde aksamayacağı, bölümlerin ihtiyaçlarını tamamen karşılayacak, bütün imkânların sağlanacağı bir yerin tahsis edilmesini, hocalarımızın ve öğrenci arkadaşlarımızın üzerindeki baskıların kaldırılmasını, görevinden hukuksuz ve saçma bir gerekçe ile alınan bölüm başkanlarının göreve iade edilmesini, biz öğrencilerin sahip olduğu anayasal haklarımızın korunmasını, bu süreçte rektörlüğün dayatmacı tavrından vazgeçip uzlaşmaya yönelmesini, sürecin şeffaflıkla yürütülmesini, yürütmeyi durdurmaya yönelik açılan hukuksal sürecin karara bağlanana kadar taşınma girişimlerinin askıya alınmasını talep ediyoruz."

DAHA FAZLA