Fakıbaba'nın usulsüzlüğü kazayla ortaya çıktı

Fakıbaba'nın usulsüzlüğü kazayla ortaya çıktı

Tarım Bakanlığı, eski Bakan Fakıbaba’nın makam aracının 25 Haziran’da kaza yaptığını ve tamir için 169 bin lira harcandığını açıkladı. Buna göre Fakıbaba yasağa rağmen aracını seçim gezisinde kullandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, makam arabasının rutin bakımına 185 bin lira ödendiği iddialarına yazılı açıklamayla yanıt verdi. Açıklamada dikkat çeken nokta ise eski Bakan Eşref Fakıbaba'nın usulsüzlük yaptığını ortaya koyması oldu. Bakım yapıldığı belirtilen arabanın seçimden bir gün sonra trafik kazası yaptığı açıklandı. Böylece Fakıbaba'nın makam arabasının yasak olmasına rağmen seçimde kullanılmak üzere Şanlıurfa'ya götürüldüğü ortaya çıktı.

BAKIM DEĞİL KAZA MASRAFI

Bakanlık, ‘bakan yardımcısının makam aracının rutin bakım faturası:185 bin TL' haberlerine yazılı açıklama ile cevap verdi. Arabanın bakanlık makamına ait olduğu ve yardımcıya tahsis edilmediği belirtilen açıklamada şu bilgi verildi: “Haberde yer verilen araç bakan makamı tarafından kullanılan makam aracı olup ifade ettiğiniz gibi bakan yardımcısı tarafından kullanılmamaktadır. Söz konusu araç, 25 Haziran 2018 tarihinde Şanlıurfa'dan Ankara'ya dönerken Aksaray-Ulukışla istikametinde trafik kazası yapmıştır.”

'İHALE KANUNUNA UYGUN'

Açıklamada, kazada meydana gelen hasarın giderilmesi, onarım ve parça değişikliklerinin sağlanması için Kamu İhale Kanunu'nun ilgili maddesi kapsamında ihaleye çıkıldığı savunuldu. İhaleye tek firmanın katılmadığına kaydedilen açıklamada, şöyle denildi: “Ankara'da hizmet veren 4 yetkili firmaya ihaleye katılmak üzere davet yazısı gönderilmiş ve bunlardan 3'ü idaremizden ihale dokümanını satın almıştır. Bu firmalardan 2'si tekliflerini iletmişler, ihale komisyonunun değerlendirmesi sonucunda 169 bin lirayla en düşük teklifi veren firma ihaleyi almıştır. Olay bundan ibaretken, ‘bakan makamına ait olan hizmet aracı' haberlerde sanki, ‘bakan yardımcısına hizmet ediyormuş' gibi gösterilmektedir. Yine haberde doğru olmayan ve iddia şeklinde yer verilen söz konusu rakam, makam aracının rutin bakım masrafı değil kaza sonrası onarım ve parça değişimini kapsamaktadır.”

21 NUMARALI KIRMIZI PLAKA

Protokoldeki kırmızı plaka listesine göre Tarım Bakanlığı, 21 No'lu kırmızı plakayı taşıyor. 21 numaralı kırmızı plakanın takılı olduğu Mercedes marka makam aracı 25 Haziran'da Şanlıurfa'dan dönerken kaza yaptı. Bakanlığın açıklamasına göre hasar 169 bin liraya giderildi.

İHALE İLE 169 BİNE YAPTIRILDI

Sözcü’den Veli Toprak’ın haberine göre Eşref Fakıbaba'ya ait Mercedes makam arabası Aksaray'da tarlaya uçtu. Polis tutanağına da ‘teker patlaması' diye yazıldı. Bakanın olmadığı araçta maddi hasar meydana geldi. Tarım Bakanlığı, 4 firmadan teklif aldı ve 169 bin lira ile en düşük teklifi veren firmaya aracın parça değişikliği, hasarın giderilmesi ve bakımı yaptırıldı.

USULSÜZLÜK: SEÇİM YASAĞI DELİNMİŞ

Yüksek Seçim Kurulu'nun, 24 Haziran seçimlerine ilişkin açıkladığı ‘yasak listesine' göre bakanın makam arabasını seçim bölgesinde kullanması yasak. Tarım Bakanlığı'nın açıklamasıyla, YSK'nın açık yasağına rağmen dönemin bakanı Eşref Fakıbaba'nın Mercedes marka makam arabasını Şanlıurfa'ya götürdüğü ve seçim çalışmaları sırasında kullandığı ortaya çıkıyor. Kaza da seçimden bir gün sonra 25 Haziran'da meydana geldiği ortaya çıktı.