Facebook'a 10 milyon euro para cezası
İtalya, Facebook'a kullanıcıların kişisel bilgilerini ticari amaçla yasa dışı kullandığı gerekçesiyle 10 milyon euro para cezası verdi.
08-12-2018 11:46

İtalya Rekabet Kurulu, sosyal paylaşım sitesi Facebook’a kullanıcıların kişisel bilgilerini ticari amaçla yasa dışı kullandığı gerekçesiyle 10 milyon euro para cezası verdi.
İtalya Rekabet Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamada, Facebook’un tüketici yasasının 21. ve 22. maddelerini ihlal ettiği, kullanıcıları hemen haberdar etmeden ticari amaçlı kullandığı bildirildi.
Rekabet Kurulu'nun Facebook’un kullanıcılarının bilgilerine karşı dışarından siber bir saldırı olduğunda otomatik uyarı sisteminin bulunmadığını da ortaya çıkardığı kaydedildi.
İLGİLİ HABERLER
AKP medyanın yaklaşık %95'ini etkisi altına aldı
Uluslararası Basın Enstitüsü, 2 yıllık OHAL'in kaldırılmasına rağmen Türkiye’de basın özgürlüğünün olumlu yönde bir ilerleme göstermediğini açıkladı.
12-02-2019 18:55

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen ve 2 yıl devam eden olağanüstü halin (OHAL) Temmuz 2018’de kaldırılmasına rağmen Türkiye’de basın özgürlüğünün olumlu yönde bir ilerleme göstermediğini açıkladı.
“Temmuz 2016’daki darbe girişiminden bu yana yürürlüğe giren ve basın özgürlüğünü kısıtlamak için kullanılan Kanun Hükmünde Kararnameleri (KHK) kaldırmak yerine, Türkiye özgür medyayı sindirmek amaçlı daha fazla kanun ve benzeri araçları üretmeye devam etti” ifadelerinin yer aldığı rapor, IPI Yönetim Kurulu Başkanı Markus Spillmann ve IPI Direktörü Barbara Trionfi’nin önderlik ettiği bir IPI heyeti, Ankara ve İstanbul’a giderek gazeteci, yabancı diplomat ve ülke temsilcilikleri, sivil toplum kuruluşları (STK), muhalefet parti ve Adalet ve İçişleri Bakanlıklarının temsilcileri ile üst düzey resmi görüşmeler yapmasıyla hazırlandı.
IPI TEMSİLCİLERİNİN TALEPLERİ REDDEDİLDİ
Türkiye ziyaretinde AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, RTÜK, Anayasa Mahkemesi ve TRT ile görüşmek isteyen IPI temsilcilerinin taleplerinin reddedildiği veya yanıtsız bırakıldığı belirtildi.
Bunun üzerine Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’ndan yetkililerle görüşüldü.
IPI’ın görüştüğü yetkililer, Türkiye’deki medya ortamını “iyi ve canlı” olarak niteledi.
Yetkililer medya çalışanlarına ve kuruluşların kapatılmasına yönelik eylemlerin, Temmuz 2016’da gerçekleşen darbe girişiminin ardından alınması gereken güvenlik önlemleri kapsamında olduğunu belirtse de IPI “Bu güvenlik önlemlerinin, yalnız darbe girişiminden sorumlu tutulan Fethullah Gülen’in sözde ilişkili olduğu kişiler ve kurumlar için değil, aynı zamanda Kürt, solcu ve diğer bağımsız medya kurumlarındaki gazetecileri hedef almak üzere sınırsız bir yetki olarak kullanıldığı görüldü” sonucuna ulaştı.
'AKP HÜKÜMETİ MEDYANIN YAKLAŞIK %95'İNİ ETKİSİ ALTINA ALDI'
Örgüte göre 15 Temmuz’dan bugüne 170 medya kuruluşu ve basımevinin kapatılmasının yanı sıra basılı yayın pazarındaki gerileme, ekonomik baskılar ve hükümet yanlısı medya patronlarının bileşimiyle AKP hükümeti medyanın yaklaşık yüzde 95’ini etkisi altına aldı.
BBC Türkçe'nin haberine göre IPI, Türkiye’nin AB uyum süreci için yeniden canlandırdığı Reform Eylem Grubu hakkında ise “Türkiye, yasaların uluslararası standartlarda uygulanması yönünde ciddi ve somut bir adımın sinyalini vermediği ve yargının iktidardan bağımsız işleyebildiğinin göstergeleri bulunmadığı sürece Reform Eylem Grubu’nun varlığının uluslararası makamlara safi göstermelik bir grup olduğu üzerine şüpheler devam edecektir” ifadelerini kullandı.
IPI, raporun tavsiyeler bölümünde Türkiye’de gazetecilik faaliyetleri nedeniyle veya asılsız suçlamalarla tutuklu veya hükümlü olan tüm gazetecilerin serbest bırakılmasını talep etti.
Tanzim satış kuyruğunda İrfan Değirmenci'ye saldırı!
Tanzim satış kuyruğunu gezen İrfan Değirmenci'ye saldırı gerçekleşti.
11-02-2019 17:51

Tanzim satış kuyruğunu gezen gazeteci İrfan Değirmenci'nin kamerasına kuyruktakilerden biri "Çekme lan!" diyerek vurdu.
Tanzim satış kuyruğundan izlenimler bu akşam 21’de YouTube’da İrfan Değirmenci kanalında🤷🏻♂️ pic.twitter.com/wxUQsBs9GR
— irfan Değirmenci (@degirmencirfan) February 11, 2019
İleri Hatırlatıyor
Ekonomik krizi görmezden gelen AKP'nin yüksek fiyatları düşürme iddiasıyla kurduğu tanzim satış noktalarındaki kuyruklar dikkat çekiyor. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan her seferinde "CHP döneminde kuyruklar var" diyerek CHP'yi hedef alıyordu.
Akit TV haklarını arayan EYT'lilere saldırdı!
Akit TV haklarını arayan EYT'lilere saldırdı.
11-02-2019 17:15
Akit TV'de yer alan bir programda, programda yer alan konuşmacılar haklarını arayan EYT'lilere saldırdı. Programda "AKM'nin açıldığı gün Anıtkabir'e gitmek ilginç" ifadeleri yer aldı.
İleri Hatırlatıyor
Söz konusu programda yer alan bazı ifadeler şu şekilde:
"AKM'nin temelinin atıldığı gün ne oldu da siz EYT'liler Anıtkabir'e gitme gereği duydunuz? EYT'lilerin gitmesi gereken yer Ata'nın huzuru mu?"
"Şu açıdan bakarsak net Atatürk Türk milletine 'Çalışmayın, yatın uyuyun, 35 yaşından sonra emekli olun emekli maaşı almaya devam edin' sözü varsa, '45 yaşından sonra çalışmak yasaktır' gibi bir sözü varsa Anıtkabir'e gitsinler tabi. 'Ey atamız sen Türk milletinin 45 yaşından sonra çalışmasını yasaklamışsın ama...' gibi bir talepte bulunabilirler. Atatürk ile EYT'liler arasında bir bağ kurmak mümkün değil."
"Bunların böyle bir dönemde organize bir şekilde Anıtkabir'e götürülmeleri çok ilginç bir hadise gibi geliyor."
İleri Hatırlatıyor
A Haber'in 'seçim röportajları' kurgu çıktı!
AKP'nin medya alanındaki önemli destekçilerinden olan A Haber'in yaptığı seçim röportajları kurgu çıktı.
08-02-2019 11:31
A Haber'de yayınlanan, muhabirliğini Kerim Ulak'ın yaptığı seçim röportajları kurgu çıktı.
A Haber'de yayınlanan seçim röportajlarında, sokakta karşılaşılan yurttaşlarla röportaj yapıldığı havası veriliyordu ancak sosyal medyadan yayınlanan bir videoda bu durumun kurgu olduğu anlaşıldı. 16 Nisan Referandumu ve 24 Haziran seçimlerinde "sokağın nabzını tuttuğu" iddia edilen röportajlarda, röportaj yapılan kişiler genelde AKP'li olduklarını beyan ediyorlardı. Muhaber Ulak, başka partiye üye olduğunu söyleyenleri ise röportajın sonuna kadar ikna etmeye çalışıyordu.
A Haber, yönetim kurulu başkanlığını AKP'li Ömer Faruk Kalyoncu, başkan vekilliğini ise Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın abisi Serhat Albayrak'ın yaptığı Turkuvaz Medya'ya ait.
Söz konusu kurgu videolardan bazı kesitler:
Gericilerin hedefinde bu kez şarkılar var
İslamcı Yeni Akit gazetesinde yapılan bir haberde bu kez de şarkı sözleri hedef gösterildi. "Müslümanların şirke düşmesine" sebep olduğu iddia edilen şarkı listesinin yayımlandığı haberde şarkıları söyleyen isimler de yer aldı.
04-02-2019 08:24

İslamcı Yeni Akit gazetesi bu kez de şarkıları hedef gösterdi. Gazetenin "Notaların altındaki şirke dikkat: İmanımızı şarkılarla çalıyorlar!" başlıklı haberinde, "Sanat adı altında yapılan şarkılarda, Müslümanların şirke düşmesine neden sözler büyük tepki çekiyor" sözleriyle bir şarkı listesi yayımlandı.
Ayetlerden örnek verilerek "iman çaldığı" iddia edilen şarkılar ve şarkıları söyleyen isimler hedef gösterildi.
"Müslümanların şirke düşmesine neden olan sözler" adı altında hedefe konan şarkıların listesi ise şöyle oldu:
Kubat: “Seni Allah kadar sevdim.”
Nükhet Duru: “Sen gördüğüm en son ilahsın.”
Edip Akbayram: “Dertlerin kalkınca şaha, bir sitem yolla Allah’a.”
Mahsun Kırmızıgül: “Sevdim seni Rabbim kadar.”
Orhan Gencebay: “Kaderin böylesine yazıklar olsun.”
Yıldız Tilbe: “Sensiz ölürüm cennette.”
Grup AF: “Yaradan’ın boş vaktine gelmiş.”
Muazzez Abacı: “Seninle cehennem ödüldür bana, sensiz cennet bile sürgün sayılır.”
Duman: “Aldanma öbür dünyaya, hayatı yaşa.”
Cem Adrian: “Beni Tanrı’ya tekrar inandırabilir misin?”
Erol Evgin: “Seni sevmek ibadetim.”
Hakkı Bulut: “Sana taptım be yahu!”
İbrahim Tatlıses: “Ben insan değil miyim? Ben kulun değil miyim? Tanrım, dünyaya beni sen attın, çile çektirdin, derman arattın. Madem unutacaktın, beni neden yarattın?” / “Bir Allah'a taptım bir sana taptım!”
Hande Yener: “Of güzel Allah’ım, içimi ısıtan adam sanki senin aynandı.”
Ebru Gündeş: “Benim sana yaptığım canım, aşk tadında ibadet.”
Ferdi Tayfur: “Kızdım getirene beni dünyaya, anama babama günahkar oldum.”
Ahmet Kaya: “Allah’ına kitabına sövüp saydım.”
Murat Göğebakan: “Kara gözlüm, sen de yalancı çıktın. Seni kendime ilah yapmıştım.”
Müslüm Gürses: “Yıkılsın minareler açılsın meyhaneler.” / “İsyanım var benim kadere.” / "Rest çektim kadere."
Oğuz Yılmaz: “Bas bas paraları Leyla’ya, bir daha mı geleceğiz dünyaya?”
Ferhat Göçer: “Cenneti değişmem saçının teline.”
Selami Şahin: “Tapılacak kadınsın.”
Mahsuni Şerif: “Yaradan bir can vermiş, boşu boşuna.”
Erişim engelleme verileri ‘ülke aleyhine algı oluşur’ denilerek açıklanmadı
İnternet sitelerine erişim engelleme kararlarına ilişkin istatistikler ‘ülke aleyhine algı oluşur’ denilerek yine açıklanmadı.
01-02-2019 10:46

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, internet sitelerine verilen erişim engelleme kararlarına ilişkin istatistikleri yine açıklamadı. Turhan gerekçe olarak, verilerin açıklanması halinde uluslararası düzeyde ülke aleyhine “haksız bir algı ve bilgi kirliliğinin” oluşturulabileceğini savundu.
BAKAN’IN GEREKÇESİ ‘ÜLKE ALEYHİNE ALGI OLUŞMASI’
CHP’li Özgür Özel’in sorduğu “İnternet sitelerine yönelik olarak verilen erişim engelleme kararlarını ve engelleme kararlarının hangi suçları kapsadığı” sorusuna yanıt veren Bakan Turhan, Özel’in istediği istatistiki bilgileri açıklamadı.
Erişim engellemenin ‘İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’ çerçevesinde verildiğini kaydeden Turhan, rakamların açıklanmamasına gerekçe olarak da “Uluslararası düzeyde bu rakamlardan hareketle ülkemiz aleyhine haksız bir algı ve bilgi kirliliği oluşmasına sebebiyet vermektedir” ifadelerini kullandı.
‘VERİLERİN AÇIKLANMAMASININ NEDENİ RAKAMLARIN YÜKSEK OLUŞU’
Evrensel’den Meltem Akyol’un haberine göre, Turhan’ın verdiği yanıtı değerlendiren CHP’li Özel; bakanlığın, Erişim Sağlayıcıları Birliği tarafından verilen ve genellikle ifade özgürlüğüne yönelik olan kararlara ilişkin hiçbir değerlendirme yapmamasının gizlenen verilerin büyüklüğünü gözler önüne serdiğini belirtti.
Özel, “Bakanlık, istatistik açıklamayarak erişim engelleme rakamlarının yüksek boyutlarda olduğunu doğruluyor. Verilen kararların hakkaniyetli olduğunu düşünseler rakam ve veri açıklamaktan imtina etmezlerdi” dedi. Özel devamında ise şu ifadelere dikkat çekti: “Bu yanıt, Wikipedia’ya erişimin hala yasaklı olduğu, Twitter’dan en fazla içerik kaldırma talebinde bulunan bir ülke olduğumuzla da birleşince, ülkemizde ifade özgürlüğü önündeki engellerin boyutu bir kez daha ortaya çıkıyor.”