Facebook ve Instagram'a erişim sorunu kısmen düzeldi

Facebook ve Instagram'a erişim sorunu kısmen düzeldi

Sosyal paylaşım uygulamaları ve Instagram, Facebook ve mesajlaşma uygulaması WhatsApp'a erişim sağlanamıyor.

Popüler sosyal medya siteleri Facebook ve Instagram'ın yanı sıra WhatsApp'a da erişim sağlanamıyor. 

Instagram açılmak istendiğinde 5XX server hatası veriyor.

WhatsApp'a ise sistem bağlanamıyor. Sürekli tekrar deneyin hatası veriyor.

Facebook'ta ise "Sorry, something went wrong" hatası veriyor.

Masaüstü bilgisayarlarda ise uygulamayı kullanmak isteyenler, “Bağlı değil” uyarısıyla karşılaşıyor.

Instagram ve Facebook'a da bağlanılamıyor.

Yaşanan soruna ilişkin Facebook, Instagram ve WhatsApp’tan henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, "Facebook ve Instagram servislerinde dünya genelinde erişim sorunu yaşanmakta olup, global kaynaklı sorundan ülkemizdeki kullanıcılar da kısmen etkilenmektedir"dedi.

ÇÖKME NEDENİNE DAİR İHTİMALLER

Facebook'un sınır geçit protokolünde yapılan yeni bir ayar sebebiyle çöktüğü tahmin ediliyor. Şirketin yeni bir güncellemeyi yayına aldığı bunun hemen ardından bütün sistemlerin patladığı fikri hakim.

Sorunun nedeni henüz tespit edilemezken, bir siber güvenlik firmasının üst düzey yetkilisi Dane Knecht, internet trafiğini ulaştırmak üzere ağlar tarafından kullanan Facebook Sınır Geçit Protokolü yollarının 'internetten çekildiğini' ifade etti.

İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre, siber güvenlik uzmanı Kevin Beaumont, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Bu çok büyük bir konfigürasyon hatasına benziyor, Facebook şu sıralar esasen internette yok" ifadelerini kullandı.

SINIR GEÇİT PROTOKOLÜ NEDİR?

İnternet üzerindeki kararların ana makinelere gönderilmesi işlemine izin veren modele Sınır Geçit Protokolü (BGP) denir. Yani bu protokolle sistemleriniz internete bağlanır. Ağla etkileşim halinde olur. Eğer bu protokol çalışmazsa dışarıyla etkileşim kesilir. Yani Facebook, Instagram, WhatsApp ve Oculus'un dış dünyayla bağlantısı kesilmiş durumda.

ERİŞİM SORUNU GİDERİLDİ

Facebook ve Instagram'daki erişim sorunu 6 saat sonra çözüldü. Yaşanan kesintiler nedeniyle Mark Zuckerberg’in kişisel serveti 3 saatte 6.7 milyar dolar eridi.

 

DAHA FAZLA