F Oturması 392. hafta: 'Hapishanelerden çıkan her cenazenin sorumlusu iktidardır'

F Oturması 392. hafta: 'Hapishanelerden çıkan her cenazenin sorumlusu iktidardır'

28 yıldır tutuklu olan hasta mahpus Fesih Coşkun’un durumuna dikkat çekilen F Oturması'nın 392. haftasında, Coşkun’un eşinin cenazesine bile götürülmediği aktarıldı.

Emre Orman - @eemreorman

Hapishanelerdeki yoğun hak ihlallerinin kamuoyu ile paylaşıldığı F Oturması eylemlerinin 392’nci haftasında insan hakları savunucuları hasta mahpus Fesih Coşkun’un serbest bırakılması talebiyle İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde bir araya geldi. “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın” pankartının açıldığı eylemde birçok hasta mahpusun fotoğrafı da taşındı.

İHD Hapishaneler Komisyonu adına basın açıklamasını Mehmet Acettin okudu. Hapishanelerde yaşam hakkının sürekli olarak ihlal edildiğini ve neredeyse her gün cenazeler çıkmaya devam ettiğini aktaran Acettin, mahpusların ölümcül dereceye ulaşmış hastalıklarının, Adli Tıp Kurumu’nun verdiği 'hapishanede kalamaz' raporlarının yetkililer için bir anlam ifade etmediğine dikkat çekti.

Yetkililerin kendi yasalarına ve tarafı olduğu uluslararası yasalara uymadığını; buna güvenen hapishane görevlilerinin ise cezasızlık politikaları sayesinde işkence yapmaktan ve onlarca hak ihlalinden çekinmediğini söyleyen Acettin, “Bu insanlık dışı uygulamalardan en ağır bedeli ödeyen hasta mahpuslar göz göre göre ölüme terk edilmiş durumdadır. Çoğu hasta mahpus tamamen keyfi kararlarla hapishane revirine dahi çıkarılmamakta, hastaneye sevkleri bazen yıllarca engellenmektedir. Hasta mahpusların çoğunun hapishaneye girdiği sırada herhangi bir sağlık sorunu yok iken olumsuz hapishane koşulları ve kötü muameleden dolayı ölümcül hastalığa yakalanmaktadır” dedi.

'HAPİSHANELERDEN ÇIKAN CENAZELERİN SORUMLUSU YASALARA UYMAYAN İKTİDARDIR'

28 yıllık mahpusluk süresince Coşkun’un çeşitli hak ihlali ile karşı karşıya kaldığını belirten Acetin, Coşkun’un 2007 'de vefat eden eşinin cenazesine dahi götürülmediğini ifade etti.

Coşkun’un, hapishaneye girmeden önce herhangi bir sağlık sorunu olmadığına dikkat çeken Acetin, 2014 yılında anjiyo olan Fesih Coşkun'un kalın bağırsak kanseri riski, hemoroit, prostat, Hepatit B gibi hastalıklarının bulunduğunu, her iki gözünde lens takılı olup, karaciğerinde 3 ve sağ böbreğinde ise 1 adet kist olduğu teşhisi konulduğunu aktardı. Özellikle 2016'da gerçekleşen darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL ile birlikte binlerce mahpus gibi Fesih Coşkun'un da sağlığa erişim hakkının gasp edildiğini, aylarca hastaneye gidemediğini ve bu süreçte hastalıklarının ilerlediğini kaydeden Acetin, şu sözlerle açıklamayı sonlandırdı:

“Fesih Coşkun ilerleyen yaşının etkisiyle de artık nefes almakta, hareket etmekte ve günlük ihtiyaçlarını yerine getirmekte dahi büyük zorluklar yaşamaktadır. Gerek Fesih Coşkun gerekse diğer hasta mahpuslar bir an önce koşulsuz şartsız serbest bırakılmalıdır. Hapishanelerden çıkan her cenazenin sorumlusu ulusal ve uluslar üstü yasalara uymayan iktidardır. Hasta mahpuslar için bir saatin dahi hayati önemi var. Hapishanelerde tecrite ve keyfi uygulamalara son verilsin, hasta mahpuslar serbest bırakılsın.”

Açıklamanın ardından “Fesih Coşkun serbest bırakılsın”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganlarıyla eylem sona erdi.

FESİH COŞKUN KİMDİR?

Fesih Coşkun, 1952 yılında Muş'ta doğmuştur. 1992 yılının Haziran ayında polisin Malazgirt'teki evlerine yaptığı operasyon sonucu gözaltına alınmış ve o günden bu yana tam 28 yıldır hapishanede tutulmaktadır. Fesih Coşkun; gözaltına alındığı ilk günden itibaren çeşitli işkencelere maruz kalmış, bunun neticesinde göz sağlığını kaybetmiş ve geçici hafıza kaybı dahi yaşamıştır. Gözaltından sonra Coşkun’a müebbet hapis cezası verilmiştir. Coşkun 28 yıllık mahpusluk süresinde Mardin, Yozgat, Muş, Silivri, Ümraniye gibi birçok hapishanede tutulduktan sonra şu anda kaldığı İstanbul Maltepe 1 No'lu L Tipi Hapishanesi’ne getirilmiştir.