'Ezidiler'den boşalan kamplara ÖSO'cular yerleştiriliyor'

'Ezidiler'den boşalan kamplara ÖSO'cular yerleştiriliyor'

HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik Êzidîler’den boşalan Midyat’taki kampaÖSO’ya bağlı gruplardan 3500’e yakın militanın yerleştirileceği bilgisineilişkin soru önergesi verdi.

İleri Haber

HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması istemiyle Êzidîler’den boşalan Midyat’taki kampa ÖSO’ya bağlı gruplardan 3500’e yakın militanın yerleştirileceği bilgisine ilişkin soru önergesi verdi.

KAYYUMLAR GELİNCE EZİDİLER KAMPLARDAN ÇIKARILDI

Çelik, soykırımdan sonra ülkemize gelen Êzidîlerin çoğunluğunun iki buçuk yıl boyunca Demokratik Bölgeler Partisi belediyelerinin desteğiyle kurulan kamplarda kaldığına değindi. DBP belediyelerine kayyım atandıktan sonra, bu kamplardan birisi olan Diyarbakır Fidanlık Kampında kalan bine yakın Êzidî’nin buradan çıkarılarak Mardin’in Midyat ilçesinde yer alan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) kampına yerleştirilmiş olduğunu söyledi.

İki bölüm halinde inşa edilen ve bir bölümünde Êzidîler ve Süryanilerin diğer bölümünde ise Arapların kaldığı kampa 29 Temmuz 2018 tarihinde AFAD yetkilileri, ‘Siz burada misafirsiniz, miadınız doldu’ demişlerdi. Akabinde 31 Ağustos 2018 tarihinde de kamp bütünüyle boşaltıldı. Çelik’in geçtiğimiz sene kampı ziyaret etmek üzere yetkili kurumlara verdiği dilekçeye henüz yazılı bir cevap verilmedi.

Çelik soru önergesinde gerek kamuoyuna yansıyan haberlere gerekse Midyat’taki yerel kaynaklardan edindiği bilgilere dayanarak Êzidîler’den boşalan Midyat’taki kampa ÖSO’ya bağlı gruplardan 3500’e yakın militanın yerleştirileceği bilgisini aktardı.

'ÖSO'CULAR YERLEŞTİRİLSİN DİYE Mİ BOŞALTILDI?'

Mardin Milletvekili Tuma Çelik soru önergesinde Midyat’taki AFAD kampına ÖSO militanlarının yerleştirileceği iddiaları doğru olup olmadığını ve kampların ÖSO militanların yerleştirilmesi için mi boşaltıldığını sordu.

Midyat gibi Kuzey Suriye sınırına oldukça yakın bir kente ÖSO militanlarının yerleştirilecek olmasının gerekçesinin ne olduğunu sorarak başta Cumhurbaşkanı olmak üzere iktidar sözcülerinin “Fırat’ın doğusuna gireceğiz” söylemleri arasında bir bağ olup olmadığı sorusunu meclis gündemine taşıdı.

Bu iddianın, Midyat halkının konuştuğu ve rahatsız olduğu konuların başında geldiğini belirten Çelik; Midyat halkını oldukça tedirgin eden bu konu ile ilgili bir açıklama yapılması gerekliliğini belirtti.