'Ezanın Sesi Yüksek' Diyen Kadına Hapis Cezası

'Ezanın Sesi Yüksek' Diyen Kadına Hapis Cezası

Endonezya'da evinin yakınındaki camiye giderek ezan sesinin kısılmasını istediği belirtilen Budist bir kadın dine hakaretten 1,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. İnsan hakları örgütleri karara tepki gösterdi.

Dünyanın en büyük Müslüman nüfusuna sahip ülkesi Endonezya’da, ezanın sesinin yüksek olmasından şikayet eden Budist bir kadın dine hakaretten 1,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Çinli olduğu belirtilen Meiliana adlı 44 yaşındaki kadının Temmuz 2016’da Medan kentinde evinin yakınındaki camiye giderek sesin kısılmasını istediği söyleniyor.

BUDİST TAPINAKLARI ATEŞE VERİLDİ

Meiliana’nın şikayetinden sonra bölgede bazı Budist tapınakları ateşe verilmiş, öfkeli kalabalıkların saldırısına uğramaktan korkan bazı Çinliler evlerini terk etmişti.

Avukatı, Meiliana’nın mahkemede gözyaşlarıyla karşıladığı kararı temyize götüreceklerini açıkladı. Uluslararası Af Örgütü’nün Endonezya bürosu ise kararı “gülünç” olarak niteledi. Nahdlatul Ulama adlı Sünni örgütün hukuk bürosu başkanı Robikin Emhas da “Ezanın sesi yüksek” demek nasıl dine ya da bir gruba hakaret olarak değerlendirilebilir?” tepkisini gösterdi.

800 BİN CAMİNİN SES SİSTEMİ KONTROL EDİLDİ

Robikin, dine hakaretle ilgili yasaların ifade özgürlüğünü engelleme aracı olarak kullanılmaması gerektiğini söyledi. BBC Türkçe'nin haberine göre Meiliana’nın şikayetinden sonra ülke genelindeki 800 bin kadar caminin ses sistemleri elden geçirilmişti. Yaklaşık 260 milyon nüfuslu Endonezya’da nüfusun yüzde 87’si Müslüman. Budistler, nüfusun binde 7’sini oluşturuyor.