Eylül'de 157 işçi katledildi

Eylül'de 157 işçi katledildi

2018'in şu ana kadar geçen 9 ayında 1450 işçi yaşamını yitirdi. İşte Eylül ayı 'katliam' verileri...

İleri Haber

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) Eylül ayı iş cinayetleri raporunu yayımladı. Rapora göre, Eylül ayında 157 işçi, iş cinayetlerinde katledildi.

Rapora göre, hayatını kaybeden emekçilerin 143’ü ücretli (işçi ve memur); 16’sı kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştu.

KADIN EMEKÇİLER EN ÇOK TARIM SEKTÖRÜNDE YAŞAMI YİTİRDİ

Hayatını kaybedenlerin 10’unu kadın, 147’si erkek işçi olarak kayıtlara geçerken, kadın işçi cinayetleri tarım, madencilik, ticaret, metal ve sağlık işkollarında gerçekleşti.

8 ÇOCUK İŞÇİ, YİNE TARIM

4’ü 14 yaş ve altında olmak üzere 8 çocuk işçi can verirken, çocuk işçi cinayetleri ise tarım, kimya, metal ve inşaat işkollarında gerçekleşti...

Hayatını kaybedenlerin, 9’u mülteci/göçmen işçi olarak rapora girdi. Mülteci/göçmen işçilerin 6’sı Afgan, 1’i İranlı, 1’i Rus ve 1’i Suriyeli.

ÖLÜMLER EN ÇOK İNŞAAT SEKTÖRÜNDE

Ölümler en çok inşaat, tarım, taşımacılık, madencilik, ticaret/büro, metal, belediye/genel işler ve enerji işkollarında gerçekleşti. Eylül’de tarımda ölenlerin en az yüzde 74’ü ücretli çalışanlarken, yüzde 26’sını oluşturan çiftçi ölümlerinin ise bir kısmının başkasının tarlasını işleme ya da çobanlık vasıtasıyla ücretli olarak değerlendirilmesi gerektiği belirtilirken, net bir oran verilemedi.

Eylül’de, inşaatta ölenlerin toplam iş cinayetlerindeki oranı yüzde 24 olurken, yapı işleri olarak incelediğinde bu oran yüzde 29’a çıktı.

EN FAZLA ÖLĞM NEDENİ EZİLME/GÖÇÜK

En fazla ölüm nedeni ezilme/göçük, trafik/servis kazası, yüksekten düşme ve elektrik çarpması olarak raporda yer alırken, özellikle çok düşük maliyetle önlem alınarak iş cinayetlerinin önlenebileceği elektrik çarpması nedenli ölümlerin ilk sıralara çıkması ise dikkat çekti..

EN ÇOK GAZİANTEP

Eylül ayında, Türkiye’nin 56 şehrinde ve yurtdışında üç ülkede iş cinayeti gerçekleşti belirtilen raporda, en çok iş cinayeti Gaziantep, Denizli, İstanbul, Kocaeli, Manisa, Şanlıurfa Adana, Ankara, Aydın, Bursa ve Tekirdağ’da yaşandığı açıklandı.

KATLEDİLEN İŞÇİLERİN YÜZDE 97’Sİ SENDİKASIZ

Ölümlerin 4’ü (yüzde 2,54) sendikalı, 153’ü (yüzde 97,46) ise sendikasız işçilerden oluştu.

İLK 9 AYDA 1450 İŞÇİ KATLEDİLDİ

Raporda ayrıca 2018’in ilk 9 ayında 1450 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği belirtildi. İş cinayetlerinin aylara göre dağılımı şöyle gerçekleşti:

- Ocak ayında en az 144

- Şubat ayında en az 128

- Mart ayında en az 130

- Nisan ayında en az 189

- Mayıs ayında en az 169

- Haziran ayında en az 151

- Temmuz ayında en az 201

- Ağustos ayında en az 181

- Eylül ayında en az 157