Eylül ayında en az 26 kadın erkekler tarafından katledildi

Eylül ayında en az 26 kadın erkekler tarafından katledildi

KCDP'nin hazırladığı eylül ayı Kadın Cinayetleri Raporu'na göre bir ayda en az 26 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 19 kadın ise şüpheli şekilde hayatını kaybetti.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) katledilen kadınların verilerini paylaştığı raporunu yayımladı. Rapora göre eylül ayında en az 26 kadın öldürüldü, 19 kadın ise şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti.

Eylül ayı Kadın Cinayetleri Raporu'na göre 26 kadının 14’ü evli olduğu erkek, 6’sı birlikte olduğu erkek, 2’si babası, 2’si oğlu, 1’i eskiden evli olduğu erkek, 1’i akrabası tarafından katledildi.

Kadınların 18’i evinde, 2’si arazide, 1’i sokak ortasında, 1’i arabada, 1’i otelde öldürüldü. 3 kadının nerede öldürüldüğü ise tespit edilemedi. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 69’u evlerinde öldürüldü.

"ŞÜPHELİ KADIN ÖLÜMLERİNDE ÇOK CİDDİ BİR ARTIŞ YAŞANMAKTADIR"

Pandemi sürecinde şüpheli kadın ölümlerinde ciddi bir artış yaşandığı da kaydedilen raporda, İstanbul Sözleşmesi'nin önemine vurgu yapılırken şu ifadeler kullanıldı:

"İstanbul Sözleşmesi’nin ve 6824’ün tam ve etkin uygulanmasının kadınlar için ne kadar hayati olduğunu tüm bu örnekler göstermektedir. Kadınların etkin korunması için tedbir kararları uygulanmalı, süreç takip edilmeli, devletin tüm birimleri kadınların haklarını korumalı ve görevini yerine getirmeyen kamu görevlileri cezasız kalmamalıdır.

Bir süredir raporlarımızda da açıkladığımız gibi intihar veya doğal ölüm gibi sunulan şüpheli kadın ölümleri ve şüpheli bir şekilde ölü bulunan kadın sayısında pandemi süreciyle birlikte çok ciddi bir artış yaşanmaktadır. Şüpheli kadın ölümleri, maalesef kadın cinayetlerinden daha da zorlu olabilmektedir. Kadınların öldürülüp öldürülmediği, gerçekten kaza ile mi öldükleri, kadınların toplumsal cinsiyet temelli öldürülüp öldürülmediği (kadın cinayeti olup olmadığı); intihar edip etmedikleri veya intihara sürüklenip sürüklenmediklerinin açığa çıkarılması gerekmektedir.

Eylül ayında öğrendiğimiz 19 kadının şüpheli ölümleri bir an önce açığa çıkarılmalıdır. Yapılacak şey bellidir; İstanbul Sözleşmesi fesih kararı geri çekilmeli, 6284 sayılı koruma kanunu ve İstanbul Sözleşmesi tüm kurum ve kuruluşlarla beraber etkin ve bütünlüklü uygulanmalıdır. Şüpheli kadın ölümlerinin soruşturmaları dikkatli bir şekilde incelenmeli ve hızlıca sonuçlandırılmalıdır."

DAHA FAZLA