Eylemciler polise göz yaşartıcı gaz kullandı

Eylemciler polise göz yaşartıcı gaz kullandı

Yargı reformuna karşı düzenlenen eylemlerde polis ve eylemcilerin karşılıklı göz yaşartıcı gaz kullandığı belirtildi.

Perşembe günü, başkentteki cumhurbaşkanlığı sarayının önü ile Polonya'nın diğer şehirlerinde yargı sistemindeki değişikliklere karşı protesto gösterileri gerçekleştirildi.

Sputnik'in TVN 24 kanalına dayandırdığı haberine göre, Varşova'da düzenlenen protesto gösterilerinde eylemciler polise karşı göz yaşartıcı gaz kullandı.

POLİSE GÖZ YAŞARTICI GAZ

Varşova polisinin göstericilerden gelen ‘tehditle bağlantılı olarak', güvenlik güçleri göz yaşartıcı gaz kullandığını belirtilirken, polis açıklamasında ‘kalabalıktan birisinin polise doğru gaz sıktığı' ifade edildi. Buna karşılık görgü tanıklarından biri de, polisin bir anda gaz kullanmaya başladığını söyledi.

POLONYA'DA YARGI REFORMU

Temmuz ayı başlarında, Polonya'da Yüksek Mahkeme'yle ilgili yargıçların 65 yaşında emekliye ayrılacağı yeni bir yasa yürürlüğe girdi. Bununla birlikte, yargıçlar cumhurbaşkanına bir dilekçe ve sağlık belgesi sunarak görevlerine devam edebilecekler.
Ülkenin Yüksek Mahkemesi başkanı Malgorzata Gersdorf yeni yasaya uymayı reddederek izne ayrıldığını duyurdu. Gersdorf, mahkemenin birinci başkanı olarak görevine devam edeceğini de belirtti. Ancak iktidar partisi yetkilileri, Gersdorf'un artık bir yargıç olmadığından izne çıkamayacağını, emekliye ayrıldığını ifade ettiler. 
AB Yürütme Kurulu, yargı reformu çerçevesinde Polonyalı yetkililer tarafından kabul edilen 13 kanunun, yargı üzerinde siyasi güç kontrolü sağladığını belirtiyor.