Evrensel muhabirine ajanlık dayatması

Evrensel muhabirine ajanlık dayatması

Evrensel gazetesi Diyarbakır muhabiri Cengiz Bölükbaş, kendisini polis olarak tanıtan 3 kişi tarafından alıkonularak ajanlık yapması yönünde tehditlere maruz kaldı.

Evrensel'in haberine göre; Evrensel gazetesi muhabiri Cengiz Bölükbaş, 24 Ağustos 2020 tarihinde öğleden sonra, kendilerini polis olarak tanıtan üç kişi tarafından, bir dükkanda “ikna” edilmek üzere alıkonuldu. Bugün yürüttüğü gazetecilik faaliyetleri yasal da olsa, ileride karşısına çıkabileceği şeklinde tehditte bulunulduğu ancak kendilerine muhbirlik etmesi halinde sorun yaşamayacağını söyledikleri öğrenildi.24 Ağustos tarihinde haber için gittiği Batman'dan Diyarbakır'a geri gelen Bölükbaş, arkasından 3 kişi yaklaşarak kendisiyle konuşmak istediklerini, daha sonrasında bu kişilerin kimliğini göstererek istihbaratçı olduklarını söylediklerini aktardı. Bölükbaş “Konuşmanın başında Antep'te mühendislik okuduğumu, buraya 13-14 aydır geldiğimi, burada Almanca öğretmenliği okuduğumu, doğum yılı, ailevi bilgiler gibi şeyleri paylaştılar. Burada Evrensel'de çalıştığımı belirttiler. Ardından hakkımda açılan davalardan ve devam eden "Cumhurbaşkanına hakaret" soruşturmasından bahsettiler.” dedi.

‘BİZE BİLGİ VER’

Bölükbaş’ın yanına gelenler bunların yarın kardeşlerinin önünde engel olacağını, memur olmak istediklerinde karşılarına çıkacağını söylediler. Bu konuda ‘yardımcı’ olabileceklerini ifade ettiler maddi ve manevi destek sağlayabileceklerini söylediler. Bunun karşılığında ise, burada yapılan faaliyetlerini takip ettiklerini, ancak teknik şeylerle %70-80'ini öğrenebildiklerini, geri kalan kısımda ise kendilerine bilgi vermesini istediler. Bunun yanı sıra gazetemizin köşe yazarlarından Yusuf Karataş'a da ‘Sizleri yasadışı işlere itebilir’ gibi ithamlarda bulundular.

‘KABUL ETMEZSEN TAKİP ETMEYE DEVAM EDERİZ’

Bölükbaş bunun açıkça bir ajanlık teklifi olduğunu söylediğinde ise "Hayır, sen bunu arkadaşlık gibi düşün" dediler. Ajanlık teklifini reddettiğinde "Bunu iyi düşün, devlet bu koltuğu bir şekilde doldurur, sen olmasa da başka bir arkadaşın yapar" denildi. Israrla kabul etmediğinde, "Biz kararını anlıyoruz ama iki gün sonra biz seni gene arayalım, beraber yemek yiyelim" dediler. Bölükbaş bunun da olmayacağını, arasalar bile cevap vermeyeceğini, bu konuda kararının net olduğunu söylemesine rağmen iki gün sonra arayacaklarını, açmazsa da dışarıda yanına geleceklerini eklediler. Bölükbaş “Beni Diyarbakır'a geldiğim tarihten itibaren takip ettiklerini, kabul etmesem dahi beni takip etmeye devam edeceklerini belirttiler.” dedi.

Bölükbaş “Bu ajanlık dayatması esasında ülkede basın özgürlüğüne dair tutumun nasıl olduğunu açıkça göstermektedir” dedi.


Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada, “Kendilerini polis olarak tanıtan kişilerin bu tutumuyla, Bölükbaş’ın sahsında, tüm meslektaşlarımızın gazetecilik faaliyetleri, ileride karşımıza çıkacak suç biçiminde terörize edilmiştir” denildi. Diyarbakır’da çalışan gazeteciler katılımıyla TGS Diyarbakır Temsilciliği’nde yarın (26 Ağustos 2020 Çarşamba) saat 12:00’da basın açıklaması yapılacak. 

DAHA FAZLA