Evrende tarih yolculuğu | Dune: Hanedanlık Üçlemesi

Evrende tarih yolculuğu | Dune: Hanedanlık Üçlemesi

Dune: Hanedanlık Üçlemesi Frank Herbert’ın bıraktığı değil, başladığı yerden; ileriye değil, geriye doğru bir tarih yazımı çalışması.

Berat Çelikoğlu

Frank Herbert’ın bilimkurgu roman dünyasına yıldızlı harflerle kazandırdığı Dune, geçtiğimiz sene sinemaya uyarlanarak büyük bir ilgi toplamış ve romanın kendisine dönük olarak haklı bir ilgiyi canlandırmıştı.

İlk kitabı 1965 yılında yayınlanan ve ardından yazdığı beş kitapla birlikte Herbert’a sayısız ödül kazandıran Dune, bilim kurgu ile felsefenin çok boyutlu ve haddini aşacak düzeyde derinlikli bir bileşimi olarak karşımıza çıkıyor. Belki de filme dönük ilgi ve onu diğer bilim kurgu yapımlarından ayrıksılaştıran şey de filmin arka planında olanca görkemiyle beklemekte olan bu birikimin yarattığı zenginlikten kaynaklanıyordur.

İthaki Yayınları, Herbert’ın 1986 yılında hayatını kaybetmesinin ardından yazarın oğlu Brian Herbert ve bilim kurgunun önde gelen isimlerinden Kevin J. Anderson tarafından yazılan Dune Hanedanlık Üçlemesi’ni kendi bünyesinde yayınladı. Orijinal dilinde 1999, 2000 ve 2001 yıllarının imzasını taşıyan üçleme; ilk iki kitapta Nil Alt’ın ve üçüncü kitapta Zeliha İyidoğan Babayiğit’in çevirileriyle okurla yeniden buluştu.

Dune evreninin merkezinde bulunan hanedanların her birinin hikayesinin bir kitapta kendisine yer bulduğu üçlemenin kitapları sırasıyla şu şekilde: Atreides Hanedanı, Harkonnen Hanedanı, Corrino Hanedanı. Üçlemeye konu olan hanedanların hikayeleri, orijinal serinin ilk kitabı olan Dune Çöl Gezegeni’nin (aynı zamanda filme de konu olan kitap) öncesine kadar okura aktarılıyor. Paul Atreides’in çöl gezegeninde Fremenlerin liderine dönüşmesinden, baharatın ve gezegenin diğer sırlarının keşfedilmesinden önce yaşananlar ve bu hanedanların ezeli düşmanlığının kökenleri, hanedanlara karakterini veren olaylar çerçevesinde derinlemesine anlatılıyor. Üçleme, okuru Dune evreninde bir tarih yolculuğuna çıkartıyor.

Bilim kurgu dünyasının üç büyük isminden biri kabul edilen Arthur C. Clarke’ın deyimiyle “Yüzüklerin Efendisi ile kıyaslanabilecek tek şaheser kurgu romanı” Dune, meraklıları tarafından derinlikleri keşfedilmeyi bekleyen bir hazine. Dune Hanedanlık Üçlemesi ise Frank Herbert’ın bıraktığı değil, başladığı yerden; ileriye değil, geriye doğru bir tarih yazımı çalışması. Çevirmenlerinin titiz çalışmaları sayesinde felsefi derinliğinden ödün vermeden Türkçeye akıcı ve anlaşılır bir şekilde tercüme edilen üçleme, Dune’un uçsuz bucaksız atmosferini daha yakından tanımak isteyenler için biçilmiş kaftan. Öyleyse ilgili okurlara üçlemeyi edinip bu atmosferin içine dalmak kalıyor…

Künye: Dune: Hanedanlık Üçlemesi, Brian Herbert, İthaki Yayınları, 2020.

DAHA FAZLA