Evli olduğu erkek tarafından öldürülen Pınar Umay davası ertelendi

Evli olduğu erkek tarafından öldürülen Pınar Umay davası ertelendi

Duruşma öncesi açıklama yapan Fatih Umay, her türlü şiddete maruz kalan tüm kadınlar için adalet çağrısında bulundu.

İzel Sezer - @izelsezer

İstanbul’un Fatih ilçesinde evli olduğu erkek tarafından 1,5 yaşındaki kızının gözü önünde 6 bıçak darbesiyle öldürülen Pınar Umay cinayetinin ilk duruşması bugün Çağlayan Adliyesi’nde görüldü.

Evli olduğu Erhan Baykan isimli erkek tarafından, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün hemen öncesinde, 6 Mart’ta, Fatih’teki evinde öldürülen Pınar Umay’ın yakınları ve kadın örgütleri, kadın cinayetinin ilk duruşması öncesinde Çağlayan Adliyesi önünde bir araya geldi.

İlk duruşma öncesinde konuşan ağabeyi  Fatih Umay, sadece kardeşi Pınar Baykan için değil, her türlü şiddete maruz kalan tüm kadınlar için mücadele edeceklerini belirterek adalet çağrısında bulundu.

Sanık Erhan Baykan’ın mahkemeden tahrik indirimi almak için çeşitli beyanlarda bulunduğunu belirten Fatih Umay yaptığı açıklamada bunun gerçekleşmemesi için mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Davanın ilk duruşmasında sanık Erhan Baykan, duruşma salonunda hazır bulundu. İlk duruşmada sanığın bir sonraki duruşmalara SEGBİS ile katılmasına ve tutukluluk halinin devamına karar verilirken; İstanbul Barosu Kadın Hakları Avukatlarının gözlemci olarak duruşmaya katılmasına karar verildi. Dava, 6 Ekim’e ertelendi.

Duruşma öncesi ailenin yaptığı açıklama şu şekilde:

‘BU SON OLSUN’

Bu çığlık, geçtiğimiz 6 Mart günü 7 yıldır evli olduğu erkek tarafından 6 bıçak darbesiyle hayattan koparılan kızımız Pınar Umay için adalet çığlığıdır. Ne biz Pınar'ımıza doyabildik, Ne de Pınar'ımız 1,5 yaşındaki kızına...

Bugün Pınar'ımızı katleden cani hakim karşısına çıkacak. Bugün gerçekleşecek bu dava sadece Pınar Umay'ın değil tüm toplumun davası olmalıdır.  Mahkemeden indirim almak için ifade değiştiren faillere izin verilmesin diye sesimizi her zamankinden gür çıkarmak zorundayız.

Yaşanan bu vahşet, Umay ailesi olarak kalbimize bir bıçak gibi saplandı ve yaşadığımız tarifsiz acıya rağmen, şiddet mağduru ve cinayet kurbanı tüm kadınlar için adalet mücadelesi vereceğimizi buradan tüm kamuoyuna duyurmak isteriz. Bu korkunç olay bir kez daha göstermiştir ki ‘kadına yönelik şiddet ve cinayetler’ konusu, yönetimde söz sahibi olan tüm otoriteler başta olmak üzere hepimizin birincil sorunudur. Hemen ve derhal, devletin tüm imkanlarıyla ve büyük bir ciddiyetle müdahale etmesi gereken kanayan bir yaradır.

Pınar'ımızın katili Erhan Baykan, gerekli cezayı alana dek bu davanın takipçisi olacağız. Mahkeme heyetinin ağır tahrik indirimi gibi, iyi hal indirimi gibi indirimler uygulamadan en ağır cezayı vermesi gerektiğini düşünüyoruz. Tahrik indirimleri, iyi hal indirimleri kadına yönelik şiddetin artmasında kadın cinayetlerinin artmasında etken olmakta, failleri teşvik etmektedir. Bu nedenle Pınar Umay için adalet çığlığı atıyoruz.

Saf ve iyi niyetli şekilde; hayatının baharında ve anneliği henüz tecrübe etmiş, kızına doyamadan aramızdan koparılan biricik kızımız Pınar'ımız için adalet istiyoruz.

Bundan önce katledilen kadınların sesi olduk, her seferinde bu son olsun dedik. Şimdi ise kendi kızımız için bir kere daha haykırıyoruz; bu son olsun, kadın cinayetleri son bulsun!

DAHA FAZLA