Evlerimize giren milyonlarca ton buğday ölümcül kimyasallarla aynı yerde taşınıyormuş!

Evlerimize giren milyonlarca ton buğday ölümcül kimyasallarla aynı yerde taşınıyormuş!

Milyonlarca ton buğday ve kömür, kansere yol açan ölümcül kimyasallarla aynı depolama alanından taşındığı ortaya çıktı. Skandalın meydana geldiği Trabzon’da ölüm oranları Türkiye’nin 6 katı oranında kanser vakası olmasına rağmen halk sağlığı hiçe sayılmaya devam ediyor.

Meryem Yıldırım / @meryem_yildrim

Trabzon Limanı’nda kansere yol açan ağır ölümcül metaller barındıran çinko madeni, gıda ve yakacak maddelerinin de taşınma noktası olan alanda hiçbir tedbir alınmadan açık şekilde depolanıyor. İleri Haber’in geçtiğimiz hafta gündeme getirdiği skandalla ilgili herhangi bir tedbir alınmazken, halk sağlığı tehlikeye atılmaya devam ediliyor.

Duruma tepki gösteren CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen skandalı Türkiye'de her 4 ölümden birinin kanserden kaynaklandığını söyledi.

KÂR İNSAN HAYATINDAN DAHA ÖNEMLİ!

CHP’li Pekşen, “Trabzon'da, dünya ve Türkiye ortalamasının 6 katı üzerinde kanserden ölüm vakalarının görülmektedir. Ancak buna yönelik ilgili kurumlar tarafından ciddi önlem alınmamaktadır. Rant için, daha fazla kar için halkın sağlığı tehlike atılmaktadır” dedi.

ÖLÜMCÜL METALLER

Trabzon Limanı'nda bir viyadüğün altında depolanmış çinkonun bulunduğunu hatırlatan Pekşen, “Bunun, içerisinde son derece tehlikeli ağır metaller var. İnsan hayatı için ölümcül nitelikte ağır metallerin yer aldığı, saklanması, taşınması ve depolanmasının bir disipline bağlandığı bir maden olduğu halde hiçbir kural kaide tanınmadan taşınmaktadır.  Depolanması için özel alanların inşa edilmesi gerekmektedir ancak bu maden Trabzon limanında viyadüğün altında saklanmaktadır” dedi.

AĞIR METALLERİN OLDUĞU LİMANDA MİLYONLARCA TON KÖMÜR VE BUĞDAY İTHAL EDİLİYOR!

"Bunun nasıl depolandığını gözümle gördüm, dehşet verici” diyen Pekşen, şunları söyledi: “Bu şoföre bunu kim taşıttırıyor, kim izin veriyor, şoförün sağlık durumu nedir? Buna ilişkin ne Trabzon Büyükşehir Belediyesinin ne de Valiliğin önleyici tedbiri var. Bu limandan 1 milyon 250 bin ton kömür, 1 milyon 100 bin ton buğday ithal ediliyor. Afiyet olsun.”

BİR YANDA ÖLÜMCÜL KİMYASALLAR DİĞER YANDA SOFRALARIMIZA GELEN BUĞDAY

“Buna izin veren vicdan nasıl vicdandır? Bir taraftan ölümcül kimyasal o limanda uçuşuyor, hiçbir disipline uymuyor, öbür yanda buğday var. Trabzon'da yan yana iki gemi, geminin biri buğday boşaltıyor, diğeri kömür boşaltıyor, öbür taraftaki kanserojen kimyasalı gemiye yüklüyor.”