Evleri işaretlenen Alevi aile can güvenliklerinden endişeli

Evleri işaretlenen Alevi aile can güvenliklerinden endişeli

İzmir'de evleri işaretlenen Alevi aile can güvenliklerinden endişeli olduklarını kaydederek, saldırının faillerinin bulunmasını istedi.

İzmir’in Gaziemir ilçesine bağlı Yeşil Mahallesi’ndeki evlerinin duvarına çarpı ile işaretlenerek “Defol Alevi” yazılan Şenal Ailesi, İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi’nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda baba Eren Şenal ile aileye hukuksal destek veren Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şube Sekreteri Av. Erdoğan Akdoğdu ve Yol Erenler Derneği’nden Deniz Uslu yer aldı.

25 yıldır Gaziemir’de yaşadıklarını ve daha önce hiç böyle bir olayla karşılaşmadıklarını dile getiren Eren Şenal, yaşadıkları olay sonrası haber verdikleri polisin duruma ‘çocuk işi, sarhoş işi’ diyerek yaklaşması üzerine olayın kamuoyunca bilinmesini istediğini ifade etti.

Faillerin hala bulunamamış olması nedeniyle ailece kaygılı olduklarını söyleyen Şenal, “Can güvenliğiniz var mı? derseniz rahat bir şekilde duramıyorum. Sokağa çıktığımda herkesin suratıma bakıyorum. Önceden böyle şeyler dikkatimi çekmezken, şimdi dikkatimi çekiyor açıkçası” diye konuştu.

Şenol, kaygılarının sona ermesi için faillerin derhal bulunmasını isterken, ÇHD İzmir Şube Sekreteri Av. Erdoğan Akdoğdu ise, dernek olarak aileye hukuksal destek olduklarını ifade etti.

'CEZASIZLIK HAKİM!'

Alevilerin bu ülke için bir şans olduğunu, fakat Alevi toplumunun da diğer ezilen halklar gibi yok sayıldığını, dönem dönem katliamlara uğradığını söyleyen Akdoğdu, Şenal ailesinin yaşadığı olayın her dönem yaşandığını belirtti. Akdoğdu, “Sivas’ın dumanı üstünde desek yerindedir aslında. Bunların temel nedeni devletin hukuksal olarak bu tür olaylara karşı cezasızlığı ve işleyişin yetersizliği” dedi. 

Akdoğdu, sözlerine şunları ekledi: “Aleviliğin ezilen inanç olarak devlet nezdinde hiçbir zaman kabul görmemesi veya görülmemesi eşit yurttaşlık, bu coğrafyanın temel taşı olduğu meselinde devletin esas yaklaşımı problemli olduğu için Aleviler geçmişin yansıması ile kıyaslayıp ürkekleşebiliyorlar, korkabiliyorlar ve endişe edebiliyorlar.”

'DAHA ÖNCE DE YAŞANDI' 

Yol Erenler Derneği’nden Deniz Uslu da Şenal ailesinin yaşadığı olayın münferit, kişisel bir olay olmadığını vurguladı. Benzeri olayların geçmişte İzmir’in Bayraklı ve Yamanlar ilçelerinde de yaşandığını hatırlatan Uslu, “Bu ülke katliamlar yaşamış bir ülke. Olayı Şenal ailesi şahsında yaşanmış bir olay olarak düşünmüyorum” diye belirtti.

‘BİZ, BİZ OLDUĞUMUZ SÜRECE SORUNLARI AŞABİLİRİZ’

Uslu, yapılan saldırının arkasında Alevilere dönük uygulanan politikalar ve inanç ayrımı olduğunu kaydetti. Bazı Alevileri maaşa bağlamanın ya da birkaç Cemevi ziyaretinin çözüm getirmediğini söyleyen Uslu, çözümün mücadele etmekten ve dirsek temasında geçtiğinin altını çizerek, “Biz ancak biz olduğumuz zaman bu sorunları aşabiliriz”  dedi. (MA)