Evleri elinden alınmak istenen yurttaşlardan 'Osmanlı torunu' isyanı

Evleri elinden alınmak istenen yurttaşlardan 'Osmanlı torunu' isyanı

İstanbul'da "Osmanlı torunu" olduklarını söyleyen kişilerin evlerine el koymak istediğini duyuran bin kişi basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasına katılan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "Eğer birileri hak istiyorsa, bu Osmanlının kanunlarıyla değil, cumhuriyet kanunlarının geçerli olduğu Çağlayan Adliyesi’nin tabi olduğu kanunlarla çözülür" dedi.

İstanbul'un Sultangazi ilçesine bağlı Habibler Mahallesi'nde yaşayan yaklaşık bin kişi, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelerek "Osmanlı torunu" olduklarını söyleyen kişilerin yaşadıkları evlere el koymak için açtığı davayı duyurdu. 

Adliye önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Habibler Erzurumlular Derneği Başkanı Şerif Kına, "Evlerimizi, dedelerinin olduğu gerekçesiyle elimizden almaya çalışıyorlar" dedi.

Yurttaşların basın açıklamasına CHP İstanbul milletvekilleri Barış Yarkadaş ve Selina Doğan da destek verdi. Cumhuriyet'in haberine göre, CHP'li Selina Doğan, "Evlerinizi korumak en doğal ve yasal hakkınızdır. Sizin yanınızdayız. TBMM'de de konuyu gündeme getiriyoruz" ifadesini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş ise İstanbul'un bir çok yerinde böyle sorunlar yaşandığını belirterek şunları söyledi:

BARINMA HAKKI ANAYASA İLE GÜVENCE ALTINA ALINMIŞTIR

Bu sorun İstanbul'un dört bir yanında yaşanıyor. Ataşehir'den Ümraniye'ye, Sultangazi'den Sarıyer'e dek neredeyse her yerde hak iddia ediyorlar. Örneğin Ümraniye'deki mahallelerde de buna benzer davalar var. 'Ev başına üç bin TL verirseniz davaları geri çekeriz' diyorlar. Sakın bunu yapmayın ve paranızı boşa harcamayın. Biz hukuki mücadelede sizin yanınızdayız. Bu bir parti değil, barınma hakkının korunması meselesidir. Barınma hakkı, anayasa ile güvence altına alınmıştır.

OSMANLININ DEĞİL CUMHURİYETİN KANUNLARI GEÇERLİ

Osmanlı döneminin hukuki meseleleri, cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte ortadan kalkmıştır. Artık cumhuriyetin kanunları var! Siz şu an oturduğunuz evlerin sahibisiniz. Sakın bu evleri hiç kimseye; mafyaya ve kimin torunu olduğu belli olmayan kişilere teslim etmeyin. Eğer birileri hak istiyorsa, bu Osmanlının kanunlarıyla değil, cumhuriyet kanunlarının geçerli olduğu Çağlayan Adliyesi’nin tabi olduğu kanunlarla çözülür.

O yüzden sakın evleriniz boşaltmayın, evlerinizi gasp ettirmeyin. Barınma sizin en doğal hakkınızdır. Biz de her koşulda yanınızdayız; yanınızda olmaya da devam edeceğiz.

DAHA FAZLA