Evden çalışan emekçilerden ortak açıklama: 'Bizlere danışılmadan hazırlanan yönetmeliği tanımıyoruz!'

Evden çalışan emekçilerden ortak açıklama: 'Bizlere danışılmadan hazırlanan yönetmeliği tanımıyoruz!'

Uzaktan Çalışma Yönetmeliği'nin iş hukukuna aykırı olduğunu belirten farklı sektörlerden birçok emek örgütünün yayınladığı ortak basın açıklamasında "Evden çalışan işçiler olarak bizlere danışılmadan hazırlanan bu yönetmeliği hukuksuz buluyor ve tanımıyoruz!" denildi.

İleri Haber

Aralarında öğretmen, mimar, mühendis gibi profesyonel çalışanların, freelance çalışanların ve çeşitli sektörlerden beyaz yakalıların bulunduğu sekiz emek örgütü, "Evden çalışanlar haklarını istiyor" başlığıyla ortak bir açıklama yayınladı.

Emek örgütlerinin açıklamasında uzaktan çalışma yönetmeliğine tepki gösterilirken, evden çalışan emekçilerin talepleri sıralandı.

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla birlikte birçok kişinin evden çalışmaya başladığının altı çizilen açıklamada, 10 Mart 2021 tarihinde yayınlanan Uzaktan Çalışma Yönetmeliği'nin iş hukukuna aykırı olduğu belirtildi. 

"Evden çalışan işçiler olarak bizlere danışılmadan hazırlanan bu yönetmeliği hukuksuz buluyor ve tanımıyoruz!" denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Dünya Sağlık Örgütü, 11 Mart 2020 tarihinde Covid-19 salgınının bir pandemi olduğunu ilan etmiş, bunun üzerine evden çalışma bir önlem olarak uygulanmaya başlamıştır. Bu dönemde evden çalışma sistemini emek yönetimi ve masraflar açısından kârlı bulan büyük şirketler bu sistemi kalıcılaştırma niyetlerini beyan etmişlerdir.

Bu bağlamda 10 Mart 2021 tarihinde, pandeminin ilanından 1 yıl sonra Uzaktan Çalışma Yönetmeliği yayınlanmıştır.

Evden çalışanların haklarını koruması gereken bu yönetmelik iş hukukuna aykırı bir biçimde düzenlenmiştir. Evden çalışmayla ilgili işçinin haklarını koruyacak alt sınırları belirtecek hükümlerden uzaktır. İşçinin evden çalışma koşulları patronla yapacağı iş sözleşmesine havale edilmiş, bu sözleşmenin işçinin aleyhine maddelerle düzenlenebilmesinin önü açılmıştır. Dahası işçinin evden çalışmaya geçme talebi işverenin onayına tabidir. Bu durum salgında ciddi bir halk sağlığı sorununu ortaya çıkarmıştır. Dolayısıyla Dünya Sağlık Örgütü dünya çapında pandemin etkisinin geçtiğini ilan edinceye kadar çalışan, evden çalışma talebini yazılı sunduğu takdirde işveren bunu kabul etmelidir. Çünkü işçi sağlığı kamu sağlığı sorunudur.

Sonuçta bu yönetmelik tüm yükü çalışanın omuzlarına bindirmiş, işverene evlerimizde ve hayatlarımızda geniş bir yetki alanı tanımıştır.

Evden çalışan işçiler olarak bizlere danışılmadan hazırlanan bu yönetmeliği hukuksuz buluyor ve tanımıyoruz!

Bu nedenle aşağıda sıraladığımız yasal ve meşru haklarımızı içeren düzenlemenin derhal yapılmasını talep ediyoruz."

EMEKÇİLERİN TALEPLERİ

Açıklamada ayrıca evden çalışan emekçilerin taleplerine de yer verildi.

Emekçiler, çalışma saatlerinin ruh sağlığıı bozmayacak şekilde düzenlenmes, kreş ve bakım ücreti, bağlantıyı kesme hakkı, elektrik, internet gibi ev masraflarının karşılanması, evde işçi sağlığı ve iş güvenliği, mahremiyete tecavüz edilmemesi ve telafi çalışmaları yapılmaması gibi taleplerini şu şekilde sıralandı:

"Sağlığım önce gelir.

1-Evden çalışma düzeni ile evlerine hapsedilen işçilerin sosyal iyilik halleri tehdit altına girmektedir. Evden çalışma saatleri ve koşulları psiko-sosyal risklere fırsat vermeyecek şekilde düzenlenmelidir. İşveren işçinin ruhsal iyilik halini korumak ve yeniden tesis etmek üzere gereken psikolojik destek ve gözetimi sağlamalıdır.

Bağlantıyı kesme hakkım var.

2-Evden çalışmayla birlikte iş ve iş dışı arasındaki sınırlar ortadan kalkmıştır. İşçilere mesai saatleri dışında bağlantıyı kesme hakkı tanınmalı (erişilememe hakkı); mesai saatleri ve ara dinlenmeleri kesin sürelere bağlanmalı, fazla çalıştırmanın önüne geçilmelidir.

İşveren masraftaki payını ödemeli.

3-Evden çalışan işçinin ev masrafları artmıştır. İşveren, evden çalışma ile ortaya çıkan maddi yükümlülüklerde (doğal gaz, elektrik, internet, su) çalışana herhangi bir ilave yük yaratmayacak miktarda kendine düşen payı ödemelidir.

Fazla çalışmalarım ödenmeli.

4-Evden çalışma düzeninde fazla çalışma yapılmadığına ilişkin ispat yükü işverene ait olmalı ve bu konuda yasal düzenleme getirilmelidir. Fazla çalışma yapıldığı karine olarak kabul edilmeli ve aksi işverence ispatlanmalıdır.

Ofis giderleri bana yüklenmemeli.

5-Evden çalışma düzeninde işin devamlılığı açısından gerekli tüm ekipmanlar (bilgisayar, telefon, yazıcı vs.) işveren tarafından karşılanmalı ve çalışma düzeninin oluşturulması işveren sorumluluğunda olmalıdır.

Gizlilik hakkım var.

6-Evden çalışma düzeninde işçilerin kamera ile izlenmesi, ses kaydı alınması, denetlenmesi uygulamalarına son verilerek kişisel haklarının korunması sağlanmalıdır.

Kreş şart, bakım haktır.

7-İş Kanunu mevzuatı gereğince kreş açma zorunluluğu bulunan işyerleri, çocuk bakımı yapacak işçinin ikametgâhına en yakın kreşin giderlerini karşılamalıdır. Mevzuatta bu zorunluluğa sahip olmayan işyerleri için de bakım işinin hafifletilmesi için çözüm geliştirilmelidir.

Evde de işçi sağlığı ve iş güvenliği

8-Evden çalışmayla evler işyeri olmuştur. Evden çalışma esnasında yaşanabilecek her kaza iş kazasıdır. İşveren evden çalışan işçiyi iş sağlığı ve güvenliği önlemleri hususunda bilgilendirmek, gerekli eğitimleri vermek, sağlık gözetimini sağlamak ve ev koşullarını işçi sağlığı ve güvenliğine uygun hale getirmekle sorumlu olmalıdır.

Sağlığın telafisi olmaz.

9-Evden çalışma düzeninde denkleştirme ve telafi çalışması olmamalı ve gece çalışması yasaklanmalıdır.

BANKA VE FİNANS EMEKÇİLERİ DAYANIŞMA AĞI
BİLİŞİM EMEKÇİLERİ DAYANIŞMA AĞI
KAÇ BİZE GEL
OFİSSİZLER
ÖĞRETMEN DAYANIŞMASI
PLAZAEYLEM PLATFORMU
POLİTEKNİK
TOPLUMCU MÜHENDİSLER VE MİMARLAR MECLİSİ
ÜCRETLİ ÇALIŞAN VE İŞSİZ MİMARLAR FORUMU"