'Ev hapsi' cezaları Adalet Bakanı Gül'e soruldu: 'Şiddet faili erkeklere değil, öğrencilere uygulanıyor'

'Ev hapsi' cezaları Adalet Bakanı Gül'e soruldu: 'Şiddet faili erkeklere değil, öğrencilere uygulanıyor'

Ev hapsi cezalarını TBMM gündemine taşıyan HDP'li Gülüm, “Ev hapsi tedbiri uygulananlar işlerini kaybetme riskiyle karşılaşmakta, eğitim hakları kısıtlanmakta ve sosyal alanla temasları engellenmektedir” dedi.

İleri Haber

HDP’li Züleyha Gülüm, özellikle Boğaziçi direnişiyle gündeme gelen ev hapsi cezalarını Meclis’e taşıdı. Elektronik kelepçe uygulamasının kadına karşı şiddet gösteren erkeklere uygulanacağı söylemiyle hayata geçirildiğini ancak Boğaziçili öğrencilere uygulandığını söyleyen Gülüm, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e “Son 5 yılda ev hapsi adli kontrol tedbiri kadına karşı erkek şiddeti dosyalarının kaçında uygulanmıştır?” diye sordu.

Boğaziçi Üniversitesi’nde atanmış rektör Melih Bulu’ya karşı başlayan öğrenci eylemlerinde 500’ü aşkın genç gözaltına alınırken, bu gençlerden 11’i ise tutuklandı. Birçok öğrenci hakkında adli kontrol tedbirleri getirilirken, 24 kişiye ise ‘konutu terk etmeme’ yani bilinen adıyla ev hapsi cezası verildi.

‘EV HAPSİ CEZASI ALANLAR İŞLERİNİ KAYBETME RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA’

Ev hapsi cezalarını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, “Ev hapsi tedbiri uygulananlar işlerini kaybetme riskiyle karşılaşmakta, eğitim hakları kısıtlanmakta ve sosyal alanla temasları engellenmektedir” dedi.

‘HAK VE ÖZGÜRLÜKLER ORTADAN KALDIRILDI’

Siyasi iktidarın direktifleriyle Sulh Ceza Hakimlikleri tarafından verilen bu tedbir kararlarının toplumsal muhalefeti cezalandırma yöntemi olarak kullanıldığını söyleyen Gülüm, “Böylelikle siyasi iktidar hukuku askıya alan bu kararlarla halka gözdağı vermekte, kendisine veya yandaşlarına karşı olunan tüm konularda halkın haklı ve meşru eylemlerini bastırmaya çalışmaktadır. Gelinen noktada AKP iktidarı tarafından hak ve özgürlükler ortadan kaldırılmıştır” ifadelerini kullandı.

‘KADINA ŞİDDETİ ÖNLEME GEREKÇESİYLE  HAYATA GEÇİRİLDİ AMA…’

Ev hapsi ile elektronik kelepçe uygulamasının “kadına karşı erkek şiddetini önlemek maksadıyla hayata geçirileceği” söylemiyle getirildiğini ancak şiddet faili erkeklere uygulanmak yerine Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine hakkında 2911 kapsamında açılan soruşturmalarda bile uygulanıyor olmasının, “bu kararların aleni bir şekilde siyasi amaçlarla alındığının bir göstergesi” olarak niteleyen Gülüm, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Gülüm, Abdulhamit Gül’e şu soruları yöneltti:

1- Boğaziçi protestolarında demokratik haklarını kullanan gençler hakkında verilen ev hapsi kararları Anayasanın 19. Maddesiyle korunan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlali değil midir?

2- Ev hapsi kararları hangi gerekçelere dayanmaktadır ve hangi suçlar kapsamında verilmiştir?

3- Hüküm verilse dahi yatarı bile bulunmayan suçlar kapsamında açılan soruşturmalarda öğrenciler hakkında niçin en ağır tedbir olan tutuklama ve ev hapsi tedbirleri uygulanmaktadır? Bu kararlar hukuka aykırı değil midir?

4- Boğaziçi üniversitesi öğrencileri ve destek veren halka yönelik yapılan hukuka aykırı müdahaleler ve polis şiddeti hakkında bir soruşma yürütmeyi planlıyor musunuz?

5- Son 5 yılda ev hapsi adli kontrol tedbiri kadına karşı erkek şiddeti dosyalarının kaçında uygulanmıştır?

6- Şimdiye kadar kaç kişiye hangi suç iddiaları kapsamında ev hapsi tedbiri uygulanmıştır?