Etyen Mahçupyan: 'Dün Gülencilerin yaptığını bugün Reisçiler ve Kemalistler yapıyor'

Etyen Mahçupyan: 'Dün Gülencilerin yaptığını bugün Reisçiler ve Kemalistler yapıyor'

Etyen Mahçupyan bugünkü yazısında, "Nasıl Gülenciler listeleri şişirip masum insanları mağdur ettilerse, şimdi de Reisçiler ve Kemalistler, her biri kendi yolunda ve becerileri doğrultusunda aynı şeyi yapıyorlar" ifadelerini kullandı. 

Yandaş yazarlar arasında, kamudaki büyük tasfiye operasyonuna ilişkin "at izi-it izi" tartışması hız vermeden devam ediyor. Bugün AKP'ye yakın gazetelerdeki pek çok yazar, bu konu hakkında yazılar yazdı. 

Karar gazetesi yazarı ve Ahmet Davutoğlu'nun eski danışmanı Etyen Mahçupyan bugünki yazısında at izi-it izi tartışmasına girdi ve "Nasıl Gülenciler listeleri şişirip masum insanları mağdur ettilerse, şimdi de Reisçiler ve Kemalistler, her biri kendi yolunda ve becerileri doğrultusunda aynı şeyi yapıyorlar" ifadelerini kullandı. 

Hain ihbarında bulunanlar için "oportünist ihbarcılar" diyen Mahçupyan, yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Hainler büyük ölçüde deşifre oldu. Verecekleri zarar sınırlı… Ama bilinçli ve sistematik hatalar AK Parti’yi içerden ‘oyuyor’. Bunu yapan tayfa ‘hainlik’ bir yana partiyi de liderini de ‘çok seviyor’. Ama kendilerini biraz daha fazla seviyorlar ve aradaki fark her türlü ‘hatayı’ zorlamaya değiyor."

Daha önce Gülencilerin kullandığı yöntemlerle bugün 'Reisçiler' ve Kemalistler tarafından kullanılan yöntemlerin aynı olduğunu savunan Etyen Mahçupyan şunları yazdı:

"Gülenciler, askerin darbe arayış ve girişimlerini Ergenekon ve Balyoz adı altında terör bağlamına oturtmuş, bu sayede bürokrasideki Kemalistleri boşaltarak yerine kendi adamlarını yerleştirmişti. Şimdi de Reisçiler içerden, Kemalistler dışarıdan Gülen cemaati mensuplarını FETÖ adı altında terör bağlamına oturtarak kamusal alandan boşaltmaya, yerine kendileri geçmeye çalışıyor. Nasıl Gülenciler listeleri şişirip masum insanları mağdur ettilerse, şimdi de Reisçiler ve Kemalistler, her biri kendi yolunda ve becerileri doğrultusunda aynı şeyi yapıyorlar." 

SADECE İT İZİ Mİ VAR?

Yazısının sonunda Ahmet ve Mehmet Altan hakkındaki suçlamaları da eleştiren Mahçupyan, şu ifadeleri kullandı:

"Ahmet ve Mehmet Altan darbeyi bir gün önceden duyurma suçuyla tutuklanmış. Hangi darbe yanlısı darbeyi önceden duyurur ki? Yoksa ortalıkta artık sadece it izi mi var?" 

Mahçupyan'ın 'Beklenen ikinci dalga geldi!' başlıklı yazısı şu şekilde: 

Yaşanan garipliğin farkına varan hükümet tedbir aldı… İllerde kriz merkezleri kurularak tutuklamalarda yapılan haksızlıklar engellenecek, yapılmış haksızlıkların telafisi için de Kanun Hükmünde Kararname çıkartılacak. Ne var ki bunları açıklarken Başbakan şöyle demekteydi: “Eğer usulü, biçimi, her şeyi dört dörtlük yapmaya çalışırsanız işi yapamazsınız. Bir tercih yapacaksınız. İş mi yapacağız, yoksa mevzuatı mı kollayacağız? Mesele milletin menfaati ise… hata yapın ama hainlik yapmayın.”

'OPORTÜNİST İHBARCILAR'

Etrafta ‘hain’ aranırken kulağa makul gelebilecek bu sözler aslında sorunun temeli. İş yapmayı engelleyen bir mevzuatın varlığı, ya rasyonel sistemler kurma yeteneksizliğine işaret eder, ya da vesayet rejimine. Muhtemelen her ikisi de halen mevcut ve anlaşılan AK Parti’nin isteği, iradesi ve gücü bu durumu değiştirmeye yetmemiş. Öyle ki on dört yıllık iktidarın ardından Başbakan iş yapmak için mevzuatı bir kenara bırakmak gerekebileceğini ima edebiliyor.

Mesele şu ki bugün asıl sorun ‘hainlerden’ değil, kendi kariyerleri uğruna tepedekilerin hoşuna gidecek ‘hataları’ yapmaya hevesli olanlardan kaynaklanıyor. Gülenci olmayan insanları ihbar edenler ‘hain’ değil sıradan oportünistler ve ataerkil kültürel yapılarda bunlardan mebzul miktarda bulunabiliyor. Reisçi tayfa ise ‘hatayı’ sistemleştirme gayreti içinde, üniversiteler için tasfiye çetelesi tutuyor ve kişi adı vererek cadı avı teşvikçiliğine soyunuyor.

SİSTEMATİK HATALAR AKP'Yİ İÇERİDEN OYUYOR

Hainler büyük ölçüde deşifre oldu. Verecekleri zarar sınırlı… Ama bilinçli ve sistematik hatalar AK Parti’yi içerden ‘oyuyor’. Bunu yapan tayfa ‘hainlik’ bir yana partiyi de liderini de ‘çok seviyor’. Ama kendilerini biraz daha fazla seviyorlar ve aradaki fark her türlü ‘hatayı’ zorlamaya değiyor. Gülenciler, askerin darbe arayış ve girişimlerini Ergenekon ve Balyoz adı altında terör bağlamına oturtmuş, bu sayede bürokrasideki Kemalistleri boşaltarak yerine kendi adamlarını yerleştirmişti. Şimdi de Reisçiler içerden, Kemalistler dışarıdan Gülen cemaati mensuplarını FETÖ adı altında terör bağlamına oturtarak kamusal alandan boşaltmaya, yerine kendileri geçmeye çalışıyor. Nasıl Gülenciler listeleri şişirip masum insanları mağdur ettilerse, şimdi de Reisçiler ve Kemalistler, her biri kendi yolunda ve becerileri doğrultusunda aynı şeyi yapıyorlar.

Darbe sonrasında herkes ikinci bir dalgadan korkmuştu. İkinci dalga geldi… Ama Gülencilerin değil, onları bir cemaat olarak hızla ‘boşaltmak’ isteyenlerin dalgası bu. Yüzlerce iş adamı, akademisyen, gazeteci,  doktor ve meslek sahibi hiçbir somut delile dayanılmadan çalıştıkları kurumlardan atıldılar. Aynen geçmişte Gülencilerin yaptığı gibi, önce örgüt tanımı yapıldı, sonra bu örgütün bir eyleminden hareketle bütün eylemleri terör olarak tescil edildi, ardından cemaatin tümü örgütün uzantısı olarak telakki edildi ve nihayet cemaate yakın olan veya öyle gösterilebilen herkes terör suçunun parçası kılındı.

AKP 'MÜESSES DEVLET NİZAMININ' KUCAĞINA İTİLİYOR

Başbakan bunun bir ‘hata’ olmadığını, var olan, kullanılmış bir sistemin şimdi ‘içeriden’ yeniden tedavüle sokulması olduğunu herhalde bilmektedir. ‘Her cenahta total savaş’ psikolojisi iktidarı güçlendirmiyor, kırılganlaştırıyor… ‘Kurtuluş Savaşı’ veya ‘üst akıl’ söylemleri sonuçta AK Parti’yi ‘müesses devlet nizamının’ kucağına itiyor. Bunu söz konusu aparaçiklerin idrak etmesi mümkün değil. Ama partinin durumu ‘okuyacak’ kurumsal aklı herhalde olmalı.      

Not: Ahmet ve Mehmet Altan darbeyi bir gün önceden duyurma suçuyla tutuklanmış. Hangi darbe yanlısı darbeyi önceden duyurur ki? Yoksa ortalıkta artık sadece it izi mi var?

DAHA FAZLA