ETS Tur acentesi işçilere maaş ödemedi, itiraz edeni Kod29 ile işten çıkardı

ETS Tur acentesi işçilere maaş ödemedi, itiraz edeni Kod29 ile işten çıkardı

Erken rezervasyonla tatil reklamlarına başlayan Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un şirketi ETS Tur’a o rezervasyonları yapan işçiler “gecikmeli” olarak bile maaşlarını alamıyor.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un sahibi olduğu ETS Tur’un acentesi Niris Turizm’de bir yıla yakın süredir çalışanlara maaş ödenmedi, buna itiraz eden bir işçi Kod29 ile işten çıkarıldı. İşçiler, Mağaza Market-Sen öncülüğünde direniş kararı aldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un sahibi olduğu ETS Tur’un Akbatı AVM, Capa City AVM ve Aqua Florya AVM’de şubeleri bulunan acentesi Niris Turizm, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sürecinde çalışanların bir kısmını ücretsiz izin dayatmasına maruz bıraktı. Buna rağmen yine çalışmaya çağırılan işçilere maaşları ise ödenmedi.

İşçilere bu süreçte sadece 200 Türk Lirası (TL) verilerek, “bununla geçin, devamı sonra” telkinlerinde bulunulurken, başka bir ödeme ise yapılmadı. Aylarca işçilerin maaşlarına el konulurken, bu gidişata itiraz eden bir işçi de Kod29 ile işten çıkarıldı.

ETS KAALE ALMADI, NİRİS PATRONU OYALADI

Niris Turizm’de yaşananlara dair ETS Tur’a yapılan şikayetler ise kaale alınmadı. Mağaza Market Sendikası’nın (Mağaza Market-Sen) Nikis Turizm patronu Nurcan Aytek ile yaptığı görüşmelerden de sonuç çıkmadı. Sendika tarafından işçilerin maaşlarının derhal ödenmesi ve Kod29’un kaldırılması için kendilerine verilen sürede çözüm yönünde bir adım atılmadı.

DİRENİŞ KARARI

Mağaza Market-Sen öncülüğünde direniş kararı alan işçiler, 30 Mart Çarşamba (yarın) saat 15.00’de Niris Turizm Capa City AVM şubesi önünde taleplerini haykıracak. Sendikadan konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Bugün karşılaştığımız bu sorun, tüm işçilerin sorunudur. ETS Tur acentesi Niris Turizm patronlarından çok fazla var, farkındayız. Işıltılı şirket binalarının, AVM’lerin içinde işçilerin hakkını yiyip hayatlarına devam edeceklerini sanıyorlar. İşçilerin birlik olamayacağını, yalnız kalacağını, hakkını arayamayacağını zannediyorlar. Patronlar bu yanılgının hızla farkına varmalı. Çünkü işçiler hakkını arayacak, sendikalı olacak ve birliğiyle hakkını söke söke alacak. Reklamlarınızla, binalarınızla süslediğiniz şehirlerdeki yeni sömürü düzenine asla izin vermeyeceğiz” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, işçilerin yaklaşık bir yıllık alacaklarının ödenmesi ve Kod29’dan vazgeçilmesi talep edildi.

‘AÇIKLAMANIN ARDINDAN ETS HAREKETE GEÇTİ’

Sürece ilişkin görüştüğümüz, Mağaza Market-Sen Örgütlenme Koordinasyonu üyesi Nurseli Gözüaçık, ETS Tur’un acentasındaki bu hak gaspıyla ilgili gerekli denetlemeleri yapmadığını söylerken, sendikanın açıklamasının ardından Niris Turizm’e işçilerin alacaklarının ödenmesi için baskı yaptığını belirtti. “Bunun için çok geç kalındı” diyen Gözüaçık, AVM’lerdeki hak gasplarına dikkat çekti.

‘AVM’LERDE YÜZLERCE ÇALIŞAN HAK GASPINA MARUZ KALIYOR’

Gözüaçık, şunları kaydetti:

"Önlerinden geçtiğimiz o ışıltılı AVM’lerin içerisinde onlar yüzlerce işçinin her gün hakkı yeniliyor. Niris Turizm örneğinde sömürünün de ötesinde bir durumla karşı karşıyayız. Emeğinin karşılığını alamamak bir yana, burada çalışanlara ödeme bile yapılmıyor. Bunun adı kölelik düzenidir. Bu düzen çok uzun zaman önce mücadelelerle ortadan kaldırıldı, şimdi bunu pandemi fırsatçılığıyla sıfırdan kurmaya çalışıyorlar. Burada işçileri kurtaracak şey, haklarını almak için birlik olmaktır. Bunu tüm patronlara göstermektir.

‘PATRONLAR İŞÇİLERİ CİDDİYE ALMAYI ÖĞRENECEK’

Bizim ilk görüşme talebimizi dikkate almayan, görüşmek için bizi saatlerce bekleten Niris Turizm patronu, biz açıklamamızı yaptıktan sonra yana yakıla bizi arıyor. Bu patronlar, işçileri ve işçilerin örgütlerini ciddiye almayı öğrenecek. Bunun da yolu belirttiğimiz gibi birlik olmaktan geçiyor. İşçilere de ‘Asla yalnız değilsiniz, hakkınızı alabilmek için bir araya gelin, sendikanızla buluşun’ diyoruz.”