Etlik şantiyesinde ücretleri verilmeyen işçiler iş bıraktı

Etlik şantiyesinde ücretleri verilmeyen işçiler iş bıraktı

Etlik Şehir Hastanesi Şantiyesi’nde, ücretleri verilmeyen işçiler iş bıraktı.

Türkerler-Astaldi ortaklığıyla yapımı süren Etlik Şehir Hastanesi Şantiyesi’nde, ücretleri verilmeyen işçiler iş bıraktı. İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) üyesi işçiler, iki aydır yatırılmayan ücretlerini alana kadar eyleme devam edeceklerini bildirdi

Firma yetkilileriyle görüştüklerinde maaşların yatması için ayın 15’ine kadar beklemelerinin istendiğini belirten işçilerden biri, “Maaşların her ayın 15’inde yatması gerekiyor ama Nisan, Mayıs ayında vermediler. Şimdi Haziranın ortasına kadar beklememizi istiyorlar. Biz de maaşlarımız verilene kadar eyleme başladık. Şimdi geldiklerinde çalışmazsak bizi şantiyeden atacaklarını söylüyorlar” dedi.

Elektrik, tesisat ve havalandırma işlerini yaptıklarını belirten işçi, Şubat ayında da 3 ay maaş alamadıklarını söyledi. Şimdi yine aynı sorunu yaşadıklarını anlatan işçi, “Hepimizin kredi borçları, taksileri var. Bankadan sürekli arıyorlar. Buradan çağrımız bütün işçilerin bize katılması, işçiler köle değildir. Çalışmamıza rağmen hakkımızı alamıyoruz. Böyle giderse Meclis’e bile gidip sesimizi duyuracağız” diye konuştu.

FİRMALARDAN PARA ALAMADIK BAHANESİ

Evrensel’den Birkan Bulut’un haberine göre; İYİ-SEN Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kırlangıç, firma yetkililerin para olmadığı için ödeme yapamadıklarını iddia ettiğini aktardı. İşçiler çalıştırılıyorsa para yok gibi bir gerekçeyi kabul edemeyeceklerini ifade eden Kırlangıç, şöyle devam etti: “Taşeron firma üst yükleniciden para alamadık diyor, üst yüklenici bakanlıktan alamadık diyor... Herkes topu bir başkasına atıyor. Arkadaşlarımız maaşlarını almak için eyleme başlayınca da şantiyeden atmakla tehdit ediyorlar. Daha önce de aylarca maaş vermemişlerdi ama eylem yapmaktan halletmiştik. Fakat yine aynı sorunlar başladı. İnsanlar ekonomik kriz nedeniyle zor durumda, ev sahibi kira için patronun ödemesini beklemez. Faturalar onların ödeme yapmasını beklemez.”

SİGORTALAR ASGARİ ÜCRETTEN YATIYOR

İşçilerin 6500 TL’ye yakın ücret aldığını ama sigortalarının asgari ücret üzerinden yatırıldığını da belirten Kırlangıç, “Burada işçiyi düşünen yok. Görüştüğümüzde çok rahat davranıyorlar, hep ertelemeye çalışıyorlar. Fakat maaşlar yatana kadar eyleme devam edeceğiz” dedi.