“Etkili bir halk muhalefeti örgütleyebilmek hepimizin görevi”

“Etkili bir halk muhalefeti örgütleyebilmek hepimizin görevi”

TİP milletvekilleri, İstanbul’da basın emekçileri ile bir araya geldi.

İleri Haber

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekilleri Erkan Baş, Ahmet Şık ve Sera Kadıgil, bugün TİP Basın Büro’nun İstanbul’da organize ettiği kahvaltıda gazetecilerle bir araya geldi. Yapılan kahvaltının ardından gazeteciler, TİP’li vekillere sorularını yöneltti. Sorulara toplu yanıtlar verildi.

‘CENGİZ’E LİMAK’A KOLİN’E DESTEK OLUYORSUN, HALKA NEDEN OLMUYORSUN?’

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, özelleştirme politikaları ve iktidarın ihmalleri sonucunda dört gündür elektrik verilemeyen ve on binlerce insanın hayatta kalma mücadelesi verdiği Isparta’da yaşananlardan yola çıkarak “Türkiye’nin temel sorunun nasıl bir ekonomiye ihtiyaç duyduğumuz sorunu” olduğunu söyledi. Baş “Toplumun %99’nun çıkarını gözeten bir ekonomik program olmadığı sürece sorunların çözülmesi mümkün değildir. Isparta’da yaşanan elektrik sorunundan yola çıkarak söylüyorum, biz bir soru önergesi verdik. Herkes, hepimiz elektrik faturalarının şişmesinden şikâyet ediyoruz değil mi ama bu süreçte bir şeyi tartışmıyoruz. Bu tabloda en büyük payı olan sermaye çevrelerini hiç tartışmıyoruz. Biz, sorunu temelden çözebilmek için asıl bu meselenin tartışılması gerektiğini söylüyoruz. Bizim kanun teklifimiz şöyleydi: Bir hanenin geliri iki asgari ücret kadarsa fatura ödemesin. Sonrasında ise devlet bu faturaların yüzde seksene kadarını kademeli olarak sübvanse etsin. Karşı çıkıyorlar. Devlet, “halkın elektrik faturasını mı öder?” diyorlar. Öder. Devlet Cengiz’e, Limak’a, Kolin’e destek oluyor, halka neden olmuyor?” dedi.  Baş konuşmasını, “Devlet birkaç insana değil milyonlara yardımcı olmak için vardır. Elektrik, su, doğalgaz, internet temel ihtiyaçtır. Lüks değil. Bu ekonomik sistem en temel ihtiyaçlarımızı patronlar için kar haline getirmiştir. Türkiye’de serveti yaratan bu ülkenin %99’dur” şeklinde sürdürdü.

Toplantıda gündeme gelen tartışma konularından biri ise ittifaklardı. TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, kulislerde konuşulan olası bir sağ ittifak hakkında basın emekçilerine şöyle cevap verdi: “Biz 3. ittifakın bir parçası olacağız. Olası bir sağ ittifak, kurulacak sol ittifakı etkilemeyecektir. CHP umarım buradan alması gereken mesajı alır ve kendi pozisyonunu masaya yatırır” dedi. Solun yapacağı ittifak görüşmeleri içinse “kendi adıma söylüyorum, bizim bu konuda diğer partilerle ilgili bir şey söylememiz çok yakışık almaz. Ancak 3. İttifak çok önemli. Biz gittiğimiz her yerde şunu söylüyoruz. İki ittifak var, bu durumda siz çaresiz hissedebilirsiniz ama buna mahkûm değilsiniz. 3. bir ittifak olacak ve TİP de bunun bir parçası olacak” dedi.

Parti sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil ise 3. ittifak ile ilgili: “elbette ayrıştığımız noktalar var fakat önemli olan birleştiğimiz noktalar” diyerek başladığı sözlerini “Hiçbir sol partiye rezervimiz yok” diyerek sürdürdü.  

‘AKP’NİN BAŞKA BİR VERSİYONUNA İHİYAÇIMIZ YOK’

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, parlamentonun işlevsiz hale getirilmesi eleştirilerine de yanıt verdi. Baş: “AKP, parlamentoyu işlevsizleştirme politikası uyguluyor bu reddedilmeli. Parlamentoyu işlevli hale getirmek için sokaktaki mücadeleyi parlamentoya taşımalıyız. Gelecek açısından da bu çok önemli. Biraz iddialı olacak ama önümüzdeki seçimi sadece bir seçim olarak değerlendirmiyoruz. Cumhuriyet’in geride kalan 100 yılına baktığımızda emekçiler, Kürtler, gençler, aleviler siyasal temsil noktasında kendilerini var edemediler. Bu alanlar daha da genişletilebilir. Biz, güçlendirilmiş parlamenter sistem işçi sınıfına, kadınlara ne vadediyor bu tartışılsın istiyoruz. AKP’den öncede bu insanlar yurttaş değil seçmendi. AKP ile ise seçmen bile değil kul olsun istendiler. Güçlendirilmiş parlamenter sistem ile AKP’den kurtulabiliriz ancak sonrası ne olacak? Memleket sağa yatan bir gemiye benziyor. AKP ile bu gemi de battı. Önümüzdeki 30-50-100 yıl boyunca sol burada olacak mı? Soru bu. O yüzden parlamentoda halkın sigortası olacak bir 3. İttifak çok önemli” diyerek sözlerini: “Türkiye’nin AKP sonrası yeniden kuruluş sürecinde, etkili bir halk muhalefeti örgütleyebilmek, hepimizin görevi ve sorumluluğu. Biz bundan kaçmayacağız. Fakat bunu hep beraber yapmak için de elimizden gelen her şeyi de yapacağız. Bütün arkadaşlarımıza da çağrı yapıyoruz: bunu daha etkili yapmanın yolu budur.”

‘İŞÇİLERİN ÇOCUKLARI İKTİDAR NEYİ DAYATIYORSA ONU OKUMAK ZORUNDA BIRAKILIYOR’

Milli Eğitim Şûrası’nda okul öncesi eğitim dönemindeki çocuklara din dersinin dayatılmasına karşı Alevilerin imza kampanyası başlattığının hatırlatılması ve bu konuda TİP’in görüşlerinin sorulması üzerine Baş, iktidarın kendi din anlayışını toplumun tümüne dayatmasını sert sözlerle eleştirdi. Baş: “Parası olanlar çocuklarını istediği okula gönderiyor ancak yoksul işçi çocuklarına iktidar neyi istiyorsa o dayatılıyor. Alevilerin imza kampanyası çok yerinde bir kampanya biz de imza attık. Cemevlerine ticarethane muamelesi yapılıyor. Bir kısım yurttaşımız diyor ki cemevi bizim ibadethanemiz. Buna kim ne diyebilir? Alevi yurttaşlardan aldığı vergileri diyanete aktararak Alevi çocuklarına kendi din anlayışını istediği gibi dayatmaya devam ediyor. Bunu kabul etmiyoruz. Devlet tüm dinlere eşit mesafede olmak zorunda. Türkiye’de bu konuda da eşitsiz ve ayrımcı bir tutum var. Bu sorun sadece Alevi yurttaşların sorunu değildir. Laik bir devlette herkes bu konuda Alevilerin arkasında olmak zorundadır.”

‘İLK TURDA BİTİRELİM BU İŞİ’

Soru- cevap şeklinde geçen toplantının sonuna doğru Baş, cumhurbaşkanlığı seçimlerine dair de basın emekçilerine açıklamalarda bulundu. Baş, önceki seçimlerden ders çıkarılması gerektiğini söyledi: “Daha önce sağcı aday koydunuz, sonuçlarını gördük. Şimdi yine bunu yapmayın diyoruz. Ekmeleddin İhsanoğlu örneğini gördük. İkinci turda zaten oy verebileceksek ilk turda oy verelim bitirelim bu işi istiyoruz”. Baş, bu konuda son olarak “ben bu koltuğa oturmak değil, bu koltuğu yakmak istiyorum, bu koltuğu kaldırmak istiyorum diyen bir aday çıkarsa, TİP hiçbir pazarlığa girmez, görüşme ihtiyacı duymadan o adaya oy verir ve işi bitiririz” dedi.

‘AMATÖR RUHLA ÇALIŞAN PROFESYONEL BİR PARTİYİZ. HERKESİ 13 ŞUBAT’TA HALİÇ KONGRE MERKEZİNE DAVET EDİYORUZ’

Basın emekçileri ile gerçekleştirilen kahvaltının sonunda TİP Genel Başkanı Erkan Baş sözlerini şu sözlerle tamamladı: “TİP her geçen gün büyüyor. Biz bu büyümenin sorumluluğunu duyuyoruz. Çok kısa sürede seçimlere girme hakkı kazandık. Bizim sosyal medya şirketlerimiz yok. Milyonlarca liramız yok bu şirketlere ayıracak. Ama biz milyonlarca ile yapılamayacakları yoldaşlarımızla, arkadaşlarımızla yapıyoruz. Ve herkes şunu bilsin ki fikirlerimizden bir adım hatta yarım adım geri atmayacağız. Parlamentodaki faaliyetlerimiz daha çok görünüyor. Bu doğal ancak biz il ve ilçe öğütlerimizle çok daha fazlasıyız. Oraları görmek çok daha kıymetli. 13 Şubat’ta Haliç Kongre Merkezi’nde büyük halk buluşmamız var. Bizler, sizleri emekçi olarak ve gazeteci kimliğinizle 13 Şubat buluşmamıza davet ediyoruz. Gelin, TİP’i daha yakından tanıyın.”