ETF Tekstil’deki patron zulmü Meclis gündeminde…

ETF Tekstil’deki patron zulmü Meclis gündeminde…

Baş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

İleri Haber

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, ETF Tekstil’de hakları ödenmeden iş sözleşmeleri feshedilen ve direnişe başlayan ETF Tekstil işçilerinin yaşadıkları mağduriyeti Meclis gündemine taşıdı. Baş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e “İşçilerin alacakları ile ilgili uğradıkları mağduriyeti gidermek için Bakanlığınız bir girişimde bulunacak mıdır?” diye sordu.

İstanbul Tuzla’da bulunan European Tshirt Factory (EFT) Tekstil Konfeksiyon İhracat Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi, üçüncü dönem toplu iş sözleşmesinin yürürlükte olduğu 30 Haziran’da ekonomik krizi gerekçe göstererek faaliyetlerini bütünüyle sonlandırma kararı aldığını duyurdu.

Şirket haziran ayında 25 işçinin iş sözleşmesini sona erdirerek, işçilere alacaklarının yaklaşık yüzde 40’ına tekabül eden bir tutar ödemeyi teklif etti. Bu teklif iş yerinde toplu sözleşmeye taraf örgütlü sendika Deri, Dokuma ve Tekstil İşçileri Sendikası (DERİTEKS) ve işçiler tarafından reddedildi.

İŞÇİLERİN ALACAĞI VAR

Sendikanın yaptığı açıklamada, işçilerin 2021 yılından 75 günlük ikramiye, 2022 yılından 30 günlük ikramiye, çalıştıkları son ay olan 2022 Temmuz ayının ücreti, kıdem ve ihbar tazminatları, yıllık izin alacakları gibi kanunen ve toplu iş sözleşmesinden doğan alacaklarının bulunduğu bildirildi.

PATRON GİRİŞLERİ KAPATTI

Patron ise herhangi bir ödeme planı sunmayarak; iş yerinde mevcut bulunan malları teslim etmek üzere işçilerin çalışmasını şart koştu. Ardından sendika ve işçilerin görüşme çağrılarını yanıtsız bırakarak, 22 Temmuz’da işçilerin başlattığı hak arayışına karşı 31 Temmuz’da tüm işçilerin iş sözleşmelerini sona erdirdi ve fabrikaya girişi engellemek üzere girişleri demir kapı ile çevirdi.

MECLİS GÜNDEMİNDE

İşçilerin direnişi sürerken, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş da konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

BAKAN BİLGİN’E 3 SORU

Baş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

TİP Genel Başkanı’nın, Bakan Bilgin’e yönelttiği sorular şöyle:

1) European Tshirt Factory Tekstil Konfeksiyon İhracat Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketinin, 300 işçinin kanundan ve toplu sözleşmeden doğan haklarını açıkça ihlal eden bu hak ve hukuk dışı uygulamaları karşısında Bakanlığınız bir inceleme başlatmış mıdır?

2) İşçilerin alacakları ile ilgili uğradıkları mağduriyeti gidermek için Bakanlığınız bir girişimde bulunacak mıdır?

3) Uzun yıllara yayılan dava süreçlerinin işverenlerce işçilere karşı sık başvurulan bir yıldırı aracı olarak kullanıldığı mevcut yapısal ve hukuki sorunlara karşı adımlar atmayı planlıyor musunuz?