ETF işçileri 9 aydır patronla karşı karşıya: ‘Hakkımız olan TİS imzalanana kadar direneceğiz!’

ETF işçileri 9 aydır patronla karşı karşıya: ‘Hakkımız olan TİS imzalanana kadar direneceğiz!’

Ocak ayında son bulan TİS için 9 aydır görüşen ama patronun ‘borcum var, pandemi var ikramiyeden vazgeçin’ sözlerine karşı duran ETF işçileri, 3 aydır iş yavaşlatarak kazanılmış hakları olan ikramiyeyi yeniden alabilmek için direnişi sürdürüyor.

İleri Haber

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (Türk-İş) bağlı DERİTEKS’in 9 aydır sürdürmüş toplu iş sözleşmesi (TİS); patron ikramiye vermek istemediği için hala sürüyor. İkramiye hakkından vazgeçmeyen ETF Tekstil işçileri taleplerinin tamamının karşılanması için iş bıraktı. Tuzla’da kurulu ETF Tekstil’de TİS masasına oturan patron işçilerin kazanılmış hakkına göz dikti.

Tuzla’da kurulu ETF Tekstil’de 1 Ocak’ta TİS süresi dolmuştu. Ocak ayından bu yana 400’den fazla işçi zamsız ücret ile çalışırken, DERİTEKS ve patron arasında süren TİS görüşmeleri, patronun dayatmaları sonucu tıkandı. Patron, işçilere ‘İkramiyeden vazgeçin’ teklifinde bulunurken, işçiler kazanılan haklarından vazgeçmemekte ısrarcı. Pandemi bahanesiyle işçilere ikramiyenin kaldırılması ve prim sistemine dönülmesini öneren ETF yönetimine yanıt olarak üretimi yarım saat durduran işçiler fabrika bahçesinde toplanarak eylem yaptı. Eylemde sık sık, “Sözleşme hakkımız engellenemez”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganları atıldı.

‘İKRAMİYESİZ SÖZLEŞME KABUL ETMİYORUZ’

Patronun ikramiye vermemek için TİS sürecinin tıkandığını söyleyen DERİTEKS ETF Tekstil İş yeri temsilcisi Muharrem Yiğit, “Ne biz ne de sendika bunu kabulleniyoruz. Bu yüzden 3 aydır iş yavaşlatıyoruz. Akşam mesailerine kalmıyoruz, mola saatlerinde alkış ve slogan ile protesto yapıyoruz. Her geçen gün de giderek protesto dozumuzu arttırıyoruz. Daha önce de iş yerinin önünde yol kapattık” dedi.

Önceki dönem TİS’te yıllık 2,5 ikramiye aldıklarını söyleyen Yiğit, patronun ‘borcum var, pandemi var’ gibi bahanelerle bunu tamamen kaldırmak istediğini söyledi. Hala daha zammın da belirlenmediğini ve zamsız çalıştıklarını söyleyen Yiğit, zam ve ikramiye taleplerini şöyle sıraladı:

“İlk yıl için 3, ikinci yıl için 3,5, üçüncü yıl için de 4 ikramiye istiyoruz. İlk 6 ay için yüzde 23, ikinci 6 ay için de enflasyon + yüzde 5 istiyoruz.”

‘İKRAMİYE OLMADAN HİÇBİR ŞEYİ KABUL ETMİYORUZ’

Patronun zam konusunda da net konuşmadığını kaydeden Yiğit, “Patron ikramiyeyi kaldıralım zammı üç aşağı 5 yukarı hallederiz diyor. Ama ikramiye olmadan hiçbir şeyi kabul etmiyoruz. 9 ay oldu, her geçen gün biraz daha gerginlik ortamı artıyor. En son öğle paydosunda işi yarım saat geciktirdik. Bunun üzerine işçilere ihtar yazılacağı söylendi. Yaklaşık 400 kişi çalışıyor ve 350’ye yakın kişi sendikalı yani bize ihtar yazma ihtimalleri yok, zaten kimse imza atmayacaktır” dedi.

DAHA FAZLA