Et kaçakçılarından 'Lady Gaga' yöntemi!

Et kaçakçılarından 'Lady Gaga' yöntemi!

Kaçakçılar etleri 'Lady Gaga' gibi vücutlarına sarıp Gürcistan'dan Türkiye'ye getirdikleri tespit edildi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, kaçakçılığı önlemek için yeni yöntemler geliştirdiklerini ancak kaçakçıların da değişik yollara başvurduklarını anlattı. Tüfenkçi, kaçakçıların ABD'li sanatçı Lady Gaga gibi etleri vücutlarına sararak Türkiye'ye soktuklarını belirtti: “Mesela adam vücuduna et sararak kaçakçılık yapıyor. Bunları ortaya çıkardık. Biliyorsunuz Gürcistan’a kimlikle gidilebiliyor. Et orada 5 lira bizde 40 lira. 20 kilo getirse, üç sefer yapsa, 60 kilo eder. Bunlar yalnız da çalışmıyor. Zayıf birini seçseniz, farkemezsiniz bile. X-ray cihazlarında ortaya çıkmıyor."

Tüfenkçi, “Yöntemleri değiştirdik. Şu anda emniyetten daha modern cihazlar kullanıyoruz. Dedektör köpeklerin sayısını ve eğitimini arttırdık. Komşu ülkelerle, veri değişimine geçtik. X-ray’a giren araçların verilerine paylaşıyoruz. Fark ortaya çıkartılıyor” dedi. 

'ÜST BAGAJDA GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞINA TANIK OLDUK'

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre, Tüfenkçi, ortaya çıkartılan yöntemler hakkında şu bilgileri verdi: "Otobüslerin üst bagajında göçmen kaçakçılığına tanık olduk. Motorun çeşitli bölmelerinde uyuşturucu kaçakçılığı. Pamuk balyaları içinde uyuşturucu çıkıyor.

22,5 tona yakın uyuşturucu yakaladık. Yöntemleri değiştirdik. Modern yeni cihazlar getirdik. Şu anda emniyetten daha modern cihazlar kullanıyoruz. Memurların eğitimlerini üç ayda bir yapıyoruz. Kaçakçılıktaki arkadaşlar çok tecrübeli hale geldi."

'KARGOYLA UYUŞTURUCU EMDİRİİLMİŞ MALZEME GELİYOR'

Tüfenkçi, elbiseye emdirilmiş uyuşturucuların 'dedektör köpekler' ile tespit edildiğini aktardı: "Uyuşturucu konusunda mesela yeni bir yöntem var. ‘Kargo ile elbise gönderiyorum’ diyor. Elbiseye uyuşturucu emdirmiş. Dedektör köpekler ile tespit ediliyor. Suya basıyorsunuz uyuşturucu ayrıştırılıyor. Bunu tekrar kurutup, uyuşturucu olarak kullanıyor. Bunu hem dedektör köpekler, hem de 2016 yılı sonunda aldığımız cihazlar ve tahlillerle ortaya çıkarıyoruz. Bu nedenle kargoları özel olarak inceliyoruz. Meclis’te görüşülen torba tasarıya e-ticaretle ilgili maddeler koyduk. İsteyen istediği şekilde yapamayacak. Biz bunu izlemekte zorlanıyoruz. E-ticaret sitelerine bildirim zorunluluğu getirdik. Bildirim yapmayanlara ceza uygulanacak."