ESP ve HDK üyelerine operasyon: 14 gözaltı

ESP ve HDK üyelerine operasyon: 14 gözaltı

İstanbul'da aralarında ESP ve HDK'li çok sayıda kişi gözaltına alınırken, SGDF üyelerinin ve EHB avukatlarının da evleri basılarak arama yapıldı.

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından Eylül 2020'de açılan bir soruşturma kapsamında dün akşam saatlerinde Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyelerine baskınlar yapıldı. Yapılan baskınlarda; ESP PM üyeleri Çiçek Otlu, Volkan Uyar, Mustafa Naci Toper ile Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu ve Selver Orman, İlke Başak Baydar, Yücel Karadağ, Ozan Özgenler, Ozancan Sarı, İlhan Aslan, Alper Kaba, Ezgi Bedel, Zekeriya Aykut Karnap, Gözde Sivaslıoğlu gözaltına alındı. 

Evleri basılarak arama yapılan ESP üyeleri, Özgür Barçın ve Bedran Çoğaltay'ın gözaltına alınmadığı kaydedildi.

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyelerinin kaldıkları evlere baskın yapan polis, Evlerde aramalar yaptı. 

Gözaltına alınan ESP üyeleri Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde tutuluyor. 

EHB AVUKATLARININ KALDIĞI EV DE BASILDI

Ezilenlerin Hukuk Bürosu (EHB); büro avukatlarının da evlerinin basıldığı fakat evde kimse olmadığı için gözaltına alınan olmadığını belirtti. EHB'nin Twitter hesabından açıklamada, "ESP'li müvekkillerimize dönük operasyon kapsamında büromuz avukatlarının kaldığı evde de arama işlemi yapıldı. Evde kimse olmadığı için gözaltına alınan da olmadı" ifadelerine yer verildi.

BİRÇOK ÖRGÜTTEN DAYANIŞMA MESAJI

Türkiye İşçi Partisi (TİP) yayınladığı dayanışma açıklamasında, ''Bugün sabah saatlerinde ESP'ye yönelik düzenlenen baskınlarda gözaltına alınan HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu ve diğer tüm yoldaşlarımızın yanındayız. Baskılarla devrimcileri yıldıramazsınız. Gözaltılar derhal serbest bırakılsın!'' dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK); bileşeni olan ESP'ye yönelik gözaltı saldırısını kınadı. HDP, iktidara "Devrimcilerden ellerinizi çekin" diye seslendi, kamuoyuna ise birlikte mücadele çağrısı yaptı.

Öte yandan Devrimci Hareket, Devrimci Parti, SMF, SODAP, TÖP ve TJA yayınladıkları açıklamalarda ESP'yle dayanışmada bulundu.

GÖZALTILARA KARŞI EYLEMLER YAPILACAK

ESP İstanbul İl Örgütü saat 19.30'da Kadıköy Süreyya Operası önünde partilerine dönük operasyonu protesto edecek.

Dersim'de 14.30'da ve Antalya'da 13.30'da il binalarında ESP'ye yönelik operasyona ilişkin açıklama yapacak.

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-Kon); ESP'ye yönelik gözaltı saldırısına karşı bugün Almanya'da 6 kentte eylemler yapacak. Berlin, Köln, Stuttgart, Hamburg ve Frankfurt'taki eylem saat 18.00'de, Duisburg'daki eylem saat 17.00'de başlayacak.

DAHA FAZLA