Esnaf ve Suriyeli gence işkence Meclis gündeminde

Esnaf ve Suriyeli gence işkence Meclis gündeminde

Yavru köpeği bağlamazsa öldüreceklerini söyleyen bekçilere tepki gösterdiği için gözaltına alınarak işkence edilen esnaf ve Suriyeli genç Meclis gündemine taşındı.

İleri Haber

Gaziantep’te yavru köpeğin bağlanmazsa öldürüleceği tehdidine tepki gösterdikleri için bekçilerin ve polisin işkencesine maruz kalan Suriyeli genç ve esnaf TBMM gündemine taşındı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, “sorumluları açığa almayı düşünüyor musunuz?” diye sordu.

Prof. Dr. Toğrul, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde olayı şöyle özetledi:

‘KÖPEĞİ BAĞLAMAZSAN ÖLDÜRÜRÜZ’ SÖZLERİNE TEPKİ GÖSTERDİĞİ İÇİN GÖZALTINA ALINDI

“Basına ve kamuoyuna yansıyan iddialara göre Gaziantep’in Şehitkamil ilçesindeki sanayi sitesinde devriye görevinde bulunan üç mahalle bekçisi, H. Pişkin’in yavru köpeğini görünce kendisinden köpeği bağlamasını istemiştir. H. Pişkin ise “kimseye zarar vermez” diyerek köpeği bağlamayacağı yanıtını vermiştir. Mahalle bekçileri ise köpeği bağlamadığı takdirde köpeği öldüreceğini söylemiştir. Bu yanıta tepki gösteren H. Pişkin ve mahalle bekçileri arasında tartışma yaşanmıştır. İddialara göre olay sırasında toplam beş mahalle bekçisi H. Pişkin’i darp etmiş ve ters kelepçe ile kollarını bağlamış, kendisine mahallede hakaretlerde bulunmuşlardır.”

‘HASTANE DE DARP RAPORU VERMEMİŞ’

“Olay yerine gelen yaklaşık on beş kişilik polis grubu da bekçiler ile birlikte H. Pişkin, M. Pişkin ve Suriyeli gence tekme ve tokatla saldırmış ters kelepçeli halde gözaltı işlemi uygulamışlardır. Gözaltında da işkence ve hakaretlere maruz kaldıklarını belirten H. Pişkin ve M. Pişkin gittikleri hastanelerin kendilerine darp raporu vermediğini iddia etmektedirler. Ayrıca, yaşanan bu olay bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansımıştır. Bu görüntülerde olay yerine gelen polislerin esnafı, abisini ve Suriyeli genci ters kelepçeleyerek kafalarına yumruk attıkları görülmektedir.”

SÜLEYMAN SOYLU’YA SORULAR

Prof. Dr. Toğrul, İçişleri Bakanı Soylu’dan şu sorulara yanıt vermesini istedi:

“1. H. Pişkin, M. Pişkin ve Suriyeli gencin bekçi ve polisler tarafından işkence ve hakarete maruz kaldığı iddiası doğru mudur?

2.  H. Pişkin, M. Pişkin ve Suriyeli gencin gözaltında işkence gördükleri iddiaları araştırılmış mıdır?

3. H. Pişkin, M. Pişkin ve Suriyeli gencin ileri sürülen işkence iddialarına dair bir adli ve idari soruşturma başlatılmış mıdır?

4. İddiaların doğru çıkması halinde olayda sorumluluğu bulunan görevlileri açığa almayı düşünüyor musunuz?”