Esnaf ve kafe-bar çalışanlarından isyan: 'Batıyoruz'

Esnaf ve kafe-bar çalışanlarından isyan: 'Batıyoruz'

Koronavirüs önlemleri kapsamında yalnızca paket servis yapabileceklerine ilişkin genelgeden sonra iş yapamayacak noktaya gelen esnaf ve kafe-bar çalışanları İstanbul Kadıköy'de eylem yaptı.

İçişleri Bakanlığı'nın yeni tip koronavirüs (Covid-19) önlemleri kapsamında yayınladığı genelgeyle yalnızca paket servis yapmalarına izin verilen esnaflar ve kafe-bar çalışanları İstanbul'un Kadıköy İskele Meydanı’nda eylem yaptı.

Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği, Kadıköy Esnaf Derneği, Beşiktaş Esnafları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Avcılar Kafe ve Bar İşletmecileri Derneği ve Kocaeli Eğlence Yerleri Yatırımcıları Derneği'nin çağrısıyla Kadıköy'de yapılan eylemde yapılan basın açıklamasında 'Batıyoruz!' dendi.

Eylemde yapılan basın açıklamasında, "Ülkemizin içinden geçtiği zorlu sürecin hepimiz farkındayız ancak pandeminin getirdiği bütün yükün yeme, içme ve eğlence sektörüne kesilmesine anlam veremiyoruz. Pandeminin yayılmasının sorumlusu bizmişiz gibi davranılmasına anlam veremiyoruz.  Yalnızca bize ağır yaptırımlar uygulanıyor. AVM ve fabrika gibi işletmeler hala aynı şekilde çalışmaya devam ediyor. Kapalı olan işletmelerin hala kira stopajı, hükumet bize herhangi bir destek vermediği gibi bizden aldığı vergiden de vazgeçmiyor. Hükumetimiz ne yazık ki Avrupa’daki esnafa verilen ekonomik destekleri örnek almıyor. Esnaf destek bekliyor çünkü batıyoruz!’’ ifadelerine yer verildi.

Açıklamada taleplerini sıralayan esnaf dernekleri, ergilerin bu süre için iptal edilmesini, bankaların kredi notuna bakılmaksızın esnafa faizsiz ve 1 yıl ertelemeli kredi verilmesini, mevcut kredilerinin ertelenmesi ve kısa çalışma ödeneği sağlanmasını, esnafa kira desteği sağlanmasını, çalışanlara ekonomik destek verilmesini ve esnafın faturalardaki vergilerden muaf tutulmasını istedi.

Yiyecek, içecek ve eğlence sektörünün kendi kaderie terk edildiği söylenerek, performans sanatçıları, taksiciler, tekel bayiler, tedarikçi ve çalışanların açlığa ve işsizliğe sürüklendiğine dikkat çekildi.