ESM'den Eynez açıklaması: 'Bunun adı özelleştirme değil yağma ve talandır'

ESM'den Eynez açıklaması: 'Bunun adı özelleştirme değil yağma ve talandır'

Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası, direnişteki maden işçilerini selamladı.

İleri Haber

Soma'daki Eynez açık ocağının özelleştirilmesine karşı maden işçilerinin direnişi sürerken, ESM de yaptığı açıklama ile "Bunun adı özelleştirme değil yağma ve talandır. Halkın cebinden çalıp patronlara servet aktarımı yapmaktır" dedi ve özelleştirmelerin halka oluşturduğu yüke dikkat çekti.

Manisa'nın Soma ilçesinde kamuya ait Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Ege Linyitleri İşletmesi'ne bağlı Eynez açık ocağının özelleştirilmesine karşı maden işçilerinin direnişi sürerken, Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası'ndan (ESM) da konuya ilişkin açıklama geldi.

'TKİ, HAZIR REZERVLERİ ÖZEL SEKTÖRÜN KULLANIMINA AÇMAK İSTEMEKTEDİR'

Eynez açık ocağının Yeni Anadolu Madencilik şirketine devredildiği hatırlatılan açıklamada, "Soma’da rödevans usulü çalışma yöntemi ile yeraltı üretiminden tamamen çekilen TKİ, elinde kalan ve üretilmeye hazır milyonlarca ton rezerv bulunan açık ocakları da özel sektörün kullanımına açmak istemektedir" denildi. 

Tüm özelleştirmelerin işsizlik, yoksulluk ve hayat pahalılığını daha da artırdığı ve kalkınmayı yavaşlattığı ifade edilen açıklamada; özelleştirmeler nedeniyle mal ve hizmetlere erişimin kalitesinin de düştüğü, ülkenin tarım ve sanayide dışa bağımlı hale geldiği kaydedildi. 

'BUNUN ADI YAĞMA VE TALANDIR'

Eynez'de yaşanan sürecin geçmişte Kütahya'da da yaşandığı belirtilerek, "TKİ eliyle milyonlarca lira harcanarak üretime hazır hale getirilen, Türkiye’nin en düşük maliyetle üretim yapan ocağı olan ve 176 milyon ton görünür rezerve sahip Seyitömer özel sektöre devredilmiştir. Tıpkı Seyitömer gibi Eynez ocağında bulunan 25 milyon ton kömür TKİ tarafından üretime hazır hale getirildikten sonra özelleştirilmiştir. Yani cefasını kamu çekerken sefasını yine özel sektör sürecektir. Bunun adı özelleştirme değil yağma ve talandır. Halkın cebinden çalıp patronlara servet aktarımı yapmaktır" ifadeleri kullanıldı. 

'DİRENİŞE GEÇEN MADEN İŞÇİLERİNİN ONURLU DİRENİŞİNİ SELAMLIYORUZ'

"Kamu tarafından işletilen sahalarda yaratılan istihdam, iş güvencesi ve güvenli çalışma ortamının devam ettirilmesi gerekmektedir. Özelleştirmelerin ağır ve acı sonuçlarını yaşadığımız iş kazalarında defalarca gördük. Soma açık ocağında çalışan, özelleştirmeye karşı direnişe geçen maden işçilerinin onurlu direnişini selamlıyoruz" ifadelerine yer verilen açıklamada, talepler de dile getirildi.

TALEPLER

"Enerji en temel insani hakların başında gelmektedir. Ülkede yaşanan ağır enflasyon ve hayat pahalılığı enerji maliyetlerini kat be kat artırmıştır" vurgusu ile talepler şöyle sıralandı.

- Ucuz, güvenilebilir ve temiz enerji için tüm özelleştirme politikalarından vazgeçilmeli, şirketlere peşkeş çekilen kömür ocakları, termik santraller, elektrik dağıtım kurumları acilen kamulaştırılmalıdır.

- Maden emekçilerine dayatılan işsizlik, güvencesizlik ve güvensiz çalışma koşullarına son verilsin!

- Enerjide dışa bağımlılığı azaltacak, halkın daha ucuza ve kaliteli bir şekilde ulaşacağı, hizmet alacağı kamucu politikalar uygulansın!

- Özelleştirme adı altında yapılan yağma ve talan politikasına son verilsin!